Με παγίδες και καχυποψία άρχισε ο 61ος γύρος των διερευνητικών
Η μέρα της επανεκκίνησης του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ξημέρωσε. Έχουμε από μέρες προετοιμαστεί όχι μόνο για … χαμηλή πτήση των προσδοκιών αλλά και για ενδεχόμενες… υπερπτήσεις της προκλητικότητας των γειτόνων που άρχισαν να απλώνονται από την μέρα που δρομολογήθηκε η διαδικασία με τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης των Τούρκων να «ανοίξουν» τη… βεντάλια των συζητήσεων ακόμη και σε μη υπαρκτά θέματα.
Του Γιάννη ΒασιλακόπουλουΗ Ελληνική πλευρά έχει ωστόσο, καταστήσει σαφές πως το μόνο θέμα που θα συζητήσει είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πολύπλοκος λοιπόν ο γρίφος των διερευνητικών, σε αυτή τη φάση για αυτό και ο άνθρωπος στον οποίον έχει ανατεθεί να ηγηθεί της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, έχει απολύτως κομβικό ρόλο στα πράγματα .
Ο Πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης, «μπαρουτοκαπνισμένος» διπλωμάτης και μαθημένος – αλλά και δοκιμασμένος – στα δύσκολα μονοπάτια της διπλωματίας, θεωρείται «γεφυροποιός» στα Ελληνοτουρκικά. Κι αυτό ήταν το εφαλτήριο της κόντρας που ξέσπασε ανάμεσα στον έμπειρο διπλωμάτη και στον Θεόδωρο Πάγκαλο, όταν ο δεύτερος είχε το «τιμόνι» της Ελληνικής διπλωματίας.
Δεν είμαι λίγοι εκείνοι που τότε μίλησαν για «αγεφύρωτο χάσμα» μεταξύ των δυο ανδρών καθώς ο κ. Πάγκαλος ήθελε “σκληρή” στάση, έναντι της Άγκυρας ενώ ο πρέσβης θεωρούσε ότι η λύση θα βρισκόταν μέσω της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος.
Το πόσο «βαρύ χαρτί» είναι ο κ. Αποστολίδης για τον διεθνή παράγοντα αποδείχθηκε από τα επακόλουθα του «χάσματος» με τον τότε υπουργό εξωτερικών. Ο κ. Αποστολίδης ανέβηκε στα … ψηλά της Κατεχάκη και ηγήθηκε της ΕΥΠ, αμέσως μετά την σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο Ναϊρόμπι και για περισσότερο από μια πενταετία.
Από αυτήν τη θέση ο κ. Αποστολίδης μπόρεσε να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις μετοχές του στον υπερατλαντικό παράγοντα- όπου έτσι κι αλλιώς χαίρει διαχρονικά μεγάλης εκτίμησης.
Ο «λόρδος», όπως είναι το παρατσούκλι του λόγω της παροιμιώδους ευγένειας του πρέσβης της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, το Ομάν., ενώ έχει υπηρετήσει σε καυτές θέσεις ως γραμματέας Α' στην ελληνική πρεσβεία στην Κύπρο από το 1973 ως το 1976, δηλαδή και τις κρίσιμες ημέρες του Αττίλα και στην Άγκυρα το 1984.
Σήμερα ωστόσο η «παρτίδα» μοιάζει πιο σύνθετη καθώς η Τουρκία προσέρχεται προκαλώντας αδιάκοπα την ώρα που κορυφαίοι παράγοντες στην Αθήνα διαφωνούν κάθετα ακόμη και με την έναρξη διαδικασίας διαλόγου με την Άγκυρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των αντιδράσεων, ο οποίος με συνέντευξή του στην Καθημερινή λέει «όχι στο δόγμα του κατευνασμού», εκτιμά ότι: «Μόνον με αποτροπή αντιμετωπίζεται ο επεκτατιστής» και υποστηρίζει ότι: «Η έναρξη των διερευνητικών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις στην Άγκυρα», καθώς όπως επισημαίνει: «Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν “τιμωρεί” μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Ο «λάκκος στη φάβα» των διερευνητικών με την Τουρκία
- Πρόσκληση με… παγίδες από τον Τσαβούσογλου
- Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας
- Δένδιας σε Τσαβούσογλου: “Αγαπητέ μου φίλε, αποφύγετε τις προκλήσεις”