Μινεάπολη: Τα τελευταία δραματικά λεπτά του Τζόρτζ Φλόιντ (vid-pics)

Οργή λαού στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη. Η δικογραφία αποκαλύπτει τα τελευταία λεπτά της ζωής του 46χρονου άνδρα, που δεν μπορούσε να αναπνεύσει πριν οι αστυνομικοί τον συλλάβουν. Διαδηλώσεις ακόμη κι έξω από τον Λευκό Οίκο.

Οι τελευταίες δραματικές στιγμές της ζωής του Τζορτζ Φλόιντ. Τα τελευταία λεπτά μιας ζωής που κόπηκε άγρια την περασμένη Δευτέρα στη Μινεάπολη της Μινεσότα.

Τελευταία λεπτά γεμάτα αγωνία και εκκλήσεις για μια ανάσα. Αλλά ο Ντέρεκ Τσοβίν, ο λευκός αστυνομικός που όλος ο κόσμος είδε να πατάει με το γόνατό του στο λαιμό τον 46χρονο μαύρο άνδρα, αρνούνταν να δώσει στον άνθρωπο που κρατούσε μπρούμυτα και δεμένο με χειροπέδες μια στιγμή ανάσας. Κι ας του το ζητούσαν οι συνάδελφοί του.

Τις τελευταίες στιγμές της ζωής του Τζορτζ Φλόιντ, ο θάνατος του οποίου έβαλε ξανά «φωτιά» στις ΗΠΑ, περιγράφει η αναφορά για το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας. Και τα όσα αποκαλύπτει προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη οργή.

Ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Τσοβίν τον πατούσε στο λαιμό για περισσότερο από 8 λεπτά. Απ’ αυτά, πάνω από 2 λεπτά, ο Φλόιντ ήταν ήδη αναίσθητος.

Επί 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, ο Τσοβίν πατούσε με το γόνατό του το λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, ενώ εκείνος ήταν δεμένος με χειροπέδες και πεσμένος μπρούμυτα στο έδαφος.

Για 2 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα αφού το θύμα είχε χάσει πια τις αισθήσεις του, δεν πήρε το γόνατό του από εκεί. Ακόμη και στις εκκλήσεις των συναδέλφων του, απαντούσε ψυχρά.

Στη δικογραφία που κατέθεσε ο εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση αναφέρεται πως ο Τζορτζ Φλόιντ είχε πει στους αστυνομικούς ότι ήταν κλειστοφοβικός. Πως δεν μπορούσε να αναπνεύσει πριν καν τον ρίξουν στο έδαφος. Αλλά δεν έκαναν τίποτα.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο υπάλληλος ενός καταστήματος κάλεσε την αστυνομία για να καταγγείλει πως ο Φλόιντ φέρεται να προσπάθησε να πληρώσει με πλαστό 20δόλαρο.

Οι πρώτοι που έφτασαν στο σημείο ήταν οι αστυνομικοί Τόμας Λέιν και Τζέι Έι Κουένγκ. Όταν πια βρέθηκαν στο σημείο, ο Φλόιντ ήταν στο αυτοκίνητό του. Ο Λέιν τράβηκε το όπλο του και του ζήτησε να δει τα χέρια του.

Ο Φλόιντ, σύμφωνα με τη δικογραφία, αντιστάθηκε στο να του περάσουν χειροπέδες αλλά στη συνέχεια ήταν συνεργάσιμος. Δεν ήθελε να μπει στο περιπολικό και είπε στους αστυνομικούς ότι ήταν κλειστοφοβικός. Εκείνη την ώρα έφτασαν το Ντέρεκ Τσόβιν και ο Του Τόα.

Τους παρακαλούσε

«Ενώ βρισκόταν έξω από το αυτοκίνητο, ο κ. Φλόιντ άρχισε να λέει και να επαναλαμβάνει πως δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Η νεκροτομή, σύμφωνα με το NBC News, έδειξε ότι ο άτυχος Φλόιντ έπασχε από στεφανιαία νόσο και υπερτασική καρδιακή νόσο.

Παρ’ όλα αυτά, ο Τζορτζ Φλόιντ, με τα χέρια του δεμένα πισθάγκωνα, βρέθηκε πεσμένος στο έδαφος μπρούμυτα και με τον Τσοβίν να βάζει το αριστερό του γόνατο στο λαιμό του».

«Ο κ. Φλόιντ είπε “δεν μπορώ να αναπνεύσω” πολλές φορές και επαναλάμβανε τις λέξεις “μάμα” και “σε παρακαλώ” επίσης», αναφέρει η δικογραφία. Κατά τους αστυνομικούς, όμως, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, ο Φλόιντ μιλούσε «μια χαρά».

Ο Λέιν, ο πρώτος αστυνομικός που έφτασε στο σημείο, ρώτησε αν έπρεπε να τον γυρίσουν στο πλάι και ο Τσοβίν φέρεται να απάντησε: «Γι’ αυτό τον έχουμε μπρούμυτα». Ακόμη κι όταν ο Λέιν εξέφρασε φόβους μήπως ο Φλόιντ πάθει κάποια κρίση, η απάντηση του Τσόβιν ήταν η ίδια: «Γι’ αυτό τον έχουμε μπρούμυτα».

Όταν ο Τζορτζ Φλόιντ σταμάτησε να κινείται, ο αστυνομικός Τζέι Έι Κουένγκ έπιασε τον δεξιό του καρπό για να βρει σφυγμό αλλά δεν έβρισκε. «Κανείς από τους αστυνομικούς δεν κουνήθηκε από τη θέση του» αναφέρει η δικογραφία. Ο γόνατο του Τσοβίν ήταν στο λαιμό του θύματος 2 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα αφού ο Φλόιντ είχε χάσει τις αισθήσεις του.

Με καθυστέρηση ημερών, ο Τσοβίν συνελήφθη αλλά το κατηγορητήριο είναι τουλάχιστον προκλητικό: κατηγορείται για φόνο 3ου βαθμού και ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, εξέφρασε μεν ικανοποίηση για τη σύλληψη του αστυνομικού, που είναι κατ’ αυτήν ένα πρώτο βήμα «στον δρόμο προς την απόδοση δικαιοσύνης», αλλά επισήμανε πως η εξέλιξη ήταν «καθυστερημένη» και ανεπαρκής.

«Θέλουμε να του απαγγελθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εκ προμελέτης. Και θέλουμε να δούμε και τους άλλους αστυνομικούς (που ενέχονται στην υπόθεση) να συλλαμβάνονται», τόνισε η οικογένεια σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο Τσοβίν είναι ο μόνος από τους αστυνομικούς που εμπλέκονται που έχει συλληφθεί για το θάνατο του Φλόιντ.

 

Οργή λαού παντού στις ΗΠΑ

Η Μινεάπολη στη Μινεσότα έζησε άλλο ένα βράδυ ταραχών και οργής. Στην πόλη αναπτύχθηκε η Εθνοφρουρά για να επιβληθεί η τάξη και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Παρασκευής, από τις 20:00 τοπική ώρα (03:00 το Σάββατο ώρα Ελλάδας) ως τις 06:00 της επομένης, αφού ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε την προηγούμενη νύχτα και πολλά εμπορικά καταστήματα λεηλατήθηκαν.

«Μας συνθλίβουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πεθαίνουμε, αδερφέ, με το γόνατο κάποιου στον λαιμό μας, όταν δεν έχουμε κάνει τίποτα απολύτως (…). Λοιπόν, πάει, τελειώσαμε. Θέλω να πω, είμαστε ήδη νεκροί, ας πεθάνουμε υπερασπιζόμενοι μια δίκαιη υπόθεση, όχι;», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής στη Μινεάπολη.

Δεν ήταν, όμως, μόνο οι διαδηλώσεις στη Μινεάπολη. Διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε πολλές αμερικανικές πόλεις, από το Ντιτρόιτ στην Ατλάντα, από τη Νέα Υόρκη ως το Χιούστον και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «σταματήστε να μας δολοφονείτε» ή «Η ζωή των μαύρων μετράει».

Στη Νέα Υόρκη, συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα εναντίον της αστυνομίας. Στο Ντένβερ, ένας αυτοκινητόδρομος αποκλείστηκε. Στο Λούιβιλ, στην πολιτεία Κεντάκι, σημειώθηκαν επεισόδια όταν κάτοικοι απαίτησαν δικαιοσύνη για την Μπριόνα Τέιλορ, μια μαύρη που έπεσε νεκρή από πυρά της αστυνομίας στην είσοδο του διαμερίσματός της τον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM