Καπραβέλος: «Το τρίτο κύμα της πανδημίας δείχνει τα δόντια του στην Αθήνα»

Ο Νίκος Καπραβέλος έκανε έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης  – «Δεν είδαμε ακόμη την κορυφή, πόσο μάλλον την κάθοδο»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», μίλησε ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

Ο ίδιος τόνισε πως προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση θα πρέπει:
  • να υπάρχει η μέγιστη δυνατή πρόληψη από τους ίδιους τους πολίτες,
  • να υπάρχουν πιο αυστηροί υγειονομικοί κανόνες για τη λειτουργία της αγοράς, με συχνά τεστ στους εργαζόμενους κ.ο.κ.,
  • να εφαρμοστούν οι ρυθμοί του εμβολιασμού
  • να γίνεται η απολύμανση του αέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς
«Οι εργαζόμενοι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις φοβερές καταστάσεις που βιώνουμε ζώντας μια ισορροπία τρόμου»

Ο πνευμονολόγος Νίκος Καπραβέλος περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, εξήγησε πως «οι εργαζόμενοι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις φοβερές καταστάσεις που βιώνουμε ζώντας μια ισορροπία τρόμου, προκειμένου να βρούμε κλίνες ΜΕΘ για Covid περιστατικά και κλίνες ΜΕΘ για non-Covid».

Επιπλέον, ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, τόνισε, δε, πως το τρίτο κύμα της πανδημίας «δείχνει τα δόντια του στην Αθήνα». Και συνέχισε λέγοντας πως «στη Θεσσαλονίκη είναι πιο ήπια η κατάσταση, όμως υπάρχει μια ανιούσα πορεία».

«Κάθε μέρα εισέρχονται 600-700 ασθενείς, έχουμε φτάσει και τους 1000»

Και αμέσως μετά συμπλήρωσε: «Δεν είδαμε ακόμη την κορυφή, πόσο μάλλον την κάθοδο. Στο "Παπανικολάου" βλέπουμε 80-90 ασθενείς στο Covid, άλλους 400-500 στο non-Covid. Κάθε μέρα εισέρχονται 600-700 ασθενείς, έχουμε φτάσει και τους 1000».

«Αυτό φρακάρει το σύστημα»

Τέλος, ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως μετά τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, στις ΜΕΘ έχει πέσει αρκετά ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Βλέπουμε μικρότερες ηλικίες, μικρότερη θνητότητα και μεγαλύτερη νοσηρότητα».

Και κατέληξε λέγοντας: «Δύσκολα αδειάζουν οι ΜΕΘ. Είμαστε σ’ ένα κρίσιμο σημείο, γιατί έχουμε ασθενείς εδώ κι έναν μήνα που νοσηλεύουμε και δεν μπορούμε να τους διακινήσουμε γιατί είναι νεότεροι, έχουν πολύ καλές εφεδρείες, δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και χρειάζονται το κρεβάτι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό φρακάρει το σύστημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM