Τα χοντρά λάθη αποφεύχθηκαν στη Γενεύη κατά τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν και του Βλαντιμίρ Πούτιν κι έτσι η πολυαναμενόμενη διπλωματική παρτίδα στη Villa La Grange τέλειωσε όπως ακριβώς είχε προαναγγείλει η «αλεπού» της ρωσικής διπλωματίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ: «Χωρίς ιστορικές αποφάσεις».
Οι δύο παγκόσμιοι εντολοδότες φύλαξαν τα νώτα τους και ξεκαθάρισαν τα «οικόπεδά» τους. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο Πρόεδρος Πούτιν όταν ρωτήθηκε αν μπήκε στο τραπέζι το θέμα της εισδοχής της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ: «Στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα εδώ». Έτσι, συνοπτικά, αυστηρά, σχεδόν βλοσυρά. Κι όταν μπήκε στο αεροπλάνο της επιστροφής στη Μόσχα, είχε πάρει μαζί του ως «σημείο» που κέρδισε ένα… απαγορευμένο καταφατικό νεύμα του ισχυρότερου πολιτικού άνδρα του δυτικού κόσμου, που εκλήφθηκε ως απάντηση σε ερώτηση που ακούστηκε καθαρά από το θορυβώδες δημοσιογραφικό πλήθος: «Εμπιστεύεστε τον Πρόεδρο Πούτιν;». Η αμερικανική πλευρά έσπευσε να… μαζέψει τις εντυπώσεις, αλλά μάλλον μάταια.
Ειπώθηκε πως «ο Πρόεδρος δεν άκουσε καμιά ερώτηση». Αλλά η «μικρή ζημιά» είχε γίνει. Ως συμπερασματική κατακλείδα, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη φράση «δεν ζούμε ούτε σε εποχή ψυχρού πολέμου, ούτε όμως σε καιρούς… θερμής ειρήνης». Καταγράφηκε εμφανής αμοιβαία καχυποψία, αλλά δεν διαγνώστηκε κάποια διάθεση ενός εκ των δύο ηγετών να τραβήξει το σκοινί.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, είπε ότι «η συνομιλία ήταν αρκετά εποικοδομητική» και ότι «μία ακόμη φορά πείστηκα ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένας πολύ έμπειρος άνθρωπος».
«Είναι καθ' όλα προφανές. Μαζί συζητούσαμε κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον σχεδόν δύο ώρες. Δεν συμβαίνει με όλους τους ηγέτες να συζητάς έτσι αναλυτικά, κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον» δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, περιγράφοντας ένα κλίμα «αναγνωριστικής ψυχραιμίας». Δεν παρέλειψε όμως να… καρφώσει τον Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας πως «δεν με προσκάλεσε στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν», διευκρινίζοντας πάντως πως ούτε ο ίδιος του απηύθυνε πρόσκληση. Στα καλά νέα εντάσσεται και το ότι Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν υιοθέτησαν κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα, με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο, μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη Γενεύη.
Στη διακήρυξη αυτή, Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.
Οι δημοσιογράφοι, πάντως, πήγαν να… ξύσουν πληγές: «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν σας έχει αποκαλέσει "φονιά"» επισημάνθηκε στον Ρώσο Πρόεδρο. «Ο Μπάιντεν μου είχε δώσει εξηγήσεις για τον χαρακτηρισμό αυτό στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε και αυτές οι εξηγήσεις με ικανοποίησαν» αποκρίθηκε ο Πρόεδρος Πούτιν.
Συμπερασματικά, μπορούμε απλά να πούμε ότι έγινε μια αναγκαία συνάντηση προκειμένου να διασαφηνιστούν θέσεις, προθέσεις και ισορροπίες. Δεν παρήγαγε κάποιο κοσμοϊστορικό τετελεσμένο, αλλά ο πλανήτης, με δεκάδες μέτωπα ανοιχτά και επώδυνα, μπορεί να είναι ήσυχος ότι, παρά τις εξάρσεις, οι δύο υπερδυνάμεις προτίθενται να περιφρουρήσουν το μέτρο τους.