IQ tests και συναισθηματική νοημοσύνη

Ψυχολόγοι και άλλοι ειδικοί έχουν εντοπίσει ποικίλους τρόπους για να εξετάζουν την ανθρώπινη νοημοσύνη

Ίσως έχετε ακούσει για τον Δείκτη Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ), ο οποίος μετρά προσεγγιστικά την ευφυΐα ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Όμως η νοημοσύνη δεν αφορά μόνο το IQ. Τα τεστ IQ μετρούν δεξιότητες που έχουν να κάνουν με τον συλλογισμό, τη μνήμη και την επίλυση προβλημάτων. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκτήσουν ευρύτερη εικόνα των δυνατοτήτων σας, αφού δεν αξιολογούν σημαντικά χαρακτηριστικά και συναισθηματικές δεξιότητες.

IQ ή EQ;

Το IQ (Intelligence Quotient), ο Δείκτης Νοημοσύνης, αν και αφορά τη μέτρηση της ικανότητας αντίληψης και εκμάθησης, φαίνεται πως δεν αποτελεί παράγοντα επιτυχίας στη ζωή ενός ανθρώπου. Αντίθετα, το EQ (Emotional Quotient), δηλαδή η Συναισθηματική Νοημοσύνη, που αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να «διαβάζει» τους άλλους και να επιβιώνει ακόμη και στα πιο δύσκολα κοινωνικά περιβάλλοντα, βοηθά τον άνθρωπο να συνάπτει επιτυχημένες σχέσεις τόσο στη δουλειά όσο και στην οικογενειακή του ζωή, καθώς και να αναπτύσσει αρχηγικές ικανότητες.

Ο ορισμός της νοημοσύνης

Η λέξη «νοημοσύνη» πρωτοεμφανίστηκε στην αγγλική γλώσσα τον 12ο περίπου αιώνα. Ο τρόπος αξιολόγησής της μπορεί βεβαίως να αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου. Σήμερα πιστεύεται από πολλούς ότι σημαντική πλευρά της νοημοσύνης αποτελούν, εκτός από τις γνωστικές, οι συναισθηματικές ικανότητες ενός ατόμου.

Η έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ευρύτατα από την εκλαϊκευμένη ψυχολογία. Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν την ύπαρξη κάποιου είδους συναισθηματικής νοημοσύνης, ωστόσο είναι μάλλον συγκεχυμένα.

Η συναισθηματική νοημοσύνη ορίζεται ως η ικανότητα αντίληψης και έκφρασης συναισθήματος, η ικανότητα αφομοίωσης του συναισθήματος από τη σκέψη, η ικανότητα να χρησιμοποιούμε το συναίσθημα για την κατανόηση του κόσμου και η ικανότητα ρύθμισης του συναισθήματος του εαυτού και των άλλων.

Διαβάστε την συνέχεια στο health4u.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM