Γαλλία: Και τρίτη σύλληψη για την επίθεση στη Νίκαια

Συνεχίζονται οι συλλήψεις και οι έρευνες μετά την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε στην βασιλική Νοτρ Νταμ της Νίκαιας στη Γαλλία και στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

Ένα ακόμα άτομο, το τρίτο κατά σειρά, συνελήφθη, καθώς φέρεται να σχετίζεται με τον δεύτερο ύποπτο που συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής (30/11) μετά το αιματηρό επεισόδιο στη Νίκαια της Γαλλίας και τον βάναυσο θάνατο τριών ανθρώπων.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν πρόκειται για έναν 33χρονο, ο οποίος ήταν παρών κατά τις έρευνες που έκαναν χθες το βράδυ αστυνομικοί στο σπίτι του δεύτερου υπόπτου.

«Προσπαθούμε να διευκρινίσουμε τι ρόλο διαδραμάτισε σε όλο αυτό», διευκρίνισε η δικαστική πηγή.

Οι προηγούμενες συλλήψεις

Ο δεύτερος ύποπτος που συνελήφθη χθες είναι ηλικίας 35 ετών και έχει επίσης τεθεί υπό κράτηση, καθώς όπως φαίνεται, είχε έρθει σε επαφή με τον δράστη την παραμονή της επίθεσης

Την Πέμπτη είχε συλληφθεί ένας 47χρονος, ο οποίος φαινόταν την παραμονή της επίθεσης να στέκεται δίπλα στον επιτιθέμενο, έναν 21χρονο Τυνήσιο που είχε πρόσφατα φτάσει στην Ευρώπη, σε εικόνες από κάμερες παρακολούθησης. Και αυτός τέθηκε υπό κράτηση σήμερα το πρωί, όπως διευκρίνισε η δικαστική πηγή.

Όσα εξετάζουν οι Αρχές

Οι Γαλλικές Αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν αν ο δράστης είχε συνεργούς. Καθώς γίνονται έρευνες για να εξακριβωθεί και το πως είχε προμηθευτεί τα δύο τηλέφωνα που βρέθηκαν σε τσάντα του. Οι αρχές ερευνούν εξάλλου τα δύο κινητά που βρέθηκαν.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο δράστης

Ο 21χρονος Τυνήσιος Μπραχίμ Ισάουι διακομίσθηκε τραυματισμένος από τα πυρά των αστυνομικών που τον έθεσαν υπό έλεγχο στο νοσοκομείο Παστέρ της Νίκαιας. Ακόμη δεν έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του και δεν μπορεί να ανακριθεί από την αστυνομία.

Πότε έφτασε στη Νίκαια ο Ισάουι

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν για την ώρα από τις έρευνες, ο 21χρονος Μπραχίμ Ισάουι έφτασε στη Νίκαια την παραμονή ή δύο ημέρες πριν από την επίθεση στην βασιλική Νοτρ Νταμ.

Το χρονικό της επίθεσης

Το πρωί της Πέμπτης (29/11), ο 21χρονος μπήκε στην βασιλική Νοτρ Νταμ και δολοφόνησε δια αποκεφαλισμού, όπως έγινε γνωστό, μια 60χρονη γυναίκα, την Ναντίν Ντεβιγιέ. Το δεύτερο θύμα του νεαρού δράστη ήταν ο 55χρονος νεωκόρος της εκκλησίας, Βενσάν Λοκές.

Επίσης, μια 44χρονη Βραζιλιάνα, μητέρα τριών παιδιών, η Σιμόνε Μπαρέτο Σίλβα, την οποία και μαχαίρωσε αρκετές φορές, υπέκυψε λίγο αργότερα στα τραύματα της.

Άγνωστα τα κίνητρα της επίθεσης

Προς το παρόν άγνωστο παραμένει τόσο το κίνητρο όσο και η διαδρομή που ακολούθησε ο 21χρονος άνδρας με καταγωγή από τη Τυνησία.

Στις 20 Σεπτεμβρίου έφτασε στην Λαμπεντούζα στην Ιταλία, ενώ φέρεται ότι στις 9 Οκτωβρίου αποβιβάστηκε στο Μπάρι, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με την μητέρα του, ο Μπραχίμ Ισάουι, ο οποίος επισκεύαζε μοτοσικλέτες, προσευχόταν για δυόμιση χρόνια.

«Δεν έβγαινε και δεν είχε επικοινωνία με κόσμο», δήλωσε στο AFP.

Στην Τυνησία ήταν γνωστός στις αρχές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου για βία και ναρκωτικά, σύμφωνα με την τυνησιακή δικαιοσύνη, η οποία άρχισε επίσης έρευνα για την επίθεση στη Νίκαια.

kosmos me keria ekso apo tin ekklisia sti nikea

Αβινιόν: Άνδρας επιτέθηκε σε αστυνομικούς φωνάζοντας «Αλλάχου Ακμπάρ»

Να υπενθυμίσουμε πως την Πέμπτη (29/11) σημειώθηκαν τρεις επιθέσεις εις βάρος της Γαλλίας. Αρχικά, σημειώθηκε το αιματηρό επεισόδιο στη Νίκαια και μόλις δύο ώρες μετά σημειώθηκε νέα επίθεση στην Αβινιόν. Ειδικότερα, ένας άνδρας επιτέθηκε εναντίον αστυνομικών, φωνάζοντας επανειλημμένα «Αλλάχου Άκμπαρ», δηλαδή «ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα γαλλικά μέσα, ο άνδρας μετά την επίθεση κινήθηκε εναντίον αστυνομικών, με τους ίδιους να ανοίγουν πυρ εναντίον του. Ο άνδρας έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, υποκύπτοντας στα τραύματα του.

#BREAKING: Knife-wielding man shouting ‘Allah Akbar’ killed after attacking police in #Avignon, France – reports

DETAILS: https://t.co/4K7GR4LEYH pic.twitter.com/8wDH4UYuue

— RT (@RT_com) October 29, 2020

Τζέντα: Μαχαίρωσαν τον φρουρό του γαλλικού προξενείου

astinomiki me krani

Αργότερα, μετά από τις επιθέσεις σε Νίκαια και Αβινιόν, σήμανε συναγερμός και στο γαλλικό προξενείο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ένας άνδρας επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο σε φύλακα του γαλλικού προξενείου.

Ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη από τις Αρχές. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ζωή του τραυματία δεν κινδυνεύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM