Βαγγέλης Γιακουμάκης: 5 χρόνια μετά το θάνατό του, η παρενόχληση και η βία είναι ακόμα εδώ

Πέρασαν 5 χρόνια από τη δολοφονία του Βαγγέλη Γιακουμάκη - Το bullying, o εκφοβισμός, οι παρενοχλήσεις, η ψυχική και σωματική βία συνεχίζονται 

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης -ή μάλλον ο άδικος και πρόωρος θάνατός του- προκάλεσε ένα και μόνο καλό: Το bullying ή αλλιώς εκφοβισμός -είτε στο σχολείο, είτε στη σχολή ή τη δουλειά- λαμβάνει επιτέλους τη σημασία που πρέπει από ειδικούς, επιστήμονες και εκπαιδευτικούς. Όλο και περισσότερες περιπτώσεις βίας και εκφοβισμού αποκαλύφθηκαν και οι ιθύνοντες άρχισαν να φοβούνται.

Η Ελλάδα είναι δυστυχώς χώρα που θέλει να δει τα άσχημα να συμβαίνουν για να πιστέψει ότι υπάρχουν. Και όταν λέω χώρα εννοώ οι άνθρωποί της, κυρίως εκείνοι που οφείλουν να προστατεύουν όσους έχουν ανάγκη και εκείνοι που έχουν την ευθύνη μικρών παιδιών. Και όταν λέω κακό εννοώ τις παθογένειες που δημιουργούνται όταν καλλιεργείται η στάση της αδιαφορίας και συγκάλυψης.

Μεγάλο κακό έχει κάνει στο έθνος μας η έκφραση «τι θα πει ο κόσμος» εξέλιξη της οποίας αποτελεί το αισχρό «γιατί μίλησε τώρα». Φαίνεται πως 5 χρόνια μετά το θάνατο του Βαγγέλη δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, έγιναν ίσως και κάποια πισωγυρίσματα. Ο θάνατος του Ζακ, η δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, της Σούζαν Ίτον. Εδώ που τα λέμε, αν εξαιρέσει κανείς τη δίκη της Χρυσής Αυγής που έριξε το «μέσο όρο κακίας και βρωμιάς που κυκλοφορεί στην ελληνική κοινωνία» στα μισά, τις γυναίκες που καταθέτουν δημόσια για την κόλαση που βίωσαν, τίποτα καλύτερο δεν έχει συμβεί. Η πατριαρχία καλά κρατεί, οι διαστροφικοί άνθρωποι συνεχίζουν να δρουν μαζί με το σύνολο. Εγκλήματα κατά των γυναικών, των γκέι, των αδυνάτων. Εγκλήματα όμως που δεν μένουν πια ατιμώρητα είναι αυτά που αφορούν κακοποίηση ζώου. Μας πήρε πολλά χρόνια να τα καταφέρουμε αλλά τελικά κερδίσαμε το αυτονόητο: Να διαφυλάξουμε την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων.

Για πόσα χρόνια λέτε θα προσπαθούμε να διαφυλάξουμε ανεπιτυχώς την ανθρώπινη ζωή και την αξία της;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM