Διώρυγα Σουέζ: Περισσότερα από 250 πλοία κολλημένα λόγω «Ever Given»

Η θαλάσσια κυκλοφορία έχει «προσωρινά ανασταλεί» ανακοίνωσε η αιγυπτιακή αρχή διαχείρισης της διώρυγας του Σουέζ

Η προσάραξη του πλοίου «Ever Given» έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα λόγω του «φρακαρίσματος» στη διώρυγα του Σουέζ. Οι προσπάθειες της Πέμπτης για τη μετακίνηση του πλοίου αποδείχτηκαν ανεπιτυχείς και οι εμπειρογνώμονες λένε ότι τώρα μπορεί να χρειαστούν ημέρες, αν όχι εβδομάδες, για να αποκολληθεί από την αμμώδη περιοχή όπου έχει κολλήσει.

«Παρά τις συνεχείς και ακούραστες προσπάθειες από τις Αρχές και το προσωπικό της διώρυγας του Σουέζ, το "Ever Given" παραμένει γειωμένο» δήλωσε ο Leth Agencies, πάροχος υπηρεσιών διαμετακόμισης για πλοία στο κανάλι του Σουέζ, σε ενημέρωση την Παρασκευή.

Επιπλέον, το πρακτορείο ανέφερε ότι πάνω από 120 πλοία προσπαθούν να κατευθυνθούν βόρεια από την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ περισσότερα από 130, που βρίσκονται μεταξύ της Μεγάλης Πικρής Λίμνης και του Πορτ Σαΐντ, περιμένουν να κατευθυνθούν προς τα νότια.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πλοία που συνωστίστηκαν στο τμήμα της μονής λωρίδας του καναλιού πίσω από το «Ever Given» τα ρυμούλκησαν πίσω στο λιμάνι του Σουέζ, απελευθερώνοντας τη λωρίδα για να αποκολληθεί το γιγαντιαίο πλοίο.

Μέσω της γέφυρας διακινούνται αγαθά αξίας περίπου 4,5 δισ. δολαρίων την ημέρα

Τα νέα έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την αλυσίδα εφοδιασμού και τις χρηματοοικονομικές επιπτώσεις, καθώς το κλείσιμο της κρίσιμης παγκόσμιας εμπορικής οδού έχει «παγώσει» για τέταρτη ημέρα από τότε που το MV «Ever Given», ένα πλοίο εμπορευματοκιβωτίων μήκους 400 μέτρων, σφηνώθηκε στο κανάλι, με το τόξο του θαμμένο στο ανατολικό τοιχίο της διώρυγας.

Η γέφυρα αποτελεί κομβικό πέρασμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής και –σύμφωνα με το BBC– μέσω αυτής διακινούνται αγαθά αξίας περίπου 4,5 δισ. δολαρίων την ημέρα προς τα ανατολικά.

Τα κολλημένα πλοία από την πλευρά της Ερυθράς Θάλασσας

Το πλοίο με σημαία Παναμά, το οποίο διαχειρίζεται η Evergreen, κατευθυνόταν από την Κίνα στο ευρωπαϊκό λιμάνι του Ρότερνταμ. Έφυγε από το λιμάνι Σουέζ της Αιγύπτου (Port Tawfiq) αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Δεν υπάρχει ακόμα επίσημη αιτία για το ατύχημα, αν και αιγυπτιακές πηγές λένε ότι μια αμμοθύελλα με ισχυρούς ανέμους συνέβαλε στην αποτυχία της ναυσιπλοΐας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM