Το πικ – νικ πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν, στα Βαρώσια με τον «εκλεκτό» του, Ερσίν Τατάρ, συνάντησε την «οργή θεού» κι έγινε εν μέσω καταρρακτώδους βροχής.
Του Γιάννη Βασιλακόπουλου
Η διπλωματία ωστόσο είναι πολύ σοβαρό θέμα για να επαφίεται στα … μερομήνια . Και οι Έλληνες Αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι ενώ η προκλητικότητα του Ερντογάν δεν αποκλιμακώνεται, η επικράτηση του «αχυρανθρώπου» του «Σουλτάνου» στις «εκλογές» στα κατεχόμενα δεν προοιωνίζεται διάθεση της Άγκυρας να εναρμονιστεί με το διεθνές δίκαιο.
Κάποιες εκτιμήσεις επιμένουν μάλιστα, ότι μύχιος πόθος του νέου «πασά» του κατεχομένου κομματιού της Μαρτυρικής Μεγαλονήσου είναι να στήσει «δημοψήφισμα» - οπερέτα με το ερώτημα της … Ένωσης των κατεχομένων με την Τουρκία.
Οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί που, σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν και την έγκριση του Ερντογάν από το «Λευκό Σαράι» δεν μένουν μόνο στους συμβολισμούς και τις … φαντασιώσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες κάνουν λόγο για μετάβαση στα κατεχόμενα του Προέδρου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φαγέζ αλ-Σάρατζ και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ Σαιγιάχ .
Την είδηση μεταδίδει η λιβυκή ιστοσελίδα 218-news σημειώνοντας πως ο Σάρατζ, πρόκειται να αναγνωρίσει επίσημα τα Κατεχόμενα, ως “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και να συνάψει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το ψευδοκράτος. Όσοι διαρρέουν αυτές τις πληροφορίες κάνουν, μάλιστα, ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας ότι κι άλλες χώρες είναι έτοιμες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Λιβύης. Αναφέρουν συγκεκριμένα το Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από τις επιτυχίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και τον στενό σύμμαχο της Τουρκίας, το Πακιστάν.
Μέσα σε όλα αυτά ήρθαν οι προκλητικές δηλώσεις Ακάρ αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο θέμα της Κύπρου, λέγοντας πως πρόκειται για «εθνικό ζήτημα» για την Τουρκία, που θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ευθύνες της που απορρέουν από τον ρόλο της εγγυήτριας, αρνούμενη ν’ αποδεχτεί τετελεσμένα που θα παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τ/Κ.
Υποστήριξε συγκεκριμένα:«Η Κύπρος είναι ένα εθνικό ζήτημα της Τουρκίας. Αυτό θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και στη νέα περίοδο. Ό,τι ήταν η στάση, η θέση και οι σκέψεις μας πρωτύτερα, έχουμε την ίδια οπτική γωνιά και στάση και τώρα. Εν τω μεταξύ η Ε/Κ πρέπει να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους, πρέπει να αναγνωριστεί η τουρκική παρουσία εκεί και να γνωρίζουν πως είναι κυρίαρχε και ίσες οντότητες. Είπαμε επανειλημμένα πως δε θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Άλλωστε δεν είναι δυνατό κάτι τέτοιο.»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που άνοιξε τον «πίθο των προκλήσεων» με την επίσκεψη του στα Κατεχόμενα επένδυσε όσο κανείς προκάτοχος του στις «εκλογές» του ψευδοκράτους, κάτι που, όπως λένε αναλυτές μπορεί να δείχνει ότι ο «σουλτάνος» θα χρησιμοποιήσει τον «δικό του» Τατάρ, ως «κλειδί» για τη δημιουργία συνθηκών ανωμαλίας στην ευρύτερη περιοχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Μπορέλ: «Απαράδεκτα τα λόγια του Ερντογάν για τον Μακρόν»
- Ερντογάν: «Δικαίωμα επέκτασης μέχρι και τη Σομαλία»
- Φιέστα Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο