O καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Τσιβγούλης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας (12/4) στο Mega μίλησε για το εμβόλιο της AstraZeneca, τις επιπλοκές του και τον γενικότερο προβληματισμό που εγείρει.
Εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο οι εγκεφαλικές φλεβικές θρομβώσεις
Συνέβησαν 169 περιστατικά σε 34 εκατομμύρια εμβολιασμούς
«Το πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca αφορούσε κάποια πολύ σπάνια περιστατικά εγκεφαλικών φλεβικών θρομβώσεων. Συνέβησαν 169 περιστατικά σε 34 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Με απλά μαθηματικά, πέντε περιστατικά στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμών» δήλωσε ο καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ.
Η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία έκανε λόγο για εξαιρετικά σπάνια φαινόμενα. Η επιπλοκή μπορεί να εκδηλωθεί
4-20 μέρες μετά το εμβόλιο. Υπάρχει αιτιολογική θεραπεία. Όποιος εκδηλώσει τέτοιο φαινόμενο πρέπει να πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο» συμπλήρωσε.
«Δεν έχει υπάρξει καμία επιπλοκή μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca» επισήμανε ο κ. Τσιβγούλης
«Ο κορονοϊός προκαλεί εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση. Προκαλεί 800 τέτοια περιστατικά στο ένα εκατομμύριο ασθενών» δήλωσε ο Γιώργος Τσιβγούλης. Και στη συνέχεια εξήγησε: «Όποιος δεν λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή δεν πρέπει να κάνει προτού εμβολιαστεί, ενώ όσοι έχουν τακτική αντιπηκτική αγωγή μπορούν να τη συνδυάσουν κανονικά με το εμβόλιο».
Εξαδάκτυλος: «Η αρνητική δημοσιότητα στην AstraZeneca δημιούργησε ανησυχία, η οποία σιγά σιγά θα αποκαθίσταται»
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος τόνισε πως η αρνητική δημοσιότητα στην AstraZeneca δημιούργησε ανησυχία «η οποία σιγά σιγά θα αποκαθίσταται». Μάλιστα, ο κ. Εξαδάκτυλος πρότεινε όσοι θα εμβολιαστούν στο σπίτι τους να το κάνουν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.