Η αντίδραση της Ελλάδας στην τουρκική πρόκληση

Την έντονη διπλωματική αντίδραση της Αθήνας προκαλεί η παρενόχληση που δέχτηκε χθες το μεσημέρι, πάνω από τις Οινούσσες, από οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη το στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ήδη, το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του καταδίκασε την προκλητική τουρκική ενέργεια ενώ αναμένεται, όπως είθισται σε τέτοιου είδους ενέργειες, να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών προσανατολίζεται στη διατύπωση ενός αυστηρού διαβήματος το οποίο θα επιδοθεί στον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκέργκιν, ενώ ταυτόχρονα η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα προχωρήσει στις δέουσες διπλωματικές κινήσεις.

Εξαγωγή της κρίσης στην Τουρκίας

Το περιστατικό της παρενόχλησης του ελικοπτέρου προστίθεται σε μία σειρά αναβαθμισμένων προκλητικών ενεργειών που πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες η Τουρκία, με πρωτόγνωρες υπερπτήσεις στον Έβρο και σχεδόν καθημερινές αλλεπάλληλες υπερπτήσεις σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ακόμη και τα Σαββατοκύριακα και ανήμερα θρησκευτικών και εθνικών εορτών.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η χθεσινή παρενόχληση καθώς και το μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου που παρακολουθούμε από την αρχή του χρόνου εντάσσεται στην τακτικής της «εξαγωγής της κρίσης» που έχει επιλέξει τελευταία ο Ερντογάν.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση που επιτείνεται λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, η διαχείριση της οποίας από τη τουρκική κυβέρνηση δέχεται έντονες επικρίσεις. Σε αυτή τη συγκυρία, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ο Ερντογάν επιχειρεί να εκτονώσει την εσωτερική κατάσταση με επιθετικές κινήσεις εντυπωσιασμού.

Κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων

Τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο υπουργείο Άμυνας υπάρχει η εκτίμηση ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει περαιτέρω τις προκλήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα επιτελείς του Πενταγώνου εκτιμούν ότι η Άγκυρα επιδιώκει μία ελεγχόμενης κλίμακας έντασης που η απόληξη της θα αποτελέσει την έναρξη ενός διαλόγου για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Την εκτίμηση αυτή συμμερίζονται και διπλωματικοί κύκλοι οι οποίοι θεωρούν ότι μετά την πρωτοκόλληση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, ο Ερντογάν θα εξαγγείλει έρευνες στην επίδικη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με προσοχή και ψυχραιμία και απαντά δεόντως στις προκλητικές ενέργειες. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας , τον τελευταίο μήνα έχει αυξηθεί ο αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών που απογειώνονται για την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών.

Μέχρι πρότινος για τις αναχαιτίσεις απογειώνονταν ισάριθμα αεροσκάφη, ενώ πλέον, σε αρκετές περιπτώσεις, απογειώνεται διπλάσιος αριθμός ελληνικών αεροσκαφών από τα τουρκικά μαχητικά που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο.

Μάλιστα, στη χθεσινή αναχαίτιση των αεροσκαφών που παρενόχλησαν το ελικόπτερο με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, έξι ελληνικά μαχητικά ξεκίνησαν ακαριαία την αναχαίτιση των δύο τουρκικών F-16 με την είσοδό τους στο FIR Αθηνών.

πηγή: onalert

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM