Τη δική τους εκτίμηση για το πότε μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα με βάση την πορεία των εμβολιασμών, ανέπτυξαν σε τηλεοπτική συνέντευξή τους ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.
Οι προϋποθέσεις για να βγάλουμε τις μάσκες
Αρχικά, κ. Βατόπουλος διευκρίνισε πως για να βγάλουμε τις μάσκες, υπάρχουν σε 3 προϋποθέσεις. Αναλυτικά, όπως είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, «πρέπει να ανέβει το επίπεδο εμβολιασμού και να πέσει η συχνότητα των κρουσμάτων, για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη μάσκα» και συμπλήρωσε πως αυτό θα είναι εφικτό «όταν ο μισός πληθυσμός έχει εμβολιαστεί».
«Η άρση των μέτρων είναι ένα ρίσκο»
Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε ότι «η επιτροπή θέλει να γίνονται τα πράγματα σιγά σιγά, για να μπορεί να υπάρχει μια αξιολόγηση», ενώ παραδέχτηκε ότι «η άρση των μέτρων είναι ένα ρίσκο». Και συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος που ασχολείται στον τουρισμό. Ταξιτζήδες, υπάλληλοι αεροδρομίων κλπ. Ο δείκτης θετικότητας αυτή τη στιγμή είναι λίγο μπερδεμένος».
«Η κοινωνία δεν άντεχε άλλο το οριζόντιο κλείσιμο»
Και αμέσως μετά, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών εξήγησε: «Η κοινωνία δεν άντεχε άλλο το οριζόντιο κλείσιμο, γι’ αυτό πλέον ακολουθούμε τον καθολικό έλεγχο του πληθυσμού με τεστ». Κκαι υπογράμμισε ότι «δεν ανοίγουμε επειδή η επιδημία έχει τελειώσει, αλλά επειδή ο παλιός τρόπος αντιμετώπισης έχει κάνει τον κύκλο του».
«Δεν ανοίγουμε επειδή η επιδημία έχει τελειώσει»
Τόνισε ωστόσο ότι «o ιός είναι εδώ και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί«, καθώς όπως είπε, «ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα μπορεί να συμβεί, γι’ αυτό και όλοι πρέπει να πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα».
Λινού: Πάντα θα είναι κίνδυνος οι μεταλλάξεις, και αυτός ο κίνδυνος θα παραμείνει μέχρι να εμβολιαστεί το 90% του πλανήτη
Από την άλλη, η κυρία Λινού αναφορικά με το ζήτημα με τις μάσκες τόνισε πως «ακόμη είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε κάτι τέτοιο και πως πρώτα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού σε έξι εκατ. Ελληνες».
Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας, τόνισε ότι «πάντα θα είναι κίνδυνος οι μεταλλάξεις και θα παραμείνουν μέχρι να εμβολιαστεί το 90% του πλανήτη». Για τις δηλώσεις τις οποίες έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, αναφορικά με το αν θα χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου, η κυρία Λινού αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν δεδομένα για τη διάρκεια ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο. Είναι πολύ βιαστικό να το πούμε».
Αναφορικά για το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες τόνισε ότι δεν είναι ακόμη κάτι σίγουρο, «να εμβολιαστούν πρώτα 6.000.000 Έλληνες». Επιπλέον, η Αθηνά Λινού σημείωσε ότι «είναι ανησυχητικό με το άνοιγμα του τουρισμού να επιτρέπεται η εστίαση σε εσωτερικό χώρο».