Ελληνικές βιολογικές ελιές σε κάψουλα, ως συμπλήρωμα διατροφής για τη μείωση της χοληστερόλης

elies

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η κλινική μελέτη του συμπληρώματος διατροφής, προερχόμενου από επιτραπέζιες βιολογικές ελιές «Καλαμών» βιολογικών ελαιώνων από τη Σπάρτη, που έχουν επιλεγεί ανάμεσα από 150 διαφορετικούς τύπους ελιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες.

«Από τον Απρίλιο» όπως ανέφεραν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αν. καθηγητής Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ Προκόπης Μαγιάτης συντονιστής της ομάδας που πραγματοποιεί την τρίτη κατά σειρά μελέτη και ο πολυβραβευμένος ελαιοπαραγωγός Γιώργος Σακελλαρόπουλος που διαθέτει μέρος της παραγωγής του για την εργαστηριακή και κλινική έρευνα, «ξεκινά το τελευταίο στάδιο της 3ης κλινικής μελέτης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι και θα οδηγήσει κατόπιν στην κυκλοφορία του συμπληρώματος διατροφής σε μορφή κάψουλας».

Το πρώτο μέρος της 3ης μελέτης πραγματοποιήθηκε από το 2021 έως το 2022 σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, οι οποίοι λάμβαναν καθημερινά 2 κάψουλες του- ήδη γνωστοποιημένου στον ΕΟΦ- συμπληρώματος διατροφής που παράχθηκε από τις ελιές των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της ελιάς Καλαμών για την υγεία κυρίως στο λιπιδαιμικό προφίλ εθελοντών και ειδικότερα στην LDL/HDL χοληστερόλη και την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος προέκυψαν από συνολικά τρεις κλινικές μελέτες κι έρευνες που έγιναν από το 2014 έως σήμερα.

Η αποκλειστική επιλογή των βιολογικών επιτραπέζιων ελιών από τους συγκεκριμένους ελαιώνες έγινε λόγω της υψηλής περιεκτικότητά τους σε φαινόλες και συγκεκριμένα σε υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη, δύο ουσίες στις οποίες έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Οι ελιές αυτές, όπως επισημαίνει ο κ. Σακελλαρόπουλος, είναι βιολογικές, χωρίς παστερίωση. Παράγονται με τη διαδικασία της φυσικής ζύμωσης χωρίς χημικά πρόσθετα ή συντηρητικά, διαθέτουν ανώτερα οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιβεβαιώνονται και από τις αλλεπάλληλες βραβεύσεις που έχουν λάβει σε όλο τον κόσμο».

«Αναλύσεις με τη μέθοδο του Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού έδειξαν ότι υπερβαίνουν κατά μεγάλο ποσοστό το μέσο όρο από τις άλλες ελιές που αναλύθηκαν εργαστηριακά την περίοδο 2014-2023 καθώς περιέχουν 1850 mg/Kg φαινολών και η ημερήσια κατανάλωση μόλις 2-3 γραμμαρίων ελιών παρέχει περισσότερα από 5 mg υδροξυτυροσόλης, τυροσόλης ή παραγώγων τους. Συνολικά, οι βιολογικοί ελαιώνες μας προσέφεραν περισσότερα από 700 κιλά για τις τρεις κλινικές μελέτες και για την παρασκευή συμπληρώματος διατροφής» ανέφερε ο κ. Σακελλαρόπουλος.

      → Διαβάστε εδώ για τα οφέλη της ελιάς στην υγεία

Δέκα χρόνια μελέτες σε βιολογικές ελιές καλαμών

Η πρώτη μελέτη με τις επιτραπέζιες ελιές, η οποία κατέδειξε διεθνώς την ευεργετική επίδραση των συγκεκριμένων ελιών στο λιπιδαιμικό προφίλ των συμμετεχόντων, έγινε σε υγιείς εθελοντές και διήρκησε από το 2014 έως 2016.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ