Θέατρο Εμπρός: Αντιδράσεις για το σφράγισμά του - Οργή στο Twitter

Θέατρο Εμπρός
Πηγή: Twitter

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε το σφράγισμα του Θεάτρου Εμπρός, το οποίο εκκενώθηκε χθες, Τετάρτη, από την Αστυνομία. Το θέατρο από το 2011 είχε δώσει στέγη σε καλλιτεχνικές ομάδες που πρόσφεραν αφιλοκερδώς στους πολίτες πρόσβαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Το Θέατρο Εμπρός έχει μεγάλη ιστορία, καθώς πρόκειται για έναν χώρο που φιλοξενούσε πολιτιστικά γεγονότα, είχε τη στήριξη χιλιάδων καλλιτεχνών, ενώ και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων είχε εκφραστεί θετικά στο παρελθόν για τη λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου.

Εκεί έχουν γίνει συναυλίες 450 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας. Εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια, μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης.

Τι αναφέρει η ΠΟΘΑ

Η Πανελλήνια Ομάδα Θεάματος Ακροάματος καταγγέλλει την πράξη της ΕΛ.ΑΣ., την οποία χαρακτηρίζει παράνομη, και ζητάει να μάθει αν ήταν εν γνώσει του υπουργείου Πολιτισμού.

Ενώ ο Πολιτισμός παραμένει κλειστός εδώ και επτά μήνες, η ΕΛ.ΑΣ. σε μια επιχείρηση  υψηλού συμβολισμού εκκένωσε τα ξημερώματα και σφράγισε το ιστορικό κτίριο του Θεάτρου Εμπρός.

Το Θέατρο Εμπρός λειτουργούσε από το 2011 ως ένα βήμα για εκατοντάδες καλλιτέχνες και ομάδες, που μπόρεσαν να δείξουν τη δουλειά τους δωρεάν και χωρίς καμία καλλιτεχνική παρέμβαση. Σύντομα απέκτησε φήμη εκτός συνόρων και αποτέλεσε παράδειγμα αυτοδιαχειριζόμενου πολιτιστικού κυττάρου για όλους τους νέους καλλιτέχνες στην Ευρώπη.

Η πράξη αυτή, τη στιγμή που το οργανωμένο έγκλημα δρα ανεξέλεγκτο, δείχνει ότι η κρατική καταστολή έχει ως στόχο να σιγάσει τις ελεύθερες φωνές, να πλήξει τον Πολιτισμό που δημιουργείται «από τα κάτω», τον Πολιτισμό της συμπερίληψης και της ακηδεμόνευτης δημιουργικότητας.

Πρωτίστως, όμως, η πράξη αυτή είναι παράνομη. Το κτίριο, κατασκευασμένο το 1930, είναι κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1989. Το χτίσιμο με τσιμεντόλιθους των παραθύρων και της πόρτας του κτιρίου αλλοιώνει τη μορφή του και αποτελεί παραβίαση του νόμου περί νεοτέρων μνημείων. Ήταν αυτή η παρέμβαση σε γνώση του υπουργείου Πολιτισμού; Υπάρχει απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων με την οποία να δίνεται άδεια στην ΕΛ.ΑΣ. να παρέμβει βάναυσα στο ιστορικό κτίριο;

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. να στερήσει από την πόλη μας έναν ανοιχτό, ζωντανό χώρο Πολιτισμού για να εξυπηρετήσει τον διχαστικό και συντηρητικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ειδικά την εποχή που ο Πολιτισμός βάλλεται από τις κυβερνητικές αποφάσεις εδώ και δεκατέσσερις μήνες. Δεν είμαστε με τα χτισμένα παράθυρα και το σκοτάδι. Είμαστε, χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους, με τη δημιουργία και το φως.

Βίντεο μέσα από το θέατρο μετά το σφράγισμα από την Αστυνομία:

Οργή από τους χρήστες του Twitter

Δεκάδες χρήστες του Twitter σχολιάζουν το κλείσιμο του Εμπρός, κατηγορώντας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για «τσιμέντωμα του πολιτισμού».

Θέατρο Εμπρός
Πηγή: Twitter

 

 

Θέατρο Εμπρός
Θέατρο Εμπρός
Θέατρο Εμπρός
Θέατρο Εμπρός
Θέατρο Εμπρός
Θέατρο Εμπρός
Θέατρο Εμπρός
Θέατρο Εμπρός
Πηγή: Twitter
Θέατρο Εμπρός
Πηγή: Twitter
Θέατρο Εμπρός
Πηγή: Twitter
Θέατρο Εμπρός
Πηγή: Twitter
Θέατρο Εμπρός
Πηγή: Twitter
Θέατρο Εμπρός
Πηγή: Twitter
Θέατρο Εμπρός
Πηγή: Twitter