Σπιτικές συνταγές και βότανα για την αϋπνία

Η αϋπνία μαστίζει την πλειονότητα των ανθρώπων λόγω του έντονου άγχους αλλά και του γρήγορου ρυθμού ζωής στον οποίο πλέον υπαγόμαστε.

Ωστόσο, εκτός από τα φάρμακα, για να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία μπορούμε να στραφούμε σε βότανα ή ακόμα και σε σπιτικές συνταγές.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε βέβαια ότι το γεγονός πως τα βότανα είναι φυσικά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ασφαλή. Ορισμένα από αυτά μπορεί να αλληλεπιδράσουν με συνταγογραφούμενα φάρμακα και να αποβούν επικίνδυνα αν χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά ή αλκοόλ.

Θεραπεία με βότανα

  • Χαμομήλι: Το χαμομήλι είναι ένα δημοφιλές βότανο που βοηθά στον ύπνο. Δεν επηρεάζει τις χημικές ουσίες που παράγονται στον εγκέφαλο, όμως βοηθά στη χαλάρωση και την ανακούφιση του άγχους και στη μείωση του ψυχικού στρες. Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν τα εξαιρετικά οφέλη του χαμομηλιού για τον ύπνο και που αναφέρουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια από άτομα όλων των ηλικιών. Το τσάι χαμομηλιού χρησιμοποιείται κυρίως στο Μεξικό, τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη, χωρίς να έχουν καταγραφεί ποτέ παρενέργειες. Το αιθέριο έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο νερό του μπάνιου για να καταπραΰνει τη νευρικότητα. Χρησιμοποιείται επίσης σε εισπνοές και ως λάδι μασάζ.
  • Λυκίσκος: Ο λυκίσκος βοηθά στην ανακούφιση του άγχους, της αϋπνίας και της ανησυχίας. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εξάψεων κατά την εμμηνόπαυση, παράγοντας που οδηγεί σε αϋπνία τις γυναίκες! Μπορεί να ληφθεί σε κάψουλα, βάμμα ή τσάι. Σε τσάι, συνδυάζεται με άλλα βότανα για να είναι λιγότερο πικρός.
  • Μαγιοβότανο: Το μαγιοβότανο χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό εδώ και τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Έχει παρόμοιες λειτουργίες με τη βαλεριάνα, αλλά είναι επίσης χρήσιμο σε κρυολογήματα, πυρετούς και δυσπεψία. Συνήθως λαμβάνεται ως τσάι, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλα βότανα. Δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ θεωρείται ασφαλής η χρήση από τα παιδιά.

Δείτε τις σπιτικές συνταγές για την αντιμετώπιση της αϋπνίας στο health4u.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM