Ισπανία: Ιγκλέσιας και Μαρλάσκα έλαβαν επιστολές με σφαίρες

Πάμπλο Ιγκλέσιας
Πηγή: Facebook

Aπειλητικές επιστολές για τη ζωή τους που περιείχαν σφαίρες έλαβαν ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάνδο Γκράντες-Μαρλάσκα, και ο ηγέτης του αριστερού κόμματος Unidas Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Η σύζυγός σου, οι γονείς σου και εσύ καταδικάζεστε στην εσχάτη των ποινών, τελειώνει ο χρόνος σας» έγραφε η ανώνυμη απειλητική επιστολή, την οποία ανάρτησε ο πρώην υπουργός Πάμπλο Ιγκλέσιας στο Twitter.

Ο ίδιος μάλιστα ανάρτησε και μια φωτογραφία με τέσσερις σφαίρες μαζί με τον φάκελο της επιστολής.

Ισπανία Ιγκλέσιας
Πηγή: Twitter

Στη σελίδα του στο Facebook o Πάμπλο Ιγκλέσιας έγραψε:

«Το υπουργείο Εσωτερικών έλαβε μια επιστολή που απευθύνεται σε μένα με απειλές θανάτου. Ο φάκελος περιείχε 4 σφαίρες. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Σήμερα έλαβαν απειλητικές επιστολές και ο υπουργός Γκράντες-Μαρλάσκα και ο διευθυντής της Πολιτικής Φρουράς, προκειμένου να μας σταματήσουν από το να κάνουμε πολιτική.

Αυτό είναι συνέπεια της ομαλοποίησης των ΜΜΕ και των ψεμάτων εναντίον μας καθώς και συνέπεια της ατιμωρησίας. Δεν υπήρξε ούτε μία σύλληψη για την επίθεση στα κεντρικά μας γραφεία με μολότοφ. 

Δεν απειλούν μόνο εμένα, την οικογένειά μου και τις κυβερνητικές θέσεις. Απειλούν και εσένα, απειλούν το δικαίωμα ψήφου σε όποιον θέλεις, απειλούν την ελευθερία σου. Απειλούν τη δημοκρατία. 

Γιατί δεν δεχόμαστε επίθεση για το ποιοι είμαστε, αλλά για το τι εκπροσωπούμε. Σήμερα είμαι εγώ, αλλά, αν η ατιμωρησία εξακολουθήσει, αύριο θα είναι άλλοι. Πρόκειται να καταγγείλουμε αυτές τις απειλές στο δικαστήριο. Δεν πρόκειται για ανθρώπους ή κόμματα, αλλά για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για να είσαι δημοκράτης, πρέπει να είσαι αντιφασίστας».

Ο υπουργός Εσωτερικών και ο επικεφαλής της Γκουάρντια Σιβίλ (της ισπανικής χωροφυλακής) έλαβαν παρόμοιες επιστολές, όπως είπε ο Ιγκλέσιας. Ο Γκράντες-Μαρλάσκα δεν έκανε κάποιο επίσημο σχόλιο.

Ο Ιγκλέσιας έχει αναδειχτεί σε έναν από τους βασικούς πολιτικούς ηγέτες της χώρας μετά τη δημιουργία του κόμματος Podemos το 2014 –στη συνέχεια το μετονόμασε σε Unidas Podemos–, που έχει γίνει η βασική οργάνωση της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Το κόμμα συμμάχησε με το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα τον Ιανουάριο του 2020 για τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης συμμαχίας στη χώρα μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στα χρόνια του 1970. Ο Ιγκλέσιας ήταν υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων μέχρι τον Μάρτιο, οπότε παραιτήθηκε για να θέσει υποψηφιότητα για τις τοπικές εκλογές στη Μαδρίτη που θα διεξαχθούν στις 4 Μαΐου.

Πολιτικοί από την κυβερνητική συμμαχία, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες, και από τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον Ιγκλέσιας και τον Μαρλάσκα. Ωστόσο, το ακροδεξιό Vox και τα αυτονομιστικά κόμματα από τις διάφορες περιοχές της χώρας δεν αντέδρασαν.