Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ ζήτησε χθες, Τρίτη, από το αμερικανικό Κογκρέσο «να προστατεύσει τους έγχρωμους» ψηφίζοντας ένα νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκό αστυνομικό.
«Αν μπορείτε να υιοθετήσετε ομοσπονδιακό νόμο για την προστασία ενός πουλιού, του λευκοκέφαλου θαλασσαετού, τότε μπορείτε να υιοθετήσετε και έναν ομοσπονδιακό νόμο για να προστατεύσετε τους έγχρωμους» δήλωσε ο Φιλονάις Φλόιντ, ένας από τους αδελφούς του Τζορτζ Φλόιντ, αναφερόμενος στο εθνικό πτηνό των ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «επιθυμεί το νομοσχέδιο να είναι δίκαιο, να έχει νόημα και να διατηρεί άθικτη την κληρονομιά του Τζορτζ» δήλωσε ο ανιψιός του, Μπράντον Ουίλιαμς. Όμως το νομοσχέδιο, το οποίο στηρίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος και έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει κολλήσει στη Γερουσία.
Ολοκληρώνοντας αυτή την ιστορική επίσκεψη στο Κογκρέσο, τα μέλη της οικογένειας του Φλόιντ ύψωσαν τη γροθιά τους και φώναξαν το όνομά του, καθώς ο Φλόιντ έχει αναχθεί σε σύμβολο των θυμάτων αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ μετά τον θάνατό του στις 25 Μαΐου 2020 στη Μινεάπολις κατά τη σύλληψή του από τέσσερις αστυνομικούς.
Το βίντεο με τον 46χρονο Αφροαμερικανό να αγωνιά κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν πυροδότησε πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις, ενώ η φράση του «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» μετατράπηκε σε σύνθημα κατά των καταχρήσεων των δυνάμεων της τάξης.
«Πριν από έναν χρόνο ακριβώς έγινα μάρτυρας ενός φόνου» έγραψε στο Facebook η Νταρνέλα Φρέιζερ, η έφηβη που τράβηξε βίντεο από τη σκηνή της σύλληψης, προσφέροντας κρίσιμες αποδείξεις που οδήγησαν στην καταδίκη του Σόβιν.
«Γνώριζα ότι υπέφερε. Γνώριζα ότι ήταν ακόμη ένας μαύρος άνδρας που κινδύνευε» πρόσθεσε. «Το βίντεό μου δεν έσωσε τον Τζορτζ Φλόιντ, αλλά έβαλε τον δολοφόνο του στη φυλακή και μακριά από τους δρόμους».
Ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος κράτησε το γόνατό του πάνω στον αυχένα του Φλόιντ επί σχεδόν εννέα λεπτά, κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία και η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 25 Ιουνίου.
Την ώρα που αναχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για μια σύντομη επίσκεψη στο Ουίλμινγκτον ο Μπάιντεν δήλωσε «αισιόδοξος» για το ενδεχόμενο να υπάρξει σύντομα συμφωνία στη Γερουσία για το νομοσχέδιο που αφορά τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας.
«Αξιοθαύμαστο θάρρος»
Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξήρε «το αξιοθαύμαστο θάρρος» των συγγενών του Τζορτζ Φλόιντ, που έχουν γίνει εκπρόσωποι της μάχης κατά της αστυνομικής βίας. «Η οικογένεια Φλόιντ επέδειξε αξιοθαύμαστο θάρρος, ειδικά η κόρη του, Τζιάνα» δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με μέλη της οικογένειας του Αφροαμερικανού στο Οβάλ Γραφείο.
«Την παραμονή της κηδείας του πατέρα της, πριν από έναν χρόνο, η Τζιλ και εγώ συναντήσαμε την οικογένεια και εκείνη (σ.σ. η Τζιάνα) μου είπε: "Ο μπαμπάς μου άλλαξε τον κόσμο"» συνέχισε. «Το κατάφερε» πρόσθεσε.
Η οικογένεια Φλόιντ συναντήθηκε στο Καπιτώλιο με τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, όπως και με δύο γερουσιαστές, τον Δημοκρατικό Κόρι Μπούκερ και τον Ρεπουμπλικάνο Τιμ Σκοτ. Η οικογένεια μετέβη στη συνέχεια στην πλατεία Black Lives Matter στην Ουάσινγκτον, έναν τόπο συγκέντρωσης και μνήμης.
«Υπάρχουν δύο δικαιοσύνες στις ΗΠΑ, πρέπει να ενωθούμε και να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση» τόνισε ο Φιλονάις Φλόιντ. «Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας».
Να θυμίσουμε ότι στην πρώτη του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου στα τέλη Απριλίου ο Μπάιντεν είχε ζητήσει από τους κοινοβουλευτικούς να ψηφίσουν το νομοσχέδιο μέχρι την πρώτη επέτειο του θανάτου του. «Το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του νόμου δεν θα τηρηθεί» παραδέχτηκε χθες η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Αλλαγή πραγματικότητας
Το νομοσχέδιο, που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προβλέπει μεταξύ άλλων την απαγόρευση της χρήσης του κεφαλοκλειδώματος ως τεχνικής ακινητοποίησης από τους αστυνομικούς και έχει στόχο να περιορίσει την ευρεία ασυλία που έχουν οι αστυνομικοί.
Η αλλαγή αυτή είναι το βασικό ζήτημα της αντιπαράθεσης μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, καθώς οι τελευταίοι εμφανίζονται ως υπέρμαχοι των νομικών προστασιών που παρέχονται στις δυνάμεις ασφαλείας.
Αν και προς το παρόν δεν έχει αλλάξει η ομοσπονδιακή νομοθεσία, πολιτείες και πόλεις προχωρούν. Κάποιες πόλεις προχωρούν σε «πειράματα» για να μειώσουν τον κίνδυνο κατάχρησης εξουσίας από τους αστυνομικούς, αφαιρώντας, για παράδειγμα, τα όπλα από τα μέλη της τροχαίας.
Οι υπέρμαχοι της μεταρρύθμισης τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα αλλαγή. Μετά τον θάνατο του Φλόιντ πολλοί άλλοι Αφροαμερικανοί έχουν τραυματιστεί ή φονευθεί από αστυνομικούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ