Την ερχόμενη Παρασκευή η τελική απόφαση της Επιτροπής
Στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» μίλησε το πρωί της Δευτέρας η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη και ξεκαθάρισε ότι η κοινωνία δεν αντέχει για πολύ ακόμη να βρίσκεται κλεισμένη μέσα κι ότι οι δραστηριότητες πρέπει να επανεκκινήσουν αρχής γενομένης από τα καταστήματα και τα σχολεία.
«Διανύουμε μια από τις δυσκολότερες εβδομάδες και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» τόνισε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ. «Το 85% των ΜΕΘ στην Αττική είναι κατειλημμένες και το 64% ανά την επικράτεια. Αυτά είναι χθεσινά νούμερα» είπε και πρόσθεσε: «Ο αριθμός των κρουσμάτων της εβδομάδας θα δώσει την Παρασκευή την τελική απόφαση της επιτροπής».
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «οι ΜΕΘ όχι μόνο δεν αναμένεται να μειωθούν, αλλά περιμένουμε ίσως κι αύξηση. Είχαμε πάνω από 2.000 ασθενείς στις κλινικές covid, άρα ένα 10% τουλάχιστον θα πάει στις ΜΕΘ γιατί είναι πολλοί εξ αυτών με υποκείμενα νοσήματα».
Πρέπει να ανοίξουμε καταστήματα και σχολείαΠάντως η κα Παγώνη επεσήμανε ότι «είναι λογικό να βγούμε σιγά σιγά από το lockdown. Με πολύ αυστηρά μέτρα, με πολλά τεστ, με πλήρη έλεγχο θα πρέπει να ανοίξουμε καταστήματα και σχολεία».
Προσπάθεια να ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘΑπό την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος για τις ΜΕΘ ανέφερε πως ίσως η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, να καθυστερήσει. «Δυστυχώς υπάρχει ακόμα η πίεση. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για ν’ ανοίξουν καινούριες κλίνες Covid, κυρίως ΜΕΘ, και θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το ζήτημα των σχολείωνΠάντως, σε κοινή γραμμή πλεύσης με την κ. Παγώνη, ο καθηγητής Παθολογίας σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι η εκπαίδευση αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο, καθώς τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείου, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην τριτοβάθμια. «Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ανέφερε ότι «προχωρούν πιο γρήγορα και πιο μαζικά και ελπίζουμε να έχει μια ανοσοποίηση, ώστε να ανοίξουν περισσότερα πράγματα», υπογραμμίζοντας ότι ήδη η θνητότητα είναι χαμηλότερη από αυτήν που υπήρχε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Κορονοϊός: Τι ισχύει για τη διπλή μάσκα
- Καπραβέλος: Το εμβόλιο είναι το όπλο μας – Δε μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση μέτρων
- Κορονοϊός: Περίπου 40.000 ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδόθηκαν μέχρι σήμερα