Η απιστία στα χρόνια των millennials (pics)

Σίγουρα θα έχεις ακούσει πολλές φορές για τους γνωστούς millenials αλλά ίσως να μη γνωρίζεις ποιοι πραγματικά είναι.

Millenials ή αλλιώς η λεγόμενη «Generation Y» είναι η γενιά που γεννήθηκε μεταξύ 1980-2000.

Είναι γνωστοί ως η γενιά της τεχνολογίας, των social media αλλά και της ανεργίας. Οι millenials άλλαξαν τα δεδομένα στο lifestyle και έφεραν τον ανανεωμένο τρόπο ζωής στο προσκήνιο.

Ανάλογες αλλαγές όμως έφεραν και στο κομμάτι των σχέσεων, του έρωτα και κατ'επέκταση και της απιστίας.

Η εποχή και τα εκάστοτε βιώματα, όπως είναι φυσικό, προκαλούν έντονες «αναταράξεις» και στις ανθρώπινες - εδώ στις ερωτικές - σχέσεις, και διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα και αντίληψη εν γένει.

Οι επικριτές χαρακτηρίζουν τους Millennials ως «τη γενιά του εγώ».

 

Οι millenials, επανακαθορίσαν, κατά κάποιο τρόπο τις σχέσεις και πως λειτουργεί κανείς εντός μιας ερωτικής σχέση με ότι και αν συνεπάγεται αυτή, ακόμα και την απιστία.

Η απιστία υπάρχει από τότε που υπάρχουν και οι ανθρώπινες σχέσεις, και είναι κάτι που κάθε άνθρωπος ερμηνεύει και αντιλαμβάνεται διαφορετικά και αντιδρά ανάλογα με το υπόβαθρό του, την ηλικία του, την εποχή στην οποία ζει, τη σχέση που έχει με τη θρησκεία.

Η απιστία, για αρκετό κόσμο, είναι μια έννοια αμφισβητήσιμη, που συνδέεται με την ηθική όσο καμία άλλη και έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που ορίζεται από τη γενιά των millenials. 

Ως μια γενικότερη εικόνα, θα λέγαμε πως οι millenials, είναι αυτοί που απενεχοποίησαν, κατά κάποιο τρόπο, την απιστία, «ξεφεύγοντας» από τη νόρμα της μονογαμίας.

Η κοινωνία αλλάζει συνεχώς και μαζί της και τα ήθη. Η τεχνολογία έχει παίξει τεράστιο ρόλο σε αυτό, κυρίως επειδή αποτελεί πηγή αναρίθμητων πληροφοριών και μας δίνει πρόσβαση σε διαφορετικούς τρόπους σκέψης, συμπεριφοράς και σε διαφορετικές κουλτούρες.

Επιπλέον, έχει παίξει βασικό ρόλο και στον τρόπο που διαμορφώνονται οι σύγχρονες σχέσεις, οι οποίες πλέον επηρεάζονται άμεσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Άλλωστε, είναι εξαιρετικά εύκολο να βρεις μέσα από τα social media πληροφορίες για κάποιον, που ενδεχομένως να επηρεάσουν τη γνώμη σου, ή, πολύ απλά, να ανακαλύψεις και κάποια «απιστία» μέσω αυτών.

Επομένως, τα social media αποτελούν και έναν ιδιαίτερα εύκολο τρόπο «απιστίας», καθώς είναι πιο εύκολο από ποτέ να γνωρίσεις, να συνομιλήσεις ή συναντηθείς με κάποιον που ίσως να μην μπορούσες υπό άλλες συνθήκες.

Ωστόσο, το κομμάτι της απιστίας έχει να κάνει και με προσωπικούς παράγοντες (ή ακόμα αναστολές ή ηθικούς φραγμούς). Δεν απατούν όλοι! Και μια ολόκληρη γενιά δεν χαρακτηρίζεται από κάτι τέτοιο. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί, ότι ο κόσμος πλέον απατά περισσότερο - ή πιο εύκολα - σε σχέση με πιο παλιά. Η διαφορά με την γενιά των millenials έγκειται στην ευκολία του να απιστήσει κανείς αλλά και το δεδομένο το να ανακαλύψεις την απιστία πιο εύκολα ή άμεσα.

Απλώς τώρα είναι λίγο πιο εύκολο να το κάνουν και λίγο πιο εύκολο να τους ανακαλύψουν. 

Η απιστία, για κάποιους είναι πιο... φυσιολογική, καθώς υπάρχουν και τα ζευγάρια εκείνα που την θεωρούν απαραίτητη και αναζωογονητική προκειμένου να έχουν μια υγιή σταθερή σχέση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν είναι πιστοί, αλλά ότι εκείνοι επιλέγουν το πλαίσιο της σχέσης. Και κατά πόσο, η απιστία είναι επιτρεπτή ή όχι. Η απιστία αποτελεί κομμάτι της σχέσης γιατί είναι, ίσως, ένας τρόπος να μην υπάρχουν και απωθημένα, γεγονός που βελτιώνει την επικοινωνία των δύο βασικών συντρόφων.

Για άλλους πάλι, η απιστία είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας και όχι μονάχα απέναντι στον σύντροφο μας αλλά ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό. Ίσως, αποτελεί και ένα είδος φόβου, καθώς απ'αυτό κρίνεται το αν πραγματικά αγαπάμε το άλλο μας μισό. Πόσες φορές έχετε ακούσει τη φράση, έχει τελειώσει αυτή η σχέση, αλλά τον αγαπώ« ή «φοβάμαι να βάλω ένα τέλος». Η απιστία, ακόμα και σήμερα, συνεχίζει να κυριαρχεί στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα σύγχρονα υποκείμενα της επιθυμίας τη σχέση τους με την ίδια την επιθυμία, στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα δικαιώματα της επιθυμίας.

Το σημαντικό βέβαια, ανεξάρτητα με το αν η απιστία είναι επιτρεπτή ή όχι σε μια σχέση, να έχει σύμφωνα και τα δύο μέλη μιας σχέσης.

Ναι στη μονογαμία, αλλά όχι στην καταναγκαστική μονογαμία.

Κάποιοι δεν απατούν διότι δεν το θεωρούν σωστό κοινωνικά ή ηθικά, αυτό όμως δεν το κάνει και πάλι επιτρεπτό, μιας και για κάποιους, απιστία είναι η επιθυμία άλλου ατόμου, και όχι η πράξη καθ'άυτή. Μπορεί να΄σαι σε μια σχέση που δεν σε κάνει χαρούμενο, ωστόσο δεν προβαίνεις σε απιστία λόγω φραγμών, ή στο βωμό της «αγάπης». Παρόλα αυτά, εκεί έγκειται και το σφάλμα με την απιστία. Τελικά, δεν απιστούμε γιατί φοβόμαστε μην κριθούμε ή γιατί πραγματικά θέλουμε να είμαστε με τον σύντροφο μας;

Τα σεξουαλικά ήθη φαίνεται να αλλάζουν από γενιά σε γενιά 

Το πως αντιμετωπίζει ή πιο σωστά, ορίζει κανείς την απιστία, οφείλεται στις προσλαμβάνουσες που έχει κάθε γενιά. Άλλη ερμηνεία δίνει μια γυναίκα 50+ ετών και άλλη μια κοπέλα στα 17. Το ίδιο ισχύει και για το αντίθετο φύλο. Ο κάθε άνθρωπος, ορίζει το οτιδήποτε με βάση την εποχή αλλά και τα προσωπικά του βιώματα ή ερεθίσματα. Η αντίληψη αυτή, δύναται και να αλλάξει με το πέρασμα των ετών, δεν είναι μια γενική παραδοχή για τον καθένα.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό είναι η ειλικρίνεια απέναντι στον άλλον και, φυσικά, τον εαυτό μας. 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM