Αρκούν μερικοί ηλίθιοι για ένα καθολικό lockdown

Μέρα ανακοινώσεων νέων μέτρων σήμερα – Η κυβέρνηση θέλει να «ξορκίσει» το ακραίο σενάριο, αλλά οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι κινδύνου

Ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται να βρίσκεται το καθολικό lockdown. Μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το ενδεχόμενο «ξορκίζεται» από τους αρμόδιους, αφού δεν περιγράφεται απλώς, αλλά έχει αποδειχθεί κιόλας, σχεδόν καταστροφικό.

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε ante portas νέων αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως σήμερα.

Και το καθολικό lockdown, «τύπου Μαρτίου» παρά το ότι κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα ανακοινωθεί απόψε, βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά, διότι αρμόδιοι και επαΐοντες, πολιτικοί και υγειονομικοί ξεκαθαρίζουν ότι το «ακραίο σενάριο» βρίσκεται στο «τραπέζι», αν δεν τηρηθούν με ευλάβεια τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Και είναι πλέον εμπειρικά γνωστό ότι αρκούν μονάχα λίγοι ηλίθιοι για να βάλουν σε κίνδυνο όλη την – ήδη κουρασμένη – κοινωνία. Αυτοί οι λίγοι ηλίθιοι πάντοτε βρίσκονται. Κι αν, ώ μη γένοιτο, βρεθούν και σε αυτήν την περίσταση ο απευκταίος καθολικός εγκλεισμός θα είναι πάλι εδώ.

Σήμερα μπορεί κάποιος να παρατηρήσει και κάτι ακόμη

Οι ειδικοί της επιτροπής φαίνεται να ζητούν επιτακτικά σκληρότερα μέτρα, από αυτά που έχουν τη διάθεση να επιβάλουν οι πολιτικοί. Για αυτό και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ως την ώρα των ανακοινώσεων, αφού οι ειδικοί που περιγράφουν ως απόλυτα οριακή την κατάσταση, πληθαίνουν.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις κατατείνουν στο ότι θα δοθεί έμφαση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων και να μην υπάρξει πιο σκληρό lockdown.

Σε αυτό συνηγορούν και αρκετοί επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν πως τα υπάρχοντα μέτρα είναι αρκετά και ότι το «κλειδί» είναι οι έλεγχοι και η τήρηση των μέτρων. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός 1000 των κρουσμάτων δεν θα ξεφύγει ακόμη περισσότερο.

Τα μέτρα που εξετάζονται από την επιτροπή

Στο «τραπέζι» έχει πέσει η πρόταση για στοχευμένα μέτρα το Σαββατοκύριακο, με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να περιοριστεί η αυξημένη κινητικότητα, λόγω και του καλού καιρού.

Επίσης, συζητήθηκε και η απαγόρευση μετακινήσεων με τον κωδικό 6 (σωματική άσκηση) σε μακρινούς δήμους, καθώς έχει διαπιστωθεί κατάχρηση από τους πολίτες. Ωστόσο, αυτό το μέτρο έχει πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή του.

Καθολικό lockdown και αλλαγές στο λιανεμπόριο

Τι θα γίνει με σχολεία και καταστήματα λιανεμπορίου;

Αν, τελικά, η κυβέρνηση κινηθεί προς την κατεύθυνση μη αυστηρού lockdown, τα σχολεία (δημοτικά, νηπιαγωγεία και γυμνάσια) παραμένουν ανοιχτά, όπως και το λιανεμπόριο, σίγουρα με τη μέθοδο του «click away», ίσως και με φυσική παρουσία εντός των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης.

Εφόσον, ωστόσο, απαγορευτεί το «click in shop», τότε «κατεβάζουν ρολά» κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών και ΚΤΕΟ, ενώ τα βιβλιοπωλεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο με «click away».

Καθολικό lockdown και σχολεία

Στο «τραπέζι» έχει πέσει και η επιβολή επιπλέον μέτρων στις μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές, ενώ σκληρή είναι η «παρτίδα» του κλεισίματος ή όχι των σχολείων.

Το θέμα σε όλα αυτά είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων, που ως τώρα αποτελεί ζητούμενο στις προηγούμενες περιπτώσεις λήψης μέτρων, αλλά και το κατά πόσον οι πολίτες θα τα τηρήσουν χωρίς παρεκκλίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM