Σύνδρομο αποσυμπιέσεως ή αλλιώς η Νόσος των Δυτών

Η νόσος των δυτών αποτελεί μόνιμη απειλή για όσους ασχολούνται με τις καταδύσεις, είτε επαγγελματικά είτε για διασκέδαση – Η νόσος δυτών οφείλεται στην παρουσία φυσαλίδων στους ιστούς του σώματος, από αδρανές αέριο που έχει διαλυθεί κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης

Γράφει ο Χαράλαμπος Παπαμαρκάκης, εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών και Τραυματολογίας

 

Χαράλαμπος Παπαμαρκάκης Εκπαιδευτής Α’ βοηθειών και Τραυματολογίας, Διευθυντής εκπαίδευσης Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας.

 

Ποιος δεν έχει γοητευτεί από την ιδέα της εξερεύνησης του βυθού της θάλασσας; Ποιος δεν έχει σκεφτεί «τι καλά θα ήταν να μπορούσα να αναπνέω κάτω από το νερό;». Το αίσθημα ανυπομονησίας που υπάρχει στους ανθρώπους να εξερευνήσουν τις θάλασσες εκφράζεται με απόλυτη επιτυχία στα λόγια της θαλάσσιας βιολόγου Σίλβια Ερλ, κορυφαίας επιστήμονα του ΝΟΑΑ (National Oceanographic and Atmospheric Administration), η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι υπάρχει η αντίληψη πως έχουμε ήδη εξερευνήσει τη θάλασσα. Η πραγματικότητα είναι ότι γνωρίζουμε περισσότερα για τον Άρη απ’ όσα γνωρίζουμε για τους ωκεανούς».

H νόσος των δυτών

Ο ωκεανογράφος Ζακ – Υβ Κουστώ το 1943 κατάφερε να κατασκευάσει την πρώτη ολοκληρωμένη συσκευή αυτόνομης κατάδυσης. Η δημιουργία της πόρτας για την εξερεύνηση νέων κόσμων έφερε στην επιφάνεια νέους κινδύνους για τον ανθρώπινο οργανισμό, ο οποίος δεν είναι δομημένος να ζει σε αυτό το υπερβαρικό περιβάλλον. Ένας από αυτούς τους κινδύνους ονομάζεται σύνδρομο αποσυμπίεσης ή νόσος των δυτών.

Image removed.

Κυκλοφορικό και αναπνευστικό σύστημα

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη νόσο των δυτών θα πρέπει να αναλύσουμε κάποια βασικά στοιχεία σχετικά με τη φυσιολογία μας, και συγκεκριμένα για το αναπνευστικό και το κυκλοφορικό μας σύστημα. Το κυκλοφορικό και το αναπνευστικό είναι δύο αλληλένδετα συστήματα που συνεργάζονται και προσφέρουν στο σώμα μας τον αέρα που χρειάζεται, όπως και τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Διαβάστε περισσότερα στο health4u.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM