Μπορέλ: «Απαράδεκτα τα λόγια του Ερντογάν για τον Μακρόν»

Για τα σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον πρόεδρο της Γαλλίας, τοποθετήθηκε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κ. Μπορέλ χαρακτήρισε απαράδεκτα τα σχόλια του Τούρκου προέδρου εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε:

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών αρχών σε αυτήν τη θετική ατζέντα. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη».

Τα σχόλια του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε με απρεπή σχόλια στον Εμανουέλ Μακρόν.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε τη Γαλλία για τις καταστροφές που υφίσταται το Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο δεν έμεινε εκεί.

Αναφερόμενος στον Γάλλο πρόεδρο είπε «τι μπορούμε να πούμε για τον επικεφαλής ενός κράτους που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σε εκατομμύρια πολιτών του που έχουν διαφορετική θρησκεία».

Παράλληλα αναρωτήθηκε «ποιο είναι το πρόβλημα του Εμανουέλ Μακρόν με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους», ενώ συμπλήρωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται ψυχοθεραπεία.

Η απάντηση της Γαλλίας

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε το Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM