Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων - ''Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα’’, προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας
"Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, και ακριβώς γι' αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να τηρούμε τα μέτρα" δήλωσε χαρακτηριστικά, το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Συγκεκριμένα, στη χώρα μας είναι η δεύτερη φορά που καταγράφεται τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων. Μετά τις 29 Δεκεμβρίου, είχαμε 1047 κρούσματα, και χθες Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, 1261.
Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1261 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5851 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 244 (73.0% άνδρες).
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 158716 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 έτη).
2000 κρούσματα ως τα μέσα ΜαρτίουΟ καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δ. Σαρηγγιάνης, το πρωί της Τρίτης, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2000 κρούσματα κορωνοιού την ημέρα περί τα μέσα Μαρτίου, την ίδια ώρα που το σύστημα υγείας πιέζεται σημαντικά.
Συγκεκριμένα τόνισε πως ’’πρέπει να δράσουμε τώρα”, προτείνοντας αυστηρή εφαρμογή της τηλεργασίας στο 50% του ιδιωτικού τομέα. ’’Δεν είμαστε στο σημείο όπου θα μπορούσε να λεχθεί πως αντιμετωπίζουμε την πανδημία από το μηδέν’’, εκτίμησε ο καθηγητής αναφορικά με το ζήτημα των μεταλλάξεων κορωνοιού.
Ωστόσο επισήμανε πως κανείς ασθενείς με μετάλλαξη δε φαίνεται να νοσεί σοβαρά. ’’Υπάρχει ήδη ένα κομμάτι ανοσίας, φυσικής λόγω της νόσησης και τεχνητής λόγω του εμβολίου’’.
''Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επόμενη μέρα''Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό λοκντάουν, επισήμανε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης. Διευκρίνισε πάντως ότι η εξέλιξη της επιδημίας "είναι καθαρά δυναμικό φαινόμενο, τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα - μέρα, και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα – εβδομάδα». «Σήμερα που μιλάμε δε θα οδηγηθούμε σε σκληρό λοκντάουν, αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επομένη" ξεκαθάρισε.
"Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, υπάρχει εξάπλωση του ιού στην Αττική και σε άλλες περιοχές και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή" υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Σαρηγιάννης: Ανοικτό ενδεχόμενο για σκληρότερα μέτρα
- Κορονοϊός: 1261 νέα κρούσματα και 22 νεκροί
- Μόσιαλος: «Προέχει να αυξηθεί η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων»