Αυτή η συσχέτιση παρέμεινε ανεξάρτητα από το εάν κάποιος είχε επίσης κατάθλιψη και οι κίνδυνοι ήταν μεγαλύτεροι για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open και διεξήχθη από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου κατάχρησης ναρκωτικών (NIDA), μέρος του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.
Τι δήλωσαν οι ερευνητές
"Δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι η χρήση κάνναβης προκαλεί αυτοκτονικές τάσεις, καθώς αυτές οι υποθέσεις απαιτούν περαιτέρω έρευνα, ειδικά δεδομένου των μεγάλων ποσοστών αυτοκτονίας σε νεαρούς ενήλικες", δήλωσε η διευθυντής της NIDA, Nora Volkow, MD, ανώτερος συγγραφέας αυτής της μελέτης. «Καθώς κατανοούμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης, κατάθλιψης και αυτοκτονίας, οι γιατροί θα είναι σε θέση να παρέχουν καλύτερη καθοδήγηση και φροντίδα στους ασθενείς». Ο αριθμός των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες που χρησιμοποιούν κάνναβη υπερδιπλασιάστηκε από 22,6 εκατομμύρια το 2008 σε 45,0 εκατομμύρια το 2019 και ο αριθμός των καθημερινών ή σχεδόν καθημερινών χρηστών σχεδόν τριπλασιάστηκε από 3,6 εκατομμύρια σε 9,8 εκατομμύρια το 2019. Παράλληλα, ο αριθμός των ενηλίκων με κατάθλιψη αυξήθηκε, όπως και ο αριθμός των ατόμων που ανέφεραν αυτοκτονικό ιδεασμό ή που αυτοκτόνησαν. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, η σχέση μεταξύ κάνναβης και αυτοκτονίας δεν είναι καλά κατανοητή.
Η τρέχουσα μελέτη προσπάθησε να καλύψει αυτό το κενό. Για την ανάλυσή οι ερευνητές του NIDA εξέτασαν δεδομένα από τις εθνικές έρευνες 2008-2019 του NSDUH. Το NSDUH, το οποίο διεξάγεται ετησίως από τη Διοίκηση Υπηρεσιών Κατάχρησης Ουσιών και Ψυχικής Υγείας, συλλέγει αντιπροσωπευτικά δεδομένα μεταξύ πολιτών των ΗΠΑ, πληθυσμών ηλικίας 12 ετών και άνω σχετικά με την χρήση κάνναβης, την κατάθλιψη, την αυτοκτονία και άλλους δείκτες συμπεριφοράς. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εάν οι συσχετίσεις διέφεραν ανά φύλο, εξετάζοντας δεδομένα από 281.650 νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 35 ετών.
Διαβάστε τα αποτελέσματα της έρευνας στο health4u.gr