Την επομένη της νίκης Μπάιντεν στις Αμερικανικές εκλογές, ο πλανήτης άκουσε με ανακούφιση ότι μαζί με την … αποδρομή του φαινομένου Τραμπ, άνοιγε ο δρόμος για την νίκη της ανθρωπότητας απέναντι στον κορονοιό.
Εκείνη την ημέρα επέλεξε η phiser για να ανακοινώσει τη… γέννηση του … πρώτου όπλου στη μάχη με την πανδημία και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είπαν ότι «αυτό ήταν το δώρο της επιστημονικής κοινότητας στον νέο, ευπρόσδεκτο ένοικο του Λευκού Οίκο, εκτιμώντας μάλιστα επιπροσθέτως ότι «ενδεχομένως δεν θα είχε μπει ποτέ… κορδέλα σε αυτό το δώρο αν στις πιο σημαντικές εκλογές στον πλανήτη είχε επικρατήσει για δεύτερη φορά ο μεγιστάνας που προσπαθούσε να απαξιώσει τους επιστήμονες».
Δεν επρόκειτο για ένα απλό «γινάτι». Το εμβόλιο μονιμοποιήθηκε σε … φαρέτρες και στα οπλοστάσια εκτός υγειονομικού πλαισίου – «βέλος» στη φαρέτρα της διπλωματίας, του οικονομικού και εμπορικού ανταγωνισμού και της πολιτικής σε διεθνές επίπεδο. Μετά την … επίδειξη ισχύος που επιχείρησε με όπλο το ρωσικό sputnik, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ακολούθησε ο «πόλεμος» Παρισιού – Λονδίνου που έβαλε στο … τραπέζι του σκληρού .πόκερ ακόμα και το Brexit.
Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, στενός συνεργάτης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, έλεγε ήδη από το Μάρτιο ότι η επιτυχία του Ηνωμένου Βασιλείου σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών κατά της Covid, χτίστηκε πάνω στην απόφαση να προχωρήσει στη χορήγηση των πρώτων δόσεων, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις δεύτερες δόσεις, οι οποίες και απαιτούνται για πλήρη εμβολιασμό των πολιτών.«Το Ηνωμένο Βασίλειο περηφανεύεται για την πορεία των εμβολιασμών με την πρώτη δόση, μόνο που έχει πρόβλημα με τη δεύτερη δόση», σημείωνε, τότε, ο Γάλλος ΥΠΕΞ.
Και φτάσαμε στο σήμερα που, ενώ το πρόγραμμα εμβολιασμών, τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σε όλον τον πλανήτη το εμβόλιο της Astra Zeneca δέχεται … καίριες βολές αμφισβήτησης με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν να μην διστάζει να το… βάλει στη γωνία έναντι των εμβολίων των άλλων εταιριών – που δεν έχουν σχέση με το… έκπτωτο Ηνωμένο Βασίλειο . Από την άλλη το Λονδίνο κραδαίνει θριαμβευτικά το ότι έχει επιτύχει την περίφημη … ανοσία της αγέλης, την ίδια ώρα που το Astra Zeneca φαίνεται σαν να έχει … περιέλθει σε δυσμένεια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης – «φταίει η ασυνέπεια της εταιρείας» , λένε Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι .Κάποιοι κατάλαβαν γρήγορα ότι αυτή η διαμάχη μόνον ανησυχία εισφέρει στη διεθνή κοινότητα κι έτσι ενώ Γερμανοί , Νορβηγοί και Γάλλοι δείχνουν να αυτονομούνται, Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι προσπαθούν να «λειάνουν» την … αρένα .
«Το εμβόλιο της ΑstraΖeneca είναι ένα πολύ σημαντικό εμβόλιο στη φαρέτρα της ΕΕ και χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες το λαμβάνουν».
Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Στέφαν Ντε Κερσμάκερ, τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι η παράδοση των προβλεπόμενων δόσεων στην ΕΕ, με βάση το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με την εταιρεία.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα υγείας τόνισε ότι η αγγλοσουηδική εταιρεία AstraZeneca δεν έχει τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. «Γι’ αυτό το λόγο η Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει νομικά κατά της εταιρείας ενώπιον της βελγικής δικαιοσύνης και με σκοπό να λάβει τις δόσεις εμβολίου που προβλέπει το συμβόλαιο και τις οποίες οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ανάγκη», τόνισε ο Στέφαν Ντε Κερσμάκερ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή η «διαμάχη» βρίσκεται σε εξέλιξη στο βελγικό Δικαστήριο και σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές συμβάσεις με τη συγκεκριμένη εταιρεία.
«Το σημαντικό για εμάς είναι η παράδοση των προβλεπόμενων δόσεων και να συνεχίσουμε να έχουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων σε ό,τι αφορά τις τεχνολογίες και τις εταιρείες», ανέφερε τέλος ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.