Pfizer-Moderna: Οι διαφορές στα εμβόλια που θα παραλάβει η Ελλάδα

Τα εμβόλια των Moderna και Pfizer είναι αποτελεσματικά και σύντομα θα εγκριθούν, σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή Γιώργο Παυλάκη.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna έναντι του κορονοϊού είναι 94,5% στα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας. Αντίστοιχη αποτελεσματικότητα, της τάξης του 90%, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα και οι Pfizer/BioNTech.

Στο πλαίσιο μεγάλης κλινικής δοκιμής που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ, 90 ασθενείς της ομάδας του placebo προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, έναντι 5 της ομάδας του εμβολίου.

«Θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα μπορεί να σταματήσει τον κορονοϊό», δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Moderna, Στίβεν Χογκ.

Αν το επίπεδο αποτελεσματικότητας είναι αντίστοιχο στον γενικό πληθυσμό, το εμβόλιο της Moderna θα είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα που υπάρχουν. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), θα είναι συγκρίσιμο με το εμβόλιο της ιλαράς, που έχει αποτελεσματικότητα 97% σε δύο δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ