Αντιγριπικό εμβόλιο: Συμβάλλει στις καρδιαγγειακές νόσους

Επιστημονικές μελέτες έδειξαν πως το αντιγριπικό εμβόλιο βοηθά και στις καρδιαγγειακές νόσους.

Αν και η πλειονότητα των νέων που αντιμετωπίζει καρδιαγγειακή νόσο  δεν λαμβάνει τη συνιστώμενη ετήσια δόση, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει αρκετές επιπλοκές στην υγεία τους.

Ο Tarang Parekh, που είναι επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης,  η οποία θα παρουσιαστεί στο συνέδριο «American Heart Association 2020» ανέφερε:

«Τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν γρίπη από εκείνους που δεν έχουν χρόνιες παθήσεις υγείας. Η γρίπη μπορεί να επιδεινώσει καρδιαγγειακές παθήσεις όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ακόμη μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς λοιμώξεις όπως η πνευμονία»

Τα αποτελέσματα της έρευνας 

Κατά τη διάρκεια της έρευνας 100.000 νέοι ενήλικες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων για το ιατρικό ιστορικό τους. Στόχος του ερωτηματολογίου ήταν να διαπιστώσει αν κάποιος από τους συμμετέχοντες είχε αντιμετωπίσει γρίπη τον τελευταίο χρόνο.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ρωτήθηκαν για το αν είχαν κάποια καρδιαγγειακή πάθηση, όπως στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια κλπ.

Κατά τη μελέτη διαπιστώθηκε πως μόνο το 20% των συμμετεχόντων, που αντιμετώπιζε καρδιαγγειακά προβλήματα, είχε λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Μελλοντικός στόχος

Οι επιστήμονες ευελπιστούν πως στο μέλλον το 70% του πληθυσμού να λαμβάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Παρ' όλα αυτά μέχρι στιγμής, το συγκεκριμένο ποσοστό δεν βρίσκεται ούτε στα μισά.

Στόχος των επιστημόνων είναι να ευαισθητοποιήσουν όχι μόνο τους καρδιολόγους, αλλά και το ίδιο το κοινό, προκειμένου να γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Μάλιστα, ένα από τα επόμενα βήματα είναι η ιατρική κοινότητα να συστήνει τακτικά το αντιγριπικό εμβόλιο στους ασθενείς, που αντιμετωπίζουν καρδιακές επιπλοκές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM

πηγή: health4u.gr