13 τροφές που ενισχύουν μνήμη και πνευματική διαύγεια (pics)

Υπάρχουν τροφές που συμβάλλουν στην πνευματική διαύγεια και ενισχύουν την μνήμη μας.

Καθημερινά το μυαλό μας καλείται ν' ανταπεξέλθει σε πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα. Ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της μέρας θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός στη δουλειά ή στο σχολείο, να αντιμετωπίζει τα προσωπικά του προβλήματα και γενικά να έχει την πνευματική «αποθέματα» πνευματικής διαύγειας ώστε να γεμίζει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του.

Για το λόγο ότι δεχόμαστε τόσες πολλές πληροφορίες είναι αδύνατο να μην μας προκαλέσει το αίσθημα της κούρασης και κατ’ επέκταση την αποδυνάμωση της μνήμης μας.

Το μυαλό μας έχει ανάγκη από «ενίσχυση» και γι’αυτό υπάρχουν κάποιες τροφές κατάλληλες για την ενδυνάμωση που χρειάζεται. Παράλληλα μπορούν να αποτρέψουν την εκδήλωση ασθενειών όπως το Alzheimer ή του Parkinson.

Δείτε παρακάτω τις 13 τροφές που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

 

Σολομός

Ο σολομός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA και EPA.Τα λιπαρά οξέα, όχι μόνο συμβάλλουν στην τόνωση της συγκέντρωσης, αλλά επειδή είναι γνωστό ότι ενισχύουν την διάθεση, υπάρχει μικρο ποσοστό για κατάθλιψη.

Βρώμη

Η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και του νευρικού συστήματος.Είναι μια ιδανική επιλογή για πρωινό καθώς είναι ένας πολύπλοκος υδατάνθρακας,γεμάτος από φυτικές ίνες που απελευθερώνουν ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καρύδια

Μπορεί όλοι οι ξηροί καρποί να περιέχουν καλά λιπαρά ,αλλά τα καρύδια έχει αποδειχτεί ότι είναι για τον εγκέφαλο ο πιο ευεργετικός ξηρός καρπός,καθώς δρουν σαν αντιοξειδωτικά και  μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο περιέχει περίπου 230 αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες,αλλά πιο συγκεκριμένα η ολεοκανθάλη που περιέχει είναι ιδιαίτερα νευροπροστατευτική.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι γεμάτο ενέργεια με θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν την άνοια όπως το φυλλικό οξύ,τη βιταμίνη Ε και τη βιταμίνη Κ. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι παρέχει το 30% του φυλλικού οξέος και 5 φορές τη συνιστώμενη ποσότητα της βιταμίνης Κ που χρειάζεστε ημερησίως.

 

Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει υψηλά επίπεδα χολίνης και βιταμίνης Κ. Και τα δύο είναι σημαντικά για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι μια άλλη τροφή πλούσια σε πολυφαινόλες,βιταμίνη Α και βιταμίνη C που συμβάλλουν στην επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων μεταξύ τους και βελτιώνουν την ικανότητα μάθησης.

Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο,ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην προστασία από τη βλάβη των κυττάρων που θα μπορούσε να προκαλέσει άνοια.

Αυγά

Τα αυγά εκτός από το γεγονός ότι είναι πλούσια ωμέγα-3 λιπαρά,σημαντικά για τον εγκέφαλο και πρωτείνες που μας γεμίζουν ενέργεια,περιέχουν στον κρόκο τους τη χολίνη,μια ένωση που προωθεί την υγεία των νευρωδιαβιβαστών.

Σπόροι κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο,κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης.Επίσης,βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης,ενός ενζύμου βασικού για την διάθεση και την υγεία του εγκεφάλου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM