Παιχνίδι εντυπώσεων από Ερντογάν ο εναγκαλισμός με τη Λιβύη
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία για την παροχή στρατιωτικής στήριξης από «αέρα, ξηρά και θάλασσα»
Στόχος η αναχαίτιση των ανατολικών δυνάμεων για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης
Σύμφωνα με το Reuters, πάντως, αξιωματούχος μίλησε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) Φάτι Μπασάγα, άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη έπειτα από αίτημα της Τρίπολης μέσα στον επόμενο μήνα.
Παιχνίδι εντυπώσεων από τον Τούρκο πρόεδροΟ Τούρκος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην Τυνησία ζήτησε λιμάνι για πολεμικά πλοία, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σκοπός είναι να πλοία να επιχειρούν σε περίπτωση που χρειαστεί, στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λιβύη.
Με τη νέα αυτή κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει μία θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω… Τυνησίας, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στα τεκταινόμενα της γείτονος χώρας υπέρ της κυβέρνησης Σάραζ και παράλληλα να ανοίξει… τα πανιά της επονομαζόμενης επιχείρησης της Τουρκίας στη θάλασσα «Ασπίδα της Μεσογείου».
«Όλοι αναρωτιόντουσαν πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Τυνησίας», γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, με την απάντηση να τη δίνει ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος και εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζεμ Γκιουρντενίζ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ κυβέρνηση.gr: Ισραήλ: Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, αλλά δεν θα στείλουμε τα πολεμικά μας πλοία«Θα ήταν σημαντικό η Τυνησία να λειτουργήσει ως λιμάνι για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και η επιχείρηση "Ασπίδα της Μεσογείου" να επεκταθεί μέχρι την Λιβύη, προκειμένου να αποτραπούν κινήσεις της Ελλάδας», δηλώνει ο Γκιουρνενίζ και αναφέρει πως μια συμφωνία με την Τυνησία θα ενίσχυε την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή. Όπως ισχυρίζεται μέχρι το τέλος του εμφυλίου στη Λιβύη θα ήταν χρήσιμο για την Τουρκία να διατηρεί μία ναυτική βάση στην περιοχή.
«Η Λιβύη αποτελεί μία περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο. Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η εξασφάλιση του ελέγχου των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της στην ανατ. Μεσόγειο, γι’ αυτό και πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ισχυρά την κυβέρνηση με την οποία υπέγραψε το μνημόνιο», εκτιμά ο Τζεμ Γκιουρντενίζ.