Με επιστολή του προς τον Νίκο Αναστασιάδη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εκφράζει την φιλία του προς αυτόν, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί επίσημη συνάντηση. Η επιστολή στάλθηκε το βράδυ της Τετάρτης, δύο 24ωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστολή, ο Μπάιντεν «διαβεβαιώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα σημαντικό εταίρο για την περιφερειακή σταθερότητα και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο (όπως) και για τη δέσμευσή του ότι θα εργαστεί για την περαιτέρω εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών ΗΠΑ και Κύπρου».
Μάλιστα σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, «ο Πρόεδρος Μπάιντεν ευχαριστεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ηγετική στάση, τη φιλία και τον σημαντικό ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και αναφέρει ότι αδημονεί να εργαστεί μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει εκτίμηση για την ενημέρωση που έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την επιστολή του στις 14 του περασμένου Μαΐου για την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη και εκφράζει την ξεκάθαρη θέση για επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Στην επιστολή χαιρετίζονται οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.
Σημαντικότατη μνεία γίνεται στο θέμα της Αμμοχώστου από τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις μονομερείς αποφάσεις των Τουρκοκυπρίων, τη στήριξη της Τουρκίας, και το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων τον Οκτώβριο του 2020.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν τονίζει ακόμη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ότι «οι ΗΠΑ κάλεσαν και θα συνεχίσουν να καλούν για να αναστραφεί αυτή η απόφαση της τουρκικής πλευράς και θα αποθαρρύνουν, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, περαιτέρω προκλητικές ενέργειες». Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει στη συνέχεια ότι η Κυβέρνησή του θα συνεχίσει να ενθαρρύνει για εποικοδομητική τουρκική συμμετοχή στον επόμενο γύρο των συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΕ, σημείωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Καταλήγοντας, είπε, ο Πρόεδρος Μπάιντεν εκφράζει την επιθυμία του σύντομα να συνεχίσει τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών
Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος τη Δευτέρα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Άντονι Μπλίνκεν, επισκέφθηκε τον χώρο όπου κατασκευάζεται το κέντρο εκπαίδευσης CYCLOPS, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τις σχέσεις των δύο χωρών. Σε δηλώσεις του ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως «σίγουρα είναι μια ένδειξη που αποδεικνύει αυτό που επιχειρούμε να αποδείξουμε και μέσα από την εξωτερική μας πολιτική, αλλά και μέσα από τη δράση μας γενικότερα στην περιοχή. Την ίδια στιγμή όμως ενισχύει και τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ γιατί είναι σημαντική, καθοριστική η συνεισφορά της αμερικανικής κυβέρνησης για να προχωρήσει αυτό το έργο».
Η Αμερικανίδα πρέσβης, Τζούντιθ Γκάρμπερ, ανέφερε ότι το Κέντρο «αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας» και σημείωσε πως «όπως ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και των ΗΠΑ (Χριστοδουλίδης και Blinken) αυτή την εβδομάδα, έχουμε κοινή δέσμευση για μεγαλύτερη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».
Υπάρχει ενδιαφέρον για το κέντρο εκπαίδευσης
Σε δηλώσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι εργασίες για το κτήριο «όπου θα στεγάζεται το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης προχωρούν κανονικά, ο στόχος είναι η λειτουργία του να ξεκινήσει στις 16 Ιανουαρίου 2022 και θεωρούμε ότι είναι ένας εφικτός στόχος. Αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα και ο εξοπλισμός που θα βρίσκεται στο Κέντρο, που ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ».
Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία και συμμετοχή στο Εκπαιδευτικό Κέντρο. Έχει ήδη επιδειχθεί ενδιαφέρον από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από κράτη της περιοχής που ενδιαφέρονται είτε να στείλουν αξιωματούχους και λειτουργούς τους να εκπαιδευτούν στο Κέντρο είτε να δούμε πώς μπορούν να αναπτύξουν συνεργασίες έτσι ώστε να προωθηθούν κοινοί στόχοι».
Ο υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να αναφέρει τις χώρες που έδειξαν ενδιαφέρον για το Κέντρο και τι είδους εκπαίδευση θα γίνεται, ο ΥΠΕΞ είπε πως «μέχρι στιγμής υπάρχει ενδιαφέρον από τρία κράτη μέλη της ΕΕ και τρία γειτονικά κράτη» χωρίς όμως να τα αναφέρει ονομαστικά, προσθέτοντας πως «με τη λειτουργία Κέντρου θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και συγκεκριμένα».
Σημείο αναφοράς η επίσκεψη το ‘14
Στην επίσκεψή του στην Κύπρο το 2014 αναφέρεται στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο κ. Μπάιντεν αναφέρει: «Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας στις 14 Μαΐου και για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες σας για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των λαών μας. Η Τζιλ και εγώ θυμόμαστε με αγάπη την επίσκεψη μας στην Κύπρο το 2014 και πιστεύω πως οι πολλές μας συζητήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Αντιπροέδρου αποτελούν ένα ισχυρό θεμέλιο για τη συνεχιζόμενη συνεργασία μας. Σας διαβεβαιώ για την προσωπική μου δέσμευση για την ανανέωση και την περαιτέρω εμβάθυνση των ισχυρών μας δεσμών.»