Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη των ΗΠΑ. Μια δολοφονία που πυροδότησε το κίνημα «Black Lives Matter» και έφερε στο προσκήνιο τόσο την αστυνομική βία σε βάρος των Αφροαμερικανών όσο και την κατάχρηση εξουσίας των αστυνομικών γενικότερα.
Ο Τζορτζ Φλόιντ και το συγκλονιστικό «δεν μπορώ να αναπνεύσω» («I can't breath») έγιναν σύμβολα ενός αγώνα για ισότητα, ισονομία και πάταξη των ρατσιστικών –και όχι μόνο– διακρίσεων και επιθέσεων και το περιστατικό που κρίθηκε ως «ανθρωποκτονία» στο τέλος, από το πρώτο κιόλας λεπτό είχε πυροδοτήσει ένα διεθνές κύμα οργής ενάντια στην αστυνομική βία και τον ρατσισμό.
Το χρονικό της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ
Στις 25 Μαΐου 2020, ο 46χρονος Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ έχασε τη ζωή του στη Μινεάπολη των ΗΠΑ. Όλα έγιναν όταν ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν διατήρησε το γόνατό του στη δεξιά πλευρά του λαιμού του άνδρα για 8 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια σύλληψής του, ενώ ο 46χρονος ήταν δεμένος με χειροπέδες και με το κεφάλι στο έδαφος.
Δύο ακόμη αστυνομικοί συμμετείχαν στην ακινητοποίηση του Φλόιντ, ο οποίος συνελήφθη με την υποψία ότι χρησιμοποίησε ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων σε κοντινό μίνι μάρκετ. Την ίδια ώρα, ένας τέταρτος αστυνομικός εμπόδιζε τους περαστικούς από το να παρέμβουν, καθώς ο Φλόιντ ικέτευε για τη ζωή του και επαναλάμβανε ότι αδυνατούσε να αναπνεύσει.
Τα τρία τελευταία λεπτά ο Φλόιντ παρέμενε ακίνητος και δεν είχε παλμό, ωστόσο οι αστυνομικοί αγνόησαν τις εκκλήσεις των περαστικών να πάρει ο Σόβιν το γόνατό του από τον λαιμό του Φλόιντ, κάτι το οποίο δεν έκανε ακόμη και όταν οι αφιχθέντες διασώστες ξεκίνησαν να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στον άτυχο Φλόιντ.
Τι είχε δείξει η νεκροψία;
Τα πρώτα αποτελέσματα από την αυτοψία δεν είχαν βρει κάποια ένδειξη ότι ο Φλόιντ πέθανε από στραγγαλισμό ή ασφυξία, ωστόσο ο συνδυασμός των όσων έγιναν κατά τη σύλληψή του μαζί με τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του, συμπεριλαμβανομένων της στεφανιαίας νόσου και της υπέρτασης από τις οποίες υπέφερε, καθώς και με πιθανές τοξικές ουσίες στον οργανισμό του ίσως συνέβαλαν στον θάνατό του.
Οι δικηγόροι της οικογένειας Φλόιντ ανακοίνωσαν ότι αιτήθηκαν τη διενέργεια ανεξάρτητης αυτοψίας. Η ανεξάρτητη νεκροψία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για «ανθρωποκτονία από ασφυξία λόγω πίεσης στον λαιμό και την πλάτη που οδήγησε σε έλλειψη ροής αίματος στον εγκέφαλο».
«Προκάλεσε βλάβη στον εγκέφαλο»
«Σε κάθε αναπνοή χρειαζόταν να δίνει μάχη με την άσφαλτο, να δίνει μάχη με τη μικρή ποσότητα αέρα που μπορούσε να εισπνεύσει προσπαθώντας να ανασηκωθεί από τα γόνατα των αστυνομικών» που πίεζαν τα δεμένα με χειροπέδες χέρια του πάνω στον θώρακά του, εξήγησε στους ενόρκους ο πνευμονολόγος δρ Τόμπιν.
Αυτό «το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου» δυσκόλευε τον Φλόιντ να αναπνεύσει και «προκάλεσε βλάβη στον εγκέφαλό του αλλά και καρδιακή αρρυθμία, η οποία προκάλεσε την ανακοπή καρδιάς» εκτίμησε ο ίδιος.
Και επίσημα ένοχος ο Σόβιν
Ο λευκός πρώην, πλέον, αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν κρίθηκε ένοχος για την ανθρωποκτονία Φλόιντ στις 20/4/2021, παρά το γεγονός ότι δήλωνε αθώος, ισχυριζόμενος ότι χρησιμοποίησε μια τεχνική ακινητοποίησης την οποία έμαθε στη διάρκεια της εκπαίδευσής του για να αντιμετωπίζει υπόπτους που αντιδρούν στη σύλληψη.
Παρ' όλα αυτά, και σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του NBC News, ο Ντέρεκ Σόβιν κατηγορήθηκε για ακούσια δολοφονία δεύτερου βαθμού, δολοφονία τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου 2020, κατά τη διάρκεια προσπάθειας αξιωματικών της αστυνομίας να τον συλλάβουν για φερόμενο πλαστό χαρτονόμισμα σε μίνι μάρκετ της Μινεάπολης, και αναμένεται να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης που θα ξεπερνά τα 40 χρόνια.
Μάλιστα, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Ντέρεκ Σόβιν έβαλε το γόνατό του στον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ για αρκετά λεπτά, γεγονός που τον οδήγησε σε ασφυξία.
Η υπεράσπιση του πρώην αστυνομικού, αφού εκείνος εκδιώχθηκε από το Σώμα, υποστήριξε πως στον οργανισμό του Αφροαμερικανού βρέθηκε φαιντανύλη και κατά την ιατροδικαστική εξέταση δεν εντοπίστηκαν σημάδια πνιγμού.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Άντριου Μπέικερ, ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε ως αποτέλεσμα της χρήσης βίας από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια της σύλληψης, κάτι που διευκολύνθηκε από την καρδιακή του νόσο καθώς και τη χρήση ναρκωτικών. Μετά την ετυμηγορία αυτή, η εγγύηση του Ντέρεκ Σόβιν ανακλήθηκε και διατάχθηκε η επιστροφή του στη φυλακή.
Αξιωματούχοι, από τον δήμαρχο της Μινεάπολης έως και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ έκαναν λόγο για την ανάγκη «σωστής ετυμηγορίας», ενώ ακτιβιστές απείλησαν με περισσότερες ταραχές σε περίπτωση αθώωσης του Ντέρεκ Σόβιν.
Το διεθνές κίνημα #BlackLivesMatter (BLM)
Το «Black Lives Matter» (BLM) είναι ένα διεθνές ακτιβιστικό κίνημα με επίκεντρο τις ΗΠΑ, το οποίο προέρχεται από την αφροαμερικανική κοινότητα και εκστρατεύει ενάντια στη βία και τον συστημικό ρατσισμό προς τους μαύρους, με τακτικές διαμαρτυρίες ενάντια στις δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς και ευρύτερα ζητήματα, όπως η διαμόρφωση εικόνας με βάση τα φυλετικά χαρακτηριστικά, η αστυνομική βαρβαρότητα και η φυλετική ανισότητα στο αμερικανικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.
Εκδηλώσεις στη μνήμη του Φλόιντ
Ακτιβιστές τιμούν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του από τον αστυνομικό στη Μινεάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και βγαίνουν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αστυνομική βία και την κατάχρηση εξουσίας που «πήρε» τη ζωή και του 46χρονου.
Το Κογκρέσο ετοιμάζεται να ψηφίσει νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας
Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως το Αμερικανικό Κογκρέσο ετοιμάζεται να ψηφίσει νομοσχέδιο που αφορά τη ριζική μεταρρύθμιση της αστυνομίας και την υιοθέτηση νέας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας σε υποβαθμισμένες συνοικίες αμερικανικών πόλεων. Αφορμή γι' αυτό στάθηκε η ενοχή του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του άοπλου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Σύμφωνα με έρευνα μάλιστα, η Αστυνομία ευθύνεται για τον θάνατο 1.000 ανθρώπων κάθε χρόνο.
«Πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικό αν οι Ηνωμένες Πολιτείες καταφέρουν να περάσουν τους νόμους που θέλουν να περάσουν για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας με αφορμή τον Τζορτζ Φλόιντ. Θα ήταν πάρα πολύ καλό. Θα είχε επιπτώσεις στην Ευρώπη; Ελπίζω πως ναι, γιατί πρέπει να καταλάβουμε πως ο ρατσισμός είναι ο ίδιος είτε είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο ή άλλες χώρες της Ευρώπης» δήλωσε στο Euronews η δικηγόρος και ακτιβίστρια δρ Σόλα Μος-Σογκμπαμίμου.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιθυμούσε να έχουν ψηφιστεί οι μεταρρυθμίσεις μέχρι την επέτειο ενός χρόνου από τη δολοφονία του Φλόιντ, ωστόσο το νομοσχέδιο «κόλλησε» στη Γερουσία, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν σε ορισμένες διατάξεις.
Πανό με σύνθημα «Black Lives Matter» στην αμερικανική πρεσβεία
Στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα «αναρτήθηκε» πανό με το σύνθημα «Black Lives Matter» με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Μάλιστα, η πρεσβεία των ΗΠΑ προχώρησε και σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, γράφοντας: «Σηκώνουμε αυτό το πανό προς τιμήν του Τζορτζ Φλόιντ, που δολοφονήθηκε πριν από έναν χρόνο, δείχνοντας αλληλεγγύη σε ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο που αναζητούν έναν κόσμο δίχως φυλετικές διακρίσεις και ένα μέλλον με ίσες ευκαιρίες για όλους. # BlackLivesMatter».