Η Αλβανία ψηφίζει την ερχόμενη Κυριακή για τις βουλευτικές εκλογές, που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τα όνειρα της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που χαρακτηρίστηκε από ύβρεις, κατηγορίες για διαφθορά και βίαια επεισόδια. Ο απερχόμενος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Έντι Ράμα αντιμετωπίζει μια αντιπολίτευση τόσο ετερόκλητη όσο και αποφασισμένη να τον ρίξει.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί από κοντά την ψηφοφορία αυτή, η οποία αποτελεί ένα τεστ της καλής λειτουργίας των εύθραυστων θεσμών της νεαρής αλβανικής Δημοκρατίας.
Μετά το τέλος του κομμουνισμού σε αυτή τη φτωχή χώρα των Βαλκανίων, στις αρχές του 1990, τα αποτελέσματα των εκλογών αμφισβητούνται συστηματικά από αυτούς που χάνουν, και προκαλούν κατηγορίες για νοθεία.
Πρόκειται για μια κατάσταση που έχει κουράσει, τη στιγμή που η Αλβανία, η οποία υπέστη ήδη έναν καταστροφικό σεισμό στα τέλη του 2019, υφίσταται το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος της πανδημίας του κορονοϊού.
«Το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν τα κόμματα είναι να βάλουν στην άκρη τις συγκρούσεις τους και να εργαστούν σοβαρά προς το συμφέρον όλων, διότι είμαστε όλοι κουρασμένοι» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αρισά Κράγια, μια 45χρονη εκπαιδευτικός.
Ο ιός επιδεινώνει τις οικονομικές δυσχέρειες της Αλβανίας, όπου ο μέσος μισθός είναι 420 ευρώ, ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μαζική μετανάστευση, ιδιαίτερα των νέων και των πιο μορφωμένων, που μεταναστεύουν σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Ιταλία.
Πάνε εξάλλου δύο χρόνια από τότε που η χώρα αυτή των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται σε πολιτική κρίση και ένα μέρος της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρει το Κοινοβούλιο.
Το «κατηγορώ» του Έντι Ράμα στους αντιπάλους του
Ο Έντι Ράμα αυτοπαρουσιάζεται ως καπετάνιος που αντιμετωπίζει την καταιγίδα και διεκδικεί μια τρίτη θητεία έναντι του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, που έχει συμμαχήσει με καμιά δεκαριά άλλα κόμματα.
Τον παραμονεύει το MSI, που έχει ιδρυθεί από τον Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, σφοδρό αντίπαλο του πρωθυπουργού, και υπήρξε συχνά ρυθμιστικός παράγοντας.
Οι Βρυξέλλες είπαν «ναι» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Τίρανα, χωρίς να ορίσουν ημερομηνία, και όλοι οι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία υπόσχονται να φέρουν σε πέρας τις απαραίτητες αλλαγές, αρχίζοντας από τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και τη μάχη εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο Έντι Ράμα κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι έχουν ως μοναδικό πρόγραμμα και μοναδικό κοινό σημείο την ιδέα να «δώσουν μια τελική μάχη εναντίον του πρωθυπουργού».
Ο Ράμα ζητάει χρόνο για να τελειώσει τα προγράμματα υποδομών που εμποδίστηκαν από την πανδημία, να συνεχίσει την ανοικοδόμηση των χιλιάδων κατοικιών που καταστράφηκαν από τον σεισμό. Ο ίδιος ποντάρει σε μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού, υποσχόμενος να εμβολιάσει μέχρι το τέλος Ιουνίου 500.000 Αλβανούς έναντι ενός ιού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 2.400 ανθρώπους.
Απέναντί του, η αντιπολίτευση υπόσχεται να δώσει ώθηση στην οικονομία, υποστηρίζοντας τις μικρές επιχειρήσεις, και κατηγορεί για όλα τον απερχόμενο πρωθυπουργό.
Ο Έντι Ράμα «χειραγώγησε τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, έβαλε χέρι στην οικονομία μαζί με μια χούφτα ανθρώπων, ελέγχει όλες τις εξουσίες και εμποδίζει τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Αλβανίας» υπογραμμίζει ο Λουλζίμ Μπάσα, 46 ετών, επικεφαλής των Δημοκρατικών. «Η αποχώρησή του είναι η μοναδική λύση για να απελευθερωθεί η Αλβανία».
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός διαψεύδει τα πάντα και κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι φοβούνται τη δικαστική μεταρρύθμιση που διεξάγει.
Πηγή: ΑΠΕ