Το προσεχές ραντεβού των Προέδρων Μπάιντεν και Ερντογάν στις Βρυξέλλες αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα και σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ιδίως από τη στιγμή που από την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι σήμερα, ο Τζο Μπάιντεν συνεχίζει την σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας, δίνοντας πόντους στην ελλαδική και κυπριακή διπλωματία.
Σε αυτό το πλαίσιο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έδωσε μια πρόγευση της ατζέντας στη συνάντηση του Αμερικανού και του Τούρκου Προέδρου, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο με ευθύνη της Άγκυρας.
«Συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες. Έχουμε εμπλακεί άμεσα με την Τουρκία και μπορώ να πω με σιγουριά ότι όταν ο Μπάιντεν θα δει τον Ερντογάν, αυτά (τα θέματα) θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας. Νομίζω ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μόλις αναφέρατε, δεν είναι μυστικές και σε πολλούς τομείς η Άγκυρα δεν ενεργεί ως νατοϊκός σύμμαχος. Οι ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν βαθύτατα προβληματικές. Ήμασταν ικανοποιημένοι που είδαμε την Τουρκία να οπισθοχωρεί από αυτές τις προσπάθειες. συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των πλοίων της από τα ύδατα που η Κύπρος θεωρεί μέρος της ΑΟΖ της και τη διακοπή των γεωτρητικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταχείριση των δημοσιογράφων. Ο πρόεδρος θα εμπλακεί άμεσα με όλα τα ζητήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το «κλειδί» των S-400
Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις και το θέμα των S-400 θα βρεθεί επίσης στο τραπέζι Μπάιντεν-Ερντογάν. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι «και στο ζήτημα των S400 δεν φέρθηκαν σαν νατοϊκοί σύμμαχοι». Για αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ζητήσει το «κλειδί» της χρήσης των πυραύλων, να έχουν γνώση δηλαδή οι νατοϊκές αρχές για οτιδήποτε αφορά στην τοποθέτηση, τη συντήρηση ή ακόμα και την αγορά ανταλλακτικών ή αναλωσίμων του συστήματος.
Οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι S-400 αλλά και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα, οι φυλακίσεις των στελεχών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ο αυταρχισμός του καθεστώτος και μια σειρά ζητημάτων που μπορεί να μην έχουν άμεση σχέση με τα ελληνοτουρκικά αλλά δείχνουν τις προθέσεις Μπάιντεν θα θιχτούν στη συνάντηση των δυο προέδρων.