«Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, και αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή (σ.σ. η φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας) είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε στη βιοποικιλότητα της χώρας. Είναι μια βασική έκκληση αυτή, ας προστατεύσουμε το φυσικό μας περιβάλλον, αυτό θα είναι και μια πολύ σημαντική γραμμή άμυνας για θωράκιση» δήλωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση, μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό του Open, o καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας και τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε πως «δεδομένου του ανοίγματος, η επόμενή μας λύση είναι να κάνουμε στοχευμένες δράσεις.
Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, για παράδειγμα στα Πατήσια, στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών, όπου υπάρχει αυτή τη στιγμή διάδοση της νιγηριανής μετάλλαξης, η οποία φαίνεται να έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τη βρετανική μετάλλαξη. Εκεί, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να κάνουμε στοχευμένο εμβολιασμό και ταυτόχρονα στοχευμένα rapid tests».
Μάλιστα, στην επισήμανση ότι ορισμένοι πολίτες –μετανάστες– που μένουν στις συγκεκριμένες περιοχές δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, προκειμένου να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους, απάντησε πως «γι' αυτό μιλώ για έναν στοχευμένο εμβολιασμό, πόρτα πόρτα. Είναι ένα μέτρο το οποίο δεν έχουμε εφαρμόσει μέχρι τώρα».
Να σημειωθεί πως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, όπως τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, υπολογίζεται πως η νιγηριανή μετάλλαξη έχει περίπου 20-30% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τη βρετανική.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε αύξηση σε ορισμένους δείκτες, και στην Αττική θα έχουμε μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, με τον αριθμό των κρουσμάτων συνολικά στη χώρα να φτάνει μέχρι και τα 2.500».