Γιαννακοπούλου αποκλειστικά στο News2u.gr: Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας

Νάντια Γιαννακοπούλου αποκλειστικά στο News2u.gr: «Τέτοιες ώρες πρέπει να υπάρχει η μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συστράτευση»

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο, ίσως το πιο κρίσιμο σημείο από την εμφάνιση της πανδημίας. Τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν και πάλι, εκατοντάδες βρίσκονται στις εντατικές, ζωές χάνονται, ενώ το Ε.Σ.Υ. έχει ξεπεράσει τα όριά του. Διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ» τονίζει η βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, αποκλειστικά στο News2u.gr.

Η κ. Γιαννακοπούλου σχολιάζει τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της διασποράς της πανδημίας, ενώ υπογραμμίζει πως αυτές τις δύσκολες στιγμές θα πρέπει να υπάρξει μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συστράτευση.

«Η οικονομία δοκιμάζεται»

«Ταυτόχρονα η οικονομία δοκιμάζεται, επιχειρήσεις χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, κλάδοι ολόκληροι απειλούνται. Το τρίτο κύμα απειλεί να σαρώσει τα πάντα. Αυτά συνθέτουν την εικόνα της χώρας μετά από ένα πολύμηνο lockdown, που εκ των αποτελεσμάτων φαίνεται ότι δεν έβαλε εμπόδια στη διάδοση του κορονοϊού. Δυστυχώς, δε, οι προβλέψεις των ειδικών δεν μας δίνουν και ιδιαίτερη αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα, και σε αυτό συνηγορεί η κατακόρυφη αύξηση του ιικού φορτίου από τις μελέτες των λυμάτων σε μια σειρά πόλεις, όπως και του αυξημένου αριθμού των μεταλλάξεων».

«Δίνουμε την πιο δύσκολη μάχη»

«Σε αυτή τη συγκυρία συνυπάρχουν ο φόβος από την υγειονομική και οικονομική απειλή, η κόπωση, αλλά και η ελπίδα που δημιουργεί ο εμβολιασμός. Έχω την αίσθηση ότι δίνουμε την τελευταία και πιο δύσκολη μάχη απέναντι στον πιο απειλητικό πια, λόγω και των μεταλλάξεων, κορονοϊό.  

Αυτή την κρίσιμη ώρα η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τις ευθύνες της και για τα αποτελέσματα των επιλογών της και για την ανεπαρκή προετοιμασία μπροστά σε ένα, απ' ό,τι φαίνεται, πολύ δύσκολο διάστημα. 

Δεν μου αρέσει η εύκολη κριτική τέτοιες ώρες, που πρέπει να υπάρχει η μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συστράτευση. Γίνεται, για παράδειγμα, κριτική για το "ακορντεόν". Δεν την καταλαβαίνω. Δεν έχουν ακούσει όλοι ότι αυτό το διαρκές μπρος - πίσω συμβαίνει παντού στον πλανήτη, ότι η Γαλλία και η Γερμανία τα ξανακλείνουν όλα;».

«Η κυβερνητική στρατηγική απέτυχε»

«Έχουμε να κάνουμε με ένα ύπουλο, ολοένα και πιο επιθετικό εχθρό. Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι η κυβερνητική στρατηγική απέτυχε. Το πιο μακρόχρονο lockdown απέτυχε και αναγκαστικά πλέον συνεχίζεται».

«Το ΚΙΝΑΛ ζητούσε από την αρχή μαζικά τεστ»

«Θα μπορούσε να κάνει εδώ και πολλούς μήνες μαζικά τεστ, όπως το Κίνημα Αλλαγής ζητούσε από την πρώτη στιγμή. Να αναζητηθεί μια καλύτερη "συνταγή" λειτουργίας σχολείων και λιανεμπορίου σε στιγμές που είχαμε ύφεση. Θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει από τις αρχές φθινοπώρου την ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων».

«Να συστρατευτούν όλες οι δυνάμεις»

«Όφειλε να έχει καταλήξει έγκαιρα σε μια συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, ώστε να συστρατευτούν όλες οι δυνάμεις. Να είχε καλύψει έγκαιρα τα κενά σε προσωπικό στο Ε.Σ.Υ. και να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου άρνησης εμβολιασμού από ένα τεράστιο ποσοστό νοσοκομειακών. Είχε χρέος να μη διαρρέει ανά διαστήματα "αισιόδοξα" σενάρια που διαψεύδονταν σε λίγες ημέρες.  Ταυτόχρονα, κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι ώρα πειραμάτων φθοράς. Ιδιαίτερα καυτηριάζω κόμματα που πρωτοστάτησαν στη διοργάνωση πάνω από 600 συγκεντρώσεων στην κρίσιμη περίοδο που ανέβαινε το τρίτο κύμα και ανεύθυνες δηλώσεις του στυλ "Παίρνω το ρίσκο"».

«Να δράσουμε όλοι μαζί ενωτικά»

«Αυτή την ώρα πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί, αποφασιστικά, ενωτικά, αποφασισμένα, έχοντας στη σκέψη μας ότι βρισκόμαστε κοντά στην άκρη του τούνελ λόγω των εμβολιασμών. Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., εμβολιασμοί με γρήγορους ρυθμούς, τήρηση των μέτρων από όλους, φρένο στις δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις, ενθάρρυνση της κοινωνίας, που νιώθει μεγάλη κόπωση, είναι η βάση για να μπει ένα φρένο στην ξέφρενη πορεία του κορονοϊού και να περάσουμε σε φάση σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, στο άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων.

Ποιος άλλωστε μπορεί να προτείνει εύκολες λύσεις όταν ο δείκτης θετικότητας ξεπερνάει το 12%;» καταλήγει η Νάντια Γιαννακοπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM