Γιατί βάζουμε ταμπέλες στους ανθρώπους;

Ποιος ο λόγος για τον οποίο σπεύδουμε να κριτικάρουμε τους γύρω μας, και μάλιστα να θεωρείται φυσιολογικό; Μήπως πλέον η κριτική αντικαθιστά την επικοινωνία; Πώς μπορεί να μας βλάψει;

Στην εποχή που ζούμε σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει να συμβαίνουν διάφορα πράγματα και αντιδράσεις ή συνήθειες που ποικίλλουν.

Ωστόσο, θα λέγαμε, πως ένα από τα κυριότερα είναι η συνήθεια ορισμένων ανθρώπων να σπεύδουν να κριτικάρουν τα άτομα γύρω τους, και φυσικά, να τους προσάψουν δίχως δεύτερη σκέψη ένα σωρό ταμπέλες.

Πότε η κριτική γίνεται παθογένεια;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μοιάζει με βιβλιοθήκη. Και, όπως, κάθε βιβλιοθήκη έχει κ αυτός το δικό της σύστημα κατηγοριοποίησης. Πολλές φορές στο περιβάλλον μας ακούμε ανθρώπους να κρίνουν άλλους κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης. Κρίνουν όλες τις διαφορετικές επιλογές, συγγενών, φίλων, συναδέλφων κ.ο.κ.

Τα προβλήματα όμως αρχίζουν όταν οι ταμπέλες αυτές συνδέονται με προκαταλήψεις, κόμπλεξ ή άσχετες συμπεριφορές και χρησιμοποιούνται για να χαρακτηρίσουν μια ομάδα ατόμων. Με λίγα λόγια, αρχίζουν να κατηγορούν τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι ζουν την καθημερινότητά τους, είτε αυτό έχει να κάνει με την επιλογή εργασίας και σπουδών είτε με την επιλογή συντρόφου.

Πασχίζουν με κάθε ευκαιρία να αποδείξουν ότι «οι άλλοι δεν διαλέγουν το σωστό…», με στόχο να φανούν οι ίδιοι ανώτεροι και καλύτεροι. Συνήθως βρίσκουν αφορμές και αναφέρονται σε τρίτους που δεν είναι παρόντες και τους κρίνουν για οτιδήποτε, θέλοντας να αποδείξουν ότι εκείνοι είναι οι σωστοί. Οτιδήποτε διαφορετικό από το δικό τους μετατρέπεται σε εχθρό και κρίνεται.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Image removed.

Η έντονη κριτική ασκείται κυρίως από ανασφάλεια, καθώς είναι αδύνατον να δεχτούμε τα λάθη τρίτων όταν δεν έχουμε αποδεχτεί τον εαυτό μας. Συνεπώς, όσο λιγότερο σίγουροι αισθανόμαστε μέσα μας, τόσο περισσότερο κατηγορούμε τους γύρω μας.

Έτσι, δικαιολογούμε τις δικές μας αδυναμίες με τον πιο απλό τρόπο. Αναβαθμίζουμε τον εαυτό μας και υποβαθμίζουμε τους άλλους, ενώ παράλληλα καθησυχάζουμε τον εαυτό μας λέγοντας: Δεν είμαι και τόσο κακός τελικά, αυτός είναι χειρότερος από εμένα!».

Διαβάστε περισσότερα στο health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM