Όταν μεγάλοι ηθοποιοί ανέβηκαν στο έδρανο της Βουλής και της πολιτικής.
Του Γιάννη Βασιλακόπουλου
Από την στιγμή που η πένα του Αλέκου Σακελάριου «γέννησε» την ιστορία και τον θεατρικό χαρακτήρα του «Θανασάκη του Πολιτευόμενου» στα 1954, θέλοντας να στηλιτεύσει την από τότε υπαρκτή παθογένεια των κατ’ επάγγελμα πολιτευτών εισήγαγε την πολιτική γραφή στη σύγχρονη Ελληνική κωμωδία υποβάλλοντας από τότε κιόλας τους πολιτικούς στην πρωτοφανή για αυτούς κατάσταση της παρωδίας λόγων και έργων τους καθιερώνοντας από τότε το πολιτικό σχόλιο στην γραφή σεναρίων και θεατρικών έργων.
Άννα Συνοδινού
Εκείνη η «πρώτη φορά» μάλιστα ήταν άθελα και προφητική για την παραπέρα πορεία της πρωταγωνίστριας του έργου – της μεγάλης Άννας Συνοδινού. Η οποία υποδυόταν την σπουδαγμένη στην Ελβετία αδελφή, του 41χρονου – τότε- «μπακάλη» Ντίνου Ηλιόπουλου που αρραβωνιάζεται με τον… επαγγελματία πολιτευτή Βύρωνα Πάλλη και βάζει τον αδελφό της να επενδύσει ότι βγάζει στο μπακάλικο στην… πολιτική καριέρα του γαμπρού, ο οποίος ποτέ δεν εκλέγεται παρότι αλλάζει συνέχεια κόμμα και… ιδέες.
Ο κινηματογραφικός «Θανασάκης» μπορεί να μην εξελέγη ποτέ, η Άννα Συνοδικού όμως υπήρξε βουλευτίνα της ΝΔ, από το 1974 ως το 1989, έχοντας μάλιστα διατελέσει υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Κι αφού μεσολάβησαν οι κωμωδίες «Στουρνάρα 288» (1959) του Ντίνου Δημόπουλου, όπου ο Απόστολος Αυδής ενσάρκωσε τον βουλευτή «Καλοχαιρέτα» με την θρυλική ατάκα «Ετελείωσε» και «Η Κυρία Δήμαρχος» του Ροβήρου Μανθούλη (1960), όπου η Γεωργία Βασιλειάδου καταγίνεται με την τοπική Αυτοδιοίκηση, την εποχή μάλιστα που ήταν και στην πραγματικότητα δημοτική σύμβουλος στο Νέο Ηράκλειο, ο Σακελάριος συνέχισε την παραγωγή πολιτικών παραγόντων (υπουργών και… παρατρεχάμενων) στις γραμμές του έργου του.
Λάμπρος Κωνσταντάρας
Την εποχή που ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ως «Υπουργός Μαυρογιαλούρος» του έργου «Υπάρχει και φιλότιμο» έταζε πως «Θα σας… εξαφανίσομεν» ήταν κι ο ίδιος στην πραγματικότητα υποψήφιος. Αυτό αποκαλύπτει ένα ψηφοδέλτιο δημοτικών εκλογών, του συνδυασμού του πάλαι ποτέ δημάρχου Αθηναίων Πλητά, που βρίσκεται καδραρισμένο στον τοίχο του γραφείου, του γιου του, συναδέλφου Δημήτρη Κωνσταντάρα, άλλοτε βουλευτή της ΝΔ.
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
Στην ίδια κωμωδία του Σακελάριου γεννήθηκε και ο διαχρονικός χαρακτήρας του «Γκρούεζα» του απατεώνα παρατρεχάμενου που προσπαθεί να τα κονομήσει από την δημιουργία της «Γεωργικής Σχολής». Τον ενσάρκωσε μοναδικά ο τεράστιος Διονύσης Παπαγιαννόπουλος το 1965, για να βάλει τον… σπόρο ώστε να ενσαρκώσει, ένα χρόνο αργότερα και τον… κομματάρχη του γηραιού βουλευτή Γκόρτσου στην κωμωδία «Τζένη – Τζένη».
Πολιτικοποιημένος και στην… πραγματική ζωή ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος – σκληρός Καραμανλικός- υποδύθηκε και τον εν ενεργεία βουλευτή «Καράτζοβα» στον «Κύριο Πτέραρχο», στο πλευρό του Κώστα Χατζηχρήστου, όπου τάζει μια απαλλοτρίωση που δεν γίνεται ποτέ.
Νίκος Ρίζος
Κι ο Νίκος Ρίζος υπήρξε ο «βουλευτής Χατζηφωτιάς» δίπλα στον «Τετραπέρατο» Κώστα Χατζηχρήστο εκεί που… τάζει ότι θα βρει πετρέλαιο στο χωριό του.
Οι πολιτικοί πέρασαν ως χαρακτήρες και στο κινηματογραφικό δράμα
Ο Μάνος Κατράκης έχει ενσαρκώσει τόσο τον Ελευθέριο Βενιζέλο, όσο και τον Νικόλαο Πλαστήρα, στον «Άνθρωπο με το Γαρύφαλλο» που είχε ως ήρωα τον Νίκο Μπελογιάννη. Δεκάδες ηθοποιοί έχουν εξάλλου εμπλακεί με την ενεργό πολιτική.
Από την Μελίνα Μερκούρη –η μακροβιότερη υπουργός πολιτισμού- και την Άννα Συνοδινού – με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντίστοιχα – πολλοί ηθοποιοί έγιναν «εκλεκτοί του λαού».
Η Αιμιλία Υψηλάντη, η Έυα Κοταμανίδου και ο Κώστας Καζάκος με το ΚΚΕ. Αργότερα, η Νόρα Κατσέλη, η Άννα Φόνσου, η Ελένη Ανουσάκη , η Άννα Βαγένα, η Πέμυ Ζούνη, η Άντζελα Γκερέκου και ο Γιάννης Βούρος –νυν δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας - με το ΠΑΣΟΚ.
Στα έδρανα της ΝΔ , έχουν καθίσει πιο πρόσφατα η Μάρω Κοντού και ο Κώστας Καρράς ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στις τάξεις του, τον Πάνο Σκουρολιάκο και τον Γιώργο Πάντζα.
Σε υπουργικούς θώκους έχουν διακονήσει ο Παύλος Χαϊκάλης –στο υφυπουργείο εργασίας– και η κ. Γκερέκου στο υπουργείο Τουρισμού.