Τσαβούσογλου: «Είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές εάν είναι και η Ελλάδα» ‒ Δένδιας: «Παράνομη και προκλητική συμπεριφορά»

Το μπαλάκι στην Ελλάδα πετά η Τουρκία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών «Μαξιμαλιστικά τα επιχειρήματα της Ελλάδας» 

Δένδιας «Παράνομη και προκλητική συμπεριφορά»

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε στην εφημερίδα «Γενί Ακίτ» πως η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τον 68ο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, εάν βεβαίως και η χώρα μας είναι σε θέση να κάνει το ίδιο.

Μάλιστα, αναφορικά με τη δραστηριότητα του Oruc Reis, τόνισε πως συνεχίζει, παρά τις αντιδράσεις της Ελλάδας, η οποία προβάλλει «μαξιμαλιστικά επιχειρήματα».

«Αλλά αυτές οι διαμαρτυρίες δεν έχουν αξία. Παρά την αδιάλλακτη στάση τους, εμείς τονίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι είμαστε ανοιχτοί για διάλογο», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε πως μια αρνητική απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία θα έχει γενικότερα αρνητικές συνέπειες για την Ένωση, προκαταβάλλοντας στην ουσία ή και εκβιάζοντας τις δυναμικές:  «Τα λογικά μέλη της Ε.Ε. γνωρίζουν ότι μια αρνητική απόφαση που τυχόν ληφθεί σε αυτή τη Σύνοδο θα βλάψει την Ε.Ε. Εύχομαι να επικρατήσει η κοινή λογική στη Σύνοδο Κορυφής. Θα αντιδρούμε σε κάθε απόφαση της Ε.Ε. που αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων».

Για Κυπριακό: «Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια για χάσιμο»

«Ούτε εμείς ούτε οι Τουρκοκύπριοι έχουμε άλλα 50 χρόνια για χάσιμο, διαπραγματευόμενοι ένα μοντέλο που δεν φέρνει λύση. Αναμένουμε άμεσα από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκουτιέρες να επικοινωνήσει με τα αρμόδια μέρη για την ανεπίσημη συνάντηση των 5, συν τα Η.Ε. Πιστεύουμε ότι αυτή η συνάντηση πρέπει να διασφαλίσει τη δυνατότητα στα μέρη να παρουσιάσουν με καθαρό τρόπο τα οράματά τους για τη λύση. Όλοι πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και να αξιολογήσουν χωρίς προκαταλήψεις τι είναι δυνατόν και τι δεν είναι λύση. Εμείς με αυτή την αντίληψη θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Για τα Βαρώσια: Περίκλειστη πόλη

«Μετά το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου είδαμε ότι και οι Ελληνοκύπριοι, όπως και οι Τουρκοκύπριοι, περιπλανώνται στους δρόμους των Βαρωσίων με λαχτάρα και ενθουσιασμό. Παρατηρούμε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση, πανικόβλητη, συνεχίζει την εκστρατεία δυσφήμισης και προσπαθεί να κρατήσει τον λαό μακριά από τη διαδικασία. Η επίσκεψη του Προέδρου μας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων είναι ουσιαστικά το πιο απτό παράδειγμα της ισχυρής στήριξής μας», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία δεν έχει αφήσει «κανένα περιθώριο για οποιοδήποτε θετικό θεματολόγιο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σημείωσε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και χαρακτήρισε «προσχηματική» οποιαδήποτε κίνηση «καλής θέλησης» της τελευταίας στιγμής, προσθέτοντας πως «δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Έλληνας ΥΠΕΞ για έκδοση νέας NAVTEX: «Κλιμακώνεται παράνομη και προκλητική συμπεριφορά» 

«Η Τουρκία, κλιμακώνοντας την προκλητική, επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της, ανακοίνωσε ότι επεκτείνει μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου τις σεισμικές της έρευνες», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως «από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα διαρκώς εντείνει τις παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Προσπαθεί διά της βίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κρατών-μελών της Ε.Ε. Περιφρονεί τις σαφείς θέσεις και αποφάσεις της Ε.Ε. αλλά και τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας».

«H Τουρκία απώλεσε δυστυχώς μία ακόμη σημαντική ευκαιρία να διακόψει, όσο κάτι τέτοιο θα είχε νόημα, την παράνομη κατ' εξακολούθηση συμπεριφορά της», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε: «Είναι πια φανερό, και καθίσταται κοινός τόπος στην Ευρώπη, ότι η Τουρκία έχει επιλέξει να δρα υπονομευτικά του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών στοχεύσεων. Έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται ως αναθεωρητικός, αποσταθεροποιητικός παράγοντας, επικίνδυνος για την ασφάλεια της άμεσης και ευρύτερης περιοχής αλλά και για τις προτεραιότητες και τις αξίες που εκφράζει και προωθεί η Ε.Ε.».

«Δυναμιτίζει την προοπτική διαλόγου»

Ο κ. Δένδιας επισήμανε, μία ακόμη φορά, πως «η Άγκυρα με τις νέες παράνομες ενέργειές της δυναμιτίζει την προοπτική για διάλογο με τη χώρα μας. Δυστυχώς, δεν αφήνει περιθώριο για οποιοδήποτε θετικό θεματολόγιο στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έχοντας αρνηθεί με τις πράξεις της οποιαδήποτε κίνηση που θα σηματοδοτούσε, έστω και κατ' ελάχιστον, αλλαγή στη στάση της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και διάθεση ανταπόκρισης στις εκκλήσεις της Ε.Ε., η Τουρκία κλείνει μόνη της το παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει με τη δική μας θετική στάση και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα. Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε: «Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν “καλής θέλησης” της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική “θετική” χειρονομία θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ' εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς».

«Δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την Ε.Ε.»

«Αυτή τη φορά, ανεξαρτήτως οψίμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής. Η Ελλάδα βεβαίως μένει πάντα πιστή στην ιδέα του ειλικρινούς διαλόγου. Αλλά απαιτεί ως προς τούτο συνομιλητή που θα έχει αποδείξει την υπακοή του στο διεθνές δίκαιο ως διαρκή επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ