Δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης, για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, άσκησε σε ραδιοφωνική της παρέμβαση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη.
Η κ. Καφαντάρη τόνισε πως η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε πολιτικές πρόληψης και άνοιξε τον τουρισμό χωρίς να λάβει μέτρα.
«Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση δεν είχε συγκεκριμένο σχεδιασμό στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ειδικά μετά το πρώτο lockdown που όλοι λένε ότι πήγαμε καλά και εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ στηρίξαμε τα σκληρά μέτρα, από εκεί και πέρα, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούσαν ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο, η κυβέρνηση δεν προετοίμασε την χώρα για να το αντιμετωπίσει.
Από τον Απρίλιο που τελείωσε το πρώτο lockdown μέχρι το φθινόπωρο, δεν έγιναν κινήσεις για ΜΕΘ, προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία. Κάποιες ΜΕΘ από ιδιωτικά νοσοκομεία ή στρατιωτικά μπορεί να έγιναν, αλλά το ζήτημα είναι ο τρόπος που άνοιξε ο τουρισμός. Είναι σημαντικός και πολύ αρνητικός. Ενώ μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και να ξεκινήσουμε με ελέγχους με τεστ, όλοι θυμόμαστε τι έγινε στην βόρεια Ελλάδα που έμπαινε ο καθένας. Για τα σχολεία, η κ. Κεραμέως ψήφισε την αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη. Εγώ λέω να ακούμε τους ειδικούς, γι αυτό ζητάμε τη δημοσίευση των πρακτών των λοιμωξιολόγων.
Ο κ. Χαρδαλιάς πριν από λίγες μέρες διέψευσε μέχρι και τον κ. Μητσοτάκη, όταν είπε ότι όντως οι ειδικοί και οι φορείς της πόλης είχαν ειδοποιήσει από τις 22 Οκτωβρίου ώστε να μην γίνουν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Δημητρίου. Από εκεί και πέρα είχαμε έξαρση κρουσμάτων».
Σχετικά με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρούσε σε σκληρότερο lockdown: «Δεν λέω αυτό. Υπάρχει και η πολιτική της πρόληψης. Είναι τα δωρεάν τεστ, η συνταγογράφηση, τα τεστ σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες ή στους εργασιακούς χώρους. Φτάσαμε στη Δυτική Αττική, όπου δουλεύει 150.000 κόσμος. Υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν τηρήθηκαν στοιχειώδεις όροι. Δεν υπήρχε σχεδιασμός. Δεν έγινε ενίσχυση του ΕΣΥ, παίρνουν γιατρούς από το ένα νοσοκομείο και τους πάνε σε άλλα. Αυτές οι προσλήψεις των επικουρικών είναι ένα ζήτημα αλλά μόνιμη πρόσληψη δεν έχει γίνει. Είχαμε έτοιμη προκήρυξη που πάγωσε ο κ. Κικίλιας».
Για το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ
«Εμείς είχαμε την πολιτική ένα προς πέντε, δηλαδή πέντε φεύγουν ένας προσλαμβάνεται. Το 2018 το κάναμε ένα προς ένα και σε εκείνη τη φάση έγιναν οι προκηρύξεις. Με τους επικουρικούς είχε γίνει δουλειά με εμάς, είχαμε φτιάξει συγκεκριμένες λίστες, έτοιμες, τις οποίες τις αξιοποίησε η κυβέρνηση. Η υγεία θέλει μόνιμο προσωπικό. Έγινα προσλήψεις ΜΕΘ μέσω προγραμμάτων και του ΕΣΠΑ. Αυξήθηκαν κατά 120 ΜΕΘ σε συνθήκες μνημονίων. Το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών αυτή τη στιγμή εμείς το στηρίζουμε απόλυτα. Μέσα σε σφιχτές δημοσιονομικές συνθήκες κάναμε πολλά για την υγεία και το πιο σημαντικό την πρόσβαση όλων στην υγεία. Σήμερα έχουμε πανδημία σοβαρή και πρέπει να ενισχυθεί η δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση δεν το θέλει, στόχος της είναι η ιδιωτικοποίηση. Είπαν τι να προσλάβουμε τώρα και όταν περάσει η πανδημία τι θα τους κάνουμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Covid-19: Οι Έλληνες που έχουν κάνει το εμβόλιο περιγράφουν την εμπειρία τους
- Κορονοϊός: Οι παρενέργειες που έχουν τα εμβόλια
- Μητσοτάκης: Στις 27 Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί σε 5 νοσοκομεία