Covid-19: Οι Έλληνες που έχουν κάνει το εμβόλιο περιγράφουν την εμπειρία τους

Αρκετοί είναι οι Έλληνες του εξωτερικού που ήδη έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού – Οι ίδιοι μιλούν για αυτήν την εμπειρία και περιγράφουν τα συναισθήματα τους

Το βασικό θέμα συζήτησης σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι η πανδημία, και πλέον και τα προγράμματα εμβολιασμού. Μάλιστα, σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ‒συνεπώς και στη χώρα μας– αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών που ήδη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, συζητήσεων, ανησυχίες, προβληματισμούς, καθώς έχει δημιουργήσει μέχρι και θεωρίες συνωμοσίας.

Γράφει ο Δημήτρης Μπούρας

Η ταχύτητα με την οποία έχουν παρασκευαστεί περισσότερα από ένα εμβόλια μέσα σε λίγους μήνες από την έναρξη της πανδημίας, ενώ η διαδικασία αυτή υπό κανονικές συνθήκες μπορεί να διαρκέσει έως και μια ολόκληρη δεκαετία, έχει αφήσει πολλούς να αναρωτιούνται κατά πόσο τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή και αν έχουν τηρηθεί όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες κατά τη δημιουργία τους.

Όσο πλησιάζει η ώρα της έναρξης του εμβολιασμού στην Ελλάδα, τα ερωτήματα και οι απορίες φουντώνουν, γιγαντώνοντας την πόλωση που παρατηρείται ανάμεσα στους υπερασπιστές του εμβολίου από τη μια και τους αρνητές του από την άλλη.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι κανείς στην Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμα το εμβόλιο, και εφόσον ο γενικός πληθυσμός δεν πρόκειται να έχει εμβολιαστεί πριν από την ερχόμενη άνοιξη, οι μόνες αξιόπιστες απαντήσεις προκύπτουν προς το παρόν από τους ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Το Health4u έψαξε και βρήκε Έλληνες του εξωτερικού που έχουν κάνει κάποια από τα εμβόλια για τον Covid-19, τα οποία είτε έχουν εγκριθεί είτε βρίσκονται ακόμα υπό δοκιμή, και μας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους.

Ο γιατρός που έκανε το εμβόλιο της Pfizer

Ο Πέτρος Τσαφρακίδης είναι γιατρός στη Σκωτία τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ενώ διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο συνολικά 14 χρόνια.

 

Στη Βρετανία, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech (σ.σ. αυτό που θα φτάσει πρώτο και στη χώρα μας) έλαβε άδεια έκτακτης χρήσης στις 2 Δεκεμβρίου, και στις 8 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η χορήγησή του στα πρώτα άτομα, στα οποία δόθηκε προτεραιότητα (υγειονομικοί υπάλληλοι, ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες).

Μία ημέρα αργότερα το εμβόλιο έλαβε ο Έλληνας ουρολόγος, ο οποίος εργάζεται στο Victoria Hospital Fife. Ο ίδιος λέει: «Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, το μεσημέρι, ήμασταν στο κεντρικό νοσοκομείο, στη Βικτόρια, όταν μάθαμε ότι ξεκίνησε ο εμβολιασμός στην περιοχή μας. Αφού έλαβα τις απαραίτητες πληροφορίες και είδα τους συναδέλφους μου να ανεβαίνουν στον επάνω όροφο για να πάρουν σειρά, λάβαμε και εμείς άδεια από το τμήμα μας (ουρολογικό) και μπήκαμε στην αναμονή. Προηγήθηκε μια διαδικασία κατά την οποία μου ζητήθηκαν τα στοιχεία επικοινωνίας μου και διαβεβαιώσεις ότι δεν αντιμετωπίζω άλλα προβλήματα υγείας και μετά περάσαμε στο πίσω μέρος της βιβλιοθήκης εντός του αμφιθεάτρου, η οποία ήταν ειδικά διαμορφωμένη προκειμένου να κάνουμε το εμβόλιο. Η όλη υπόθεση δεν κράτησε πάνω από 30 λεπτά. Την πρώτη ημέρα ένιωσα έναν πάρα πολύ μικρό πόνο στον δελτοειδή μυ (σ.σ. άνω μέρος του βραχίονα), όπως ακριβώς συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης. Την επόμενη ημέρα εργαστήκαμε κανονικά στα χειρουργεία και τη μεθεπόμενη στα ιατρεία, χωρίς να έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα, ούτε εγώ ούτε οι άλλοι συνάδελφοί μου που το έκαναν. Στις αρχές Ιανουαρίου θα λάβω και τη δεύτερη δόση. Η κατασκευάστρια εταιρεία του εμβολίου δηλώνει ‒σύμφωνα με τις δύο μελέτες που έχει κάνει‒ ότι μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση ο εμβολιαζόμενος αποκτά ανοσία. Προς το παρόν, δεν έχουμε ενημέρωση αν θα ακολουθήσει κάποιο τεστ αίματος και πότε, προκειμένου να μας ελέγξουν για αντισώματα».

Διαβάστε όσα είπαν στο health4u.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM