Aπίστευτο: Φάρμακο σχεδιάστηκε από σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Είναι απίστευτο, αλλά αληθινό. Πέρα για πέρα. Ένα καινούριο φάρμακο σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα, πρόκειται για πρώτη φορά στην ιστορία να δοκιμαστεί κλινικά σε ανθρώπους.

Το φάρμακο που προορίζεται για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), σύμφωνα με σηματοδοτεί ένα ορόσημο για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική και στη φαρμακευτική.

Το συγκεκριμένο φάρμακο αναπτύχθηκε από μια νεοσύστατη βρετανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι, ενώ τυπικά ένα νέο φάρμακο χρειάζεται τέσσερα έως πέντε χρόνια για να αναπτυχθεί, στην περίπτωση της καινούριας ουσίας, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, η όλη διαδικασία επιταχύνθηκε σε μόνο ένα έτος.

TIP

Όσο για τα οικονομικά tips, ενώ κατά μέσο όρο η ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου με την παραδοσιακή μέθοδο κοστίζει περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια φαρμακευτική εταιρεία, με τη νέα «έξυπνη» τεχνολογία μειώνονται χρόνος και κόστος δραστικά. Αυτό, όπως είναι ευνόητο, μόνο ν' αβαντάρει την αγορά στον τομέα των φαρμάκων μπορεί.