Επικριτικός εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, καθώς –όπως υποστήριξε– η χώρα δεν μπορεί να βρει ειρήνη σε ένα πολυκομματικό καθεστώς: «Η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία έχει γίνει παρελθόν για εμάς. Ζούμε σε περιόδους συνεχούς απώλειας, που συνδέονται με συνασπισμούς που δεν έχουν σταθερότητα. Η Τουρκία δεν μπορεί να βρει ειρήνη στο πολυκομματικό σύστημα ούτε μπορεί να έχει αποτελέσματα. Η Τουρκία έχει βιώσει τη μεταβολή της αλλαγής με τα βήματα που κάναμε, με τις προσπάθειές μας, τις επενδύσεις μας, το εθνικό κατά κεφαλήν εισόδημα, τη σημασία που δίνουμε στη νεολαία και τις αποφάσεις που έχουμε λάβει».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του επιχειρηματολόγησε για την κατάργηση ουσιαστικά του δημοκρατικού καθεστώτος: «Το έθνος μας δεν θέλει ποτέ να επιστρέψει στην περίοδο των συνασπισμών. Με την εντολή που λάβαμε από το έθνος μας, η Τουρκία γνώρισε την αλλαγή με το έργο που κάναμε, τις επενδύσεις μας, το κατά κεφαλήν εισόδημά μας, τη σημασία που δίνουμε στη νεολαία και τα βήματα που έχουμε κάνει. Υπήρχαν 26 αεροδρόμια στα 57 αεροδρόμια της Τουρκίας. Αυτό ήταν ένα σημάδι ότι το επίπεδο ευημερίας της Τουρκίας ανέβαινε. Δεν το κάναμε στην πολυκομματική περίοδο, αντίθετα το κάναμε με την κυβέρνηση του AK. Είπαμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο σύστημα όπου θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ό,τι σύστημα έχουν χρησιμοποιήσει οι ανεπτυγμένες χώρες. Φέραμε σταθερότητα στην κρατική διοίκηση».
Ο Ερντογάν «τα έβαλε» με τον Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Εμμέσως πλην σαφώς ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν έναν πολύτιμο φίλο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Αυτοί που σπρώχνουν στον τοίχο τη Δημοκρατία της Τουρκίας χάνουν έναν πολύτιμο φίλο» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT. Στον απόηχο της «έξωσης» της Τουρκίας από το πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών F-35 λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 αλλά και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, οι σχέσεις των δύο κρατών διέρχονται πραγματική κρίση.
«Ποιος είναι ο λόγος των εντάσεων; Η λεγόμενη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Δεν είχατε κανένα άλλο πρόβλημα να λύσετε πριν αποφασίσετε να παραστήσετε τον συνήγορο της Αρμενίας;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προχώρησε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.
Ο Ερντογάν μίλησε και για ένα άλλο αγκάθι στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, που δεν είναι άλλο από τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες. «Αν οι ΗΠΑ είναι πράγματι σύμμαχοί μας, σε τίνος την πλευρά πρέπει να συντάσσονται, αυτήν των τρομοκρατών ή τη δική μας; Δυστυχώς, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους τρομοκράτες» ανέφερε ο Ερντογάν, ο οποίος πάντως και εν όψει της συνάντησής του με τον Μπάιντεν διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, «είτε είναι Ρεπουμπλικάνος είτε είναι Δημοκρατικός» και ότι η συνάντησή του με τον Μπάιντεν μπορεί να επιτρέψει μια νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.
Για τη συνάντηση με τον Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
Ο Τούρκος Πρόεδρος προετοιμάζει το κλίμα στο οποίο θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, λέγοντας ότι η ένταση που βιώσει με τον τωρινό Αμερικανό Πρόεδρο είναι κάτι το καινούριο ως προς τις σχέσεις των δύο χωρών: «Θα ρωτήσουμε φυσικά γιατί οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ διάγουν μια τέτοια φάση έντασης. Συνεργαστήκαμε με τους Δημοκρατικούς πριν από εσάς, αλλά δεν υπήρχε αυτό. Συνεργαστήκαμε επίσης με τον Μπους, συνεργαστήκαμε με τον Ομπάμα, που ήταν Δημοκρατικός, αλλά δεν βίωσα τέτοια ένταση μαζί τους. Στη συνέχεια συνεργαστήκαμε με τον κ. Τραμπ ως Ρεπουμπλικανό, δεν είχαμε καμία ένταση μαζί του. Αντίθετα, είχαμε μια πολύ βατή τηλεφωνική διπλωματία, ήμασταν άνετοι, ό,τι κι αν κάναμε... Δυστυχώς, αυτή η συνομιλία με τον κ. Μπάιντεν, η επαφή μας μαζί του δεν ήταν τόσο άνετη».
Η απάντηση του Ερντογάν για το Κυπριακό: «Κανένας δεν γνωρίζει όσα εγώ»
«Κάθε τόσο φέρνετε μπροστά μας την Ανατολική Μεσόγειο, κάθε τόσο φέρνετε μπροστά μας την Κύπρο. Μέσα στην Ε.Ε. –πιστέψτε το– καμιά χώρα δεν γνωρίζει πώς χωρίστηκε η Κύπρος. Πώς έγινε ο διαχωρισμός. Πώς έγιναν οι συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ. Κανένας δεν τα ξέρει αυτά. Ο μόνος ηγέτης που τα ξέρει αυτά είμαι εγώ. Αν πούμε στο Μπούργκενστοκ έγινε αυτό, ούτε ο Μητσοτάκης δεν το γνωρίζει. Τί συζητήθηκε εκεί; Με ποιον συζήτησε; Ο Κόφι Ανάν ήταν εκεί. Ασφαλώς τώρα δεν είναι πλέον. Αποδήμησε. Ήταν ένα άτομο εκεί, ο Φερχόιγκεν, είχε συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της Ε.Ε., όπου και να πήγαινε έλεγε την αλήθεια. Αλλά κανείς δεν τον ρωτούσε, γιατί αν τον ρωτούσε, θα έλεγε την αλήθεια. Αλλά εγώ ήμουν εκεί για λογαριασμό της χώρας μου.
Εμείς τα ζήσαμε όλα αυτά εκεί, τα είδαμε. Θα τους τα αποκαλύψουμε κάποια στιγμή. Τι απόφαση βγήκε εκεί και αποχωρήσαμε. Μάλιστα, μετά από εκείνη τη συνάντηση οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι θα αποσύρονταν από το τραπέζι και ο Κόφι Ανάν τούς είπε "όχι, δεν μπορείτε να αποχωρήσετε". Τους είπε "έδωσα τον λόγο μου στον Ερντογάν. Θα τελειώσουμε τη δουλειά εδώ και μετά θα αποχωρήσουμε". Επέστρεψαν πάλι και κάθισαν. Και μετά από αυτή τη συνάντηση έγινε δημοψήφισμα. Και στο δημοψήφισμα, στον Νότο βγήκε "όχι" με 65% και στον Βορρά "ναι". Και τι έγινε που βγήκε "ναι" στον Βορρά; Άφησαν έξω τον Βορρά και ενέταξαν τον Νότο στην Ε.Ε. Αυτοί δεν είναι ειλικρινείς. Και από τότε υπήρχαν οικονομικές κυρώσεις, και αυτές τις οικονομικές κυρώσεις δεν τις εφάρμοσαν. Είχαν να δώσουν χρήματα στην τουρκοκυπριακή πλευρά και δεν τα πλήρωσαν. Τώρα έρχονται και χωρίς να ντρέπονται ρωτούν: "Έχετε δικαιώματα επί του φυσικού αερίου και του πετρελαίου γύρω από την Κύπρο;". Αν ήταν στο χέρι τους, θα έλεγαν "αδειάστε μας τον χώρο και φύγετε από εδώ". Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι» ανέφερε.
«Ένα ΝΑΤΟ στο οποίο δεν βρίσκεται η Τουρκία δεν είναι ισχυρό»
«Κανείς δεν μπορεί να τη στριμώξει στη γωνία. Κανένα από τα κράτη στην Ευρώπη που φαίνονται ισχυρά δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του στο ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία. Τώρα πλέον υπάρχει μια νέα Τουρκία» υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Θα γίνουμε μία από τις πρώτες πέντε χώρες του ΝΑΤΟ. Πρέπει να γνωρίζουν ότι τώρα υπάρχει μια νέα Τουρκία. Μια Τουρκία που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην περιοχή της, αποτελεί μέρος σε παγκόσμια ζητήματα και απαιτεί ίσες σχέσεις με τους συμμάχους της. Και οι σύμμαχοι θα το συνηθίσουν. Η Τουρκία έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και από αυτή την άποψη είμαστε ισχυροί. Ένα ΝΑΤΟ στο οποίο βρίσκεται η Τουρκία είναι ισχυρό. Ένα ΝΑΤΟ στο οποίο δεν βρίσκεται η Τουρκία δεν είναι ισχυρό. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός εταίρος του ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ισχυρό. Τι λέει ο Μακρόν; Μιλά για εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ. Πού είναι τώρα ο Μακρόν; Είναι μία από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Τώρα, εάν ο επικεφαλής μιας χώρας που είναι και μέλος του ΝΑΤΟ λέει ότι είναι εγκεφαλικά νεκρό, τότε το ΝΑΤΟ θα πρέπει να του ζητήσει λογαριασμό. Γνωρίζουμε επίσης με ποιον συνεργάζεται ο Μακρόν στη Λιβύη και τη Συρία».
Ισχυροί οι πολιτισμικοί δεσμοί με την Αίγυπτο
«Έχουμε ευρεία συνεργασία με την Αίγυπτο, από τη Λιβύη μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «προωθούμε τις σχέσεις μας στη βάση του win win. Αυτό ισχύει και για τις χώρες του Κόλπου. Η Αίγυπτος δεν είναι μια χώρα χθεσινή για εμάς. Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών μας και στη συνέχεια μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Εξωτερικών συνεχίστηκαν και συνεχίζονται. Δεν υπάρχει πρόβλημα στο θέμα της συνάντησης των υπουργών μας.
Δεν είναι σωστό να σταθμίζουμε με τον ίδιο τρόπο τη σχέση Ελλάδας - Τουρκίας, τη σχέση Ελλάδας - Αιγύπτου και τη σχέση Τουρκίας - Αιγύπτου. Επειδή η σχέση μας με τον αιγυπτιακό λαό δεν μοιάζει με τη σχέση του ελληνικού λαού και του αιγυπτιακού λαού. Η απάντηση που θα λαμβάνατε, αν διενεργούσατε δημοσκόπηση στην Αίγυπτο, είναι προφανής. Η απάντηση που θα λάβετε είναι προφανής, εάν κάνετε το ίδιο πράγμα για τον ελληνικό λαό. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε αυτό. Αυτό ο Έλληνας το εκλαμβάνει διαφορετικά, το ίδιο κι εμείς. Δεν ανησυχώ γι' αυτό. Επειδή γνωρίζω πολύ καλά τον αιγυπτιακό λαό, τους γνωρίζω πολύ καλά, τους αγαπώ. Οι πολιτισμικοί μας δεσμοί είναι πολύ ισχυροί, πολύ βαθιοί. Επομένως, είμαστε αποφασισμένοι να ξεκινήσουμε ξανά αυτή τη διαδικασία».
Τι γίνεται με το νομισματικό πρόβλημα της χώρας;
«Λένε, πού πήγαν τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια; Ρωτούν πού πήγαν τα χρήματα της Κεντρικής Τράπεζας; Είχαμε έναν σεισμό στο Βαν, έναν σεισμό στο Μπινγκιόλ, σωστά; Ρώτησε ποτέ κανείς πού βρέθηκαν αυτά τα χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών;» είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν. Ως προς τα επιτόκια τόνισε: «Μίλησα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας σήμερα. Πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα βρούμε τους τρόπους ώστε τα επιτόκια να αρχίσουν να μειώνονται».
Ωστόσο, αμέσως μόλις ο Τούρκος Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι παρεμβαίνει στην Κεντρική Τράπεζα, το δολάριο και το ευρώ έσπασαν το ρεκόρ όλων των εποχών. Το δολάριο πέρασε το όριο των 8,80 λιρών τα μεσάνυχτα και το ευρώ τις 10,70 λίρες.
Αμέσως, ξέσπασαν και οι πρώτες αντιδράσεις. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ερντογάν και αρχηγός τώρα του κόμματος DEVA, Αλί Μπαμπατζάν, έγραψε στο Twitter: «Πριν καν τελειώσει τη φράση του, η τουρκική λίρα άρχισε να χάνει την αξία της. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου. Κύριε Ερντογάν, μην κουράζεστε με τηλεφωνήματα προς την Κεντρική Τράπεζα και με νέους διορισμούς πέρα δώθε. Διορίστε τον εαυτό σας πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας με μία μόνο υπογραφή αυτή τη στιγμή και μειώστε τα επιτόκια».
«Η επένδυση στη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης εδραιώνει την κυριαρχία μας»
«Θεωρούμε τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης στρατηγική επένδυση, με την οποία θα εδραιωθεί η ανεξαρτησία και η κυριαρχία μας. Στα τέλη Ιουνίου βάζουμε τα θεμέλια της πρώτης γέφυρας στη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης. Θα κατασκευαστούν έξι γέφυρες. Θα θέσουμε τα θεμέλια της πρώτης γέφυρας ώστε να επιταχύνουμε την κατασκευή. Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν πέντε ακόμη γέφυρες. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη διώρυγα Κωνσταντινούπολης με αποφασιστικότητα και να προβούμε σε ένα δυνατό βήμα, συνεργαζόμενοι με εγχώριες και ξένες κοινοπραξίες» επισήμανε.
Μια έσχατη προσπάθεια να φανεί λαϊκός
Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο τζαμί του Ταξίμ, το οποίο εγκαινίασε την προηγούμενη Παρασκευή, λέγοντας ότι ήταν ένα παιδικό όνειρο. «Είμαι παιδί της Κασίμπασα» είπε χαρακτηριστικά για να τονίσει τη λαϊκή του καταγωγή. «Συνήθως περπατούσαμε εκεί από το Ντολμαμπαχτσέ όλη την ώρα. Ήταν το μέρος που ήταν πάντα μπροστά στα μάτια μου» είπε και ευχαρίστησε άλλη μια φορά όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου.
Τι δήλωσε για τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού
«Εμβολιάστηκα τρεις φορές, αλλά και μετά από αυτούς τους τρεις εμβολιασμούς έλεγξα αν είχα αντισώματα ή όχι. Ευτυχώς, είχα 2.160» σημείωσε, προκαλώντας ωστόσο την αντίδραση της αντιπολίτευσης για τη δήλωσή του αυτή.
Κατηγορίες περί κακοδιαχείρισης εναντίον του Ιμάμογλου
Ο Τούρκος Πρόεδρος καταφέρθηκε άλλη μία φορά εναντίον του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, υποστηρίζοντας ότι δεν φροντίζει τον Κεράτιο Κόλπο, με αποτέλεσμα να αναδίδει μια δυσοσμία. «Το σημερινό άτομο δεν καταλαβαίνει από τέτοια πράγματα. Όταν ήμουν δήμαρχος, αυτή η δυσοσμία στον Κεράτιο Κόλπο δεν υπήρχε πια. Αλλά ήρθε η νέα διοίκηση και άρχισε να μυρίζει ξανά» είπε με νόημα, υποσχόμενος παράλληλα να λύσει το ζήτημα με την περίεργη ρύπανση της θάλασσας του Μαρμαρά τελευταία.