Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η Ε.Ε. προειδοποίησε την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού μετά το πέρας των διεργασιών για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του μετά το τέλος της Συνόδου ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη έκανε βήμα μπροστά, προειδοποίησε την Τουρκία να αλλάξει πορεία μέχρι τον Μάρτιο. Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τον απόλυτο σεβασμό στη Συμφωνία των Παρισίων για το περιβάλλον.

Η Ελλάδα έχει υποβάλει το σχέδιό της για το Ταμείο Ανάκαμψης, η ύφεση θα μείνει πίσω και το 2021 θα γίνει έτος ανάκαμψης, συμπλήρωσε.

Του Μάκη Θεοδώση

Έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», που δίνει σε 150.000 νοικοκυριά τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις κατοικίες τους και αφορά όλους μας, με μεγάλο όφελος.

Εξήρε, δε, την απόφαση για μείωση της εκπομπής θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 και σε μηδενισμό το 2050, «για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή», όπως δήλωσε. «Δύο μέρες από τη Συμφωνία των Παρισίων που υπογράφτηκε πριν από πέντε χρόνια», τόνισε.

Τι πήραμε από την Ε.Ε.

Η απόφαση της Ε.Ε. έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο κ. Μπορέλ μέχρι τις 25 Μαρτίου να υποβάλει μια έκθεση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις συνολικά και περιλαμβάνεται η επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία πέρα από πρόσωπα και εταιρείες.

«Η Τουρκία πρέπει να δείξει συνέπεια για να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ μας. Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά για το μεταναστευτικό, με πρόσκληση συνεργασίας για να περιορίσει τις ροές των μεταναστών και να μειωθεί η δράση των διακινητών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Σε μια πρόταση θα έλεγα η Ευρώπη έκανε ένα βήμα και στέλνει σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία. Η Ευρώπη είναι σαν ένα υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει, αλλά όταν το κάνει, θα παραμείνει σε σταθερή πορεία», υπογράμμισε.

«Δεν θέλουμε να έχουμε έναν προκλητικό γείτονα. Αν συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά, θα υπάρχουν και οικονομικές κυρώσεις. Υπάρχει κόστος γι’ αυτή την πολιτική και αδικείται από αυτό ο τουρκικός λαός», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM