Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στη Συρία, χαρακτηρίζοντας την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ ως θετική εξέλιξη. Μιλώντας από τις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσει, κυρίως ως «πνευματικός προστάτης» των Ελληνορθοδόξων της περιοχής.
Η Τουρκία και η Συριακή Κρίση Αναφερόμενος στην ανάμειξη της Τουρκίας στη Συρία, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα για τον ρόλο της, αλλά τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και της προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων. Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για τυχόν προσπάθεια της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Συρία, κατά το παράδειγμα του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Το Μεταναστευτικό και η Επιστροφή Προσφύγων Στο ζήτημα του μεταναστευτικού, ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών συνθηκών για οικειοθελείς επιστροφές προσφύγων στη Συρία, υπογραμμίζοντας τη σημασία υποστήριξης των σχετικών δομών του ΟΗΕ.
Στήριξη της Ουκρανίας και Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση της Ε.Ε. για στήριξη της Ουκρανίας και ανακοίνωσε ότι, με ελληνική πρωτοβουλία, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 3 Φεβρουαρίου, αφιερωμένη αποκλειστικά στην ευρωπαϊκή άμυνα. Υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά, ενισχύοντας την γεωπολιτική θέση της Ε.Ε.
Σχέσεις με τα Δυτικά Βαλκάνια Απαντώντας σε ερώτηση για τη Βόρεια Μακεδονία, ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη πλήρους σεβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών και της χρήσης της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» erga omnes.
Προοπτική Σταθερότητας στη Συρία Ολοκληρώνοντας, ο Πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία της δημιουργίας ενός δημοκρατικού καθεστώτος στη Συρία, που θα εγγυάται τα δικαιώματα όλων των πολιτών και θα αποτρέπει νέες προσφυγικές ροές. Υπογράμμισε τη δέσμευση της Ελλάδας να διαδραματίσει ρόλο σταθεροποιητή στην περιοχή, βασιζόμενη στους ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς της με τη Μέση Ανατολή.