Τσίπρας από Βουλή: «Κάνετε το λιοντάρι στους γιατρούς και την πάπια στους κλινικάρχες»

Αλέξης Τσίπρας: «Κάνετε το λιοντάρι στους γιατρούς και την πάπια στους κλινικάρχες. Και ψεύτες και ανίκανοι - Έχετε χάσει κάθε ηθική πυξίδα»

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

«Για απευθείας αναθέσεις είστε πρώτοι στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Γιατί δεν κάνετε μια πνπ για να προσλάβετε γιατρούς; Που μας λέτε ότι δεν υπάρχουν γιατροί στην Ελλάδα; Έχετε χάσει την μπάλα. Έχετε χάσει κάθε ηθική πυξίδα» υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για την κύρωση σύμβασης για το Ελληνικό («Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου - Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά και ρύθμιση συναφών θεμάτων).

«Ό,τι και να συμβαίνει, έχετε μόνο ένα επιχείρημα. Ό,τι και να συμβαίνει, απαντάτε στον ΣΥΡΙΖΑ: Αλλά ό,τι κι αν συμβαίνει, εσείς απαντάτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν διαβάσει κάποιος τις παρεμβάσεις όλων σας το τελευταίο διάστημα, επαναλαμβάνουν μονότονα δύο πράγματα. “Πετυχημένη η διαχείρισή μας και για ό,τι πάει στραβά φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ”» υποστήριξε αρχικά ο κ. Τσίπρας.

«Βγείτε λίγο από τον κόσμο σας για μια στιγμή» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Μέρα με τη μέρα ο απολογισμός που έχουμε στα νοσοκομεία είναι απολογισμός που προσομοιάζει με πολεμικά ανακοινωθέντα».

«Σας ζητώ να μην απαντήσετε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στις οικογένειες των ανθρώπων που χάνονται. Δεν τους νοιάζει αν απαντάτε στον Τσίπρα, αλλά αν απαντάτε κάτι σε αυτούς. Γιατί δεν ενισχύσατε το Ε.Σ.Υ., γιατί δεν φροντίσατε να αραιώσετε τα δρομολόγια στα ΜΜΕ, ώστε να μη δημιουργούνται εστίες υπερμετάδοσης. Γιατί δεν συνταγογραφείτε τα τεστ εδώ και έναν χρόνο» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Σας ζητάμε να το κάνετε στοχευμένα στους εργασιακούς χώρους. Στα σχολεία, στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς κάθε Δευτέρα και Παρασκευή. Μας λέγατε ότι δεν χρειάζονται αυτά και έρχεστε τώρα και αναγγέλλετε την παροχή τους στα φαρμακεία: self testing. Για να καλύψετε την αποτυχία σας, η ατομική ευθύνη πρέπει τώρα να μετατραπεί σε ατομική ενοχή. Η έννοια της συλλογικής υγειονομικής προστασίας γίνεται ατομική υπόθεση. Αντί να φροντίσετε συντεταγμένα και πρωτίστως με ασφάλεια να ελεγχθεί ο πληθυσμός, λέτε στους πολίτες πηγαίνετε στα φαρμακεία και βγάλτε άκρη» ανέφερε ο τέως πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά για τον επικοινωνιακό χειρισμό της ανακοίνωσης για τα self tests: «Και αποδείχτηκε ότι ούτε το αν και πώς θα καταγράφονται τα όποια αποτελέσματα του self testing είχε συνεννοηθεί η κυβέρνηση με τους φαρμακοποιούς ούτε καν είχατε συνεννοηθεί μεταξύ σας. Στην αρχή ο κ. Σκέρτσος είπε δεν θα καταγράφονται κάπου τα αποτελέσματα. Μετά ο κ. Πιερρακάκης είπε να το σώσει και προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθεί σχετική πλατφόρμα. Δωρεάν τα τεστ, έλεγε η εξαγγελία, μετά μάθαμε ότι αν θέλει ένας πολίτης να ζητήσει από τον φαρμακοποιό να τον βοηθήσει με το τεστ, θα πληρώνει ένα προκαθορισμένο αντίτιμο».

«Και στο ερώτημα γιατί δεν υιοθετήσατε την πρότασή μας να συνταγογραφούνται και να παρέχονται δωρεάν στους πολίτες που το επιθυμούν τα πιο αξιόπιστα τεστ, τα PCR, απαντήσατε ότι το θέμα είναι οικονομικό. Και μάλιστα ο νέος στρατηγός, ο κ. Σκέρτσος, πέταξε και έναν αριθμό: 2,4 δισ. Τι μας είπε δηλαδή ο στενότερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Ότι έναν χρόνο τώρα οι αλγόριθμοι, τα έξυπνα τεστ, η περίφημη EVA που θα τέσταρε δειγματοληπτικά κάποιους από τους τρία εκατομμύρια τουρίστες, όλα αυτά που κάνατε τόσο καιρό, διαφωνώντας με το αυτονόητο, μαζικό scanning του πληθυσμού, τα κάνατε όχι γιατί ήσασταν παγκόσμια πρωτοπορία, όπως μας λέγατε, αλλά γιατί δεν είχατε λεφτά. Γιατί ήταν ασύμφορο. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση που παρέλαβε 37 δισ. από την προηγούμενη, σε μια χώρα που δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και δεν έχει κανένα δημοσιονομικό περιορισμό, είπε στους πολίτες ότι η σωτηρία της ζωής τους είναι ασύμφορη. Από τα πεταμένα λεφτά για τις ΜΕΘ του κ. Πέτσα, στα πεταμένα λεφτά των PCR του κ. Σκέρτσου».

Ο κ. Τσίπρας κλιμακώνοντας την επίθεσή του επισήμανε: «Μιλάτε λες και είμαστε στο 2014, να μας λέτε "το πρόγραμμά σας δεν βγαίνει". Εδώ δεν μιλάμε για το πρόγραμμά μας. Μιλάμε για τα στοιχειώδη».

Για τις επιτάξεις γιατρών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «έναν χρόνο τώρα δεν έχετε κάνει ούτε μια μόνιμη πρόσληψη γιατρού. Και έρχεστε στο "και πέντε", και ενώ τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει, να τρέχετε να επιστρατεύσετε 200 γιατρούς. Διακόσιους γιατρούς δεν μπορούσατε να προσλάβετε έναν χρόνο; Δεν ήταν εφικτό;».

«Δεν είναι δυνατό την ώρα που βιώνει αυτή την τραγωδία η μέση οικογένεια, εσείς να λέτε ψέματα για να καλύψετε την ανικανότητά σας» είπε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε: «Γιατί δεν κάνετε μια ΠΝΠ ώστε να προσληφθούν οι γιατροί αυτοί;».

«Κάνετε τους νταήδες με τους ιδιώτες γιατρούς, αλλά με τους κλινικάρχες μέλι – γάλα. Κάνετε το λιοντάρι στον γιατρό, αλλά την πάπια στους κλινικάρχες. Φυσικά γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν είναι εφικτό στις ΜΕΘ που διαθέτουν οι ιδιωτικές κλινικές να περιθάλψουν βαριά περιστατικά, αλλά είναι εφικτό να περιθάλψουν τους ασθενείς που βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης» σημείωσε στη συνέχεια και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «έχει χάσει κάθε ηθική πυξίδα».

Έκανε λόγο για δύο «μεγάλα σκάνδαλα που εν μέσω πανδημίας δρομολογούνται με ευθύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Το ένα αφορά την υπόθεση Σίσκο και το άλλο τις εξελίξεις με την Τράπεζα Πειραιώς. Έναν χρόνο, σύσσωμη η αντιπολίτευση σας ζητά να δώσετε στη δημοσιότητα τη συμφωνία με τη Σίσκο για την τηλεκπαίδευση. Μια τηλεκπαίδευση με πολλά προβλήματα, που ταλαιπώρησε ελληνικές οικογένειες, αλλά εν πάση περιπτώσει μια σύμβαση που όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαμε υποπτευτεί πως κάτι συμβαίνει. Και εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν με αναθέσεις και τα προσωπικά δεδομένα έγιναν δώρο στην εταιρεία. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα δίνετε στην εταιρεία πρόσβαση σε δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων χρηστών της πλατφόρμας – μαθητές και εκπαιδευτικούς».

«Τι σημαίνει αυτό; Ότι η εταιρεία έχει τη στιγμή που μιλάμε εικόνα για τις προτιμήσεις, τις συνήθειες, τις επιλογές σχεδόν των μισών Ελλήνων. Αφού γνωρίζει για κάθε υπολογιστή που χρησιμοποιεί μαθητής για να κάνει τηλεμάθημα, και που προφανώς δεν χειρίζονται μόνο μαθητές, αλλά και οι γονείς τους, σε ποια σάιτ μπαίνουν, ποιες αγορές κάνουν, ποιες είναι οι προτιμήσεις τους, τι καπνό φουμάρουν. Εδώ λοιπόν τα 2 εκατομμύρια της ανάθεσης είναι τίποτα μπροστά στα δεκάδες εκατομμύρια που μπορεί να βγάλει η εταιρεία από αυτά τα δεδομένα. Στοχεύοντας με ακρίβεια στις διαφημιστικές της καμπάνιες ή και πουλώντας τα δεδομένα σε διαφημιστικές εταιρείες, οι οποίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη συμπεριφορά και τις συνήθειες στο διαδίκτυο 1,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Εδώ μιλάμε για τεράστιο σκάνδαλο: Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό, η υπουργός θα ήταν υποχρεωμένη να δώσει την παραίτησή της» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Εντάξει, δεν ξέρω για την Ουγγαρία του Όρμπαν, αλλά σε οποιαδήποτε χώρα με φιλελεύθερη παράδοση δεν θα μπορούσε να σταθεί υπουργός που έδωσε όχι μόνο 2 εκατομμύρια, αλλά τα κρίσιμα data που αφορούν τις συνήθειες του πληθυσμού φόρα παρτίδα σε μια ιδιωτική εταιρεία. Και είναι προφανές ότι όλο αυτό δεν έγινε εν αγνοία του κ. Μητσοτάκη».

Ως προς το ζήτημα με την Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η τράπεζα έχει λάβει την τελευταία δεκαετία κρατική στήριξη άνω των 16 δισ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή σχεδόν το 10% του ΑΕΠ. Καμία άλλη ελληνική τράπεζα δεν έχει στηριχτεί τόσο από τον Έλληνα φορολογούμενο. Η κυβέρνησή σας, η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όλοι μαζί, μεθοδεύετε σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που επιδιώκει να διαγράψει αυτά τα 16 δισ. ευρώ και να οδηγήσει την τράπεζα στα χέρια αγνώστων επενδυτών, αμφισβητούμενης οικονομικής ευρωστίας και δυναμικής».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «μόλις προ μηνών η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, μη πληρώνοντας στο ΤΧΣ το τοκομερίδιο των CoCos ύψους 166 εκατ. ευρώ, οδήγησε στη μετατροπή των ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ σε μετοχές, σε τιμή μάλιστα πολύ υψηλότερη της χρηματιστηριακής. Έτσι, το ΤΧΣ βρέθηκε να είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 61,34%, κάτι που έγινε με πρόκληση ζημίας ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ στον ισολογισμό του Ταμείου».

«Στα λαϊκά καφενεία ξέρετε πώς λέγεται αυτό; Ληστεία λέγεται! Και στα νομικά στέκια ξέρετε πώς λέγεται; Απιστία λέγεται! Γι' αυτό σπεύσατε και αλλάξατε τον νόμο. Προμελετημένο, προσχεδιασμένο έγκλημα εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου και εις βάρος των μικρομετόχων.

Ελπίζω να υπάρχουν ακόμα δικαστές στην Αθήνα. Και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να αναλάβει την ευθύνη και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Εσείς που στήνετε πολιτικά δικαστήρια να το έχετε υπόψη σας, τώρα που παίρνετε αυτές τις εγκληματικές αποφάσεις.

Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να λογοδοτήσετε στην ελληνική κοινωνία.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. θα σταθεί δίπλα στους μικρομετόχους και θα είναι αυτός που θα οδηγήσει όλα να βγούνε στο φως».

http://

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM