Άνοιγμα σχολείων: Το επόμενο 24ωρο κρίνεται η επάνοδος των μαθητών

Υπό εξέταση το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων Πιθανή η επαναφορά του click away 

Από τον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες δύο μέρες θα κριθεί αν θα τηρηθεί ο σχεδιασμός για τα σχολεία και η επιστροφή των μαθητών. Υπάρχει ανησυχία μεταξύ των λοιμωξιολόγων για την έξαρση της πανδημίας και όλα είναι πιθανά, ακόμη και το σφράγισμα της Αττικής.

Του Μάκη Θεοδώση

Η χώρα από τις 7 Ιανουαρίου προχώρησε στην πρώτη φάση ανοίγματος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής με την επιστροφή των μαθητών στο δημοτικό και τη λειτουργία του λιανεμπορίου. Τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν αύξηση και ξεπερνούν τα 800, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει τα όσα συνέβησαν το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, με τα νοσοκομεία να γεμίζουν από ασθενείς με κορονοϊό και τις ΜΕΘ να φτάνουν στα όριά τους. Έτσι, στην κυβέρνηση βρίσκονται σε επιφυλακή για εκ νέου μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί μια παρόμοια κατάσταση. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο να αναβληθεί το άνοιγμα στα σχολεία, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάτι αν σήμερα και αύριο τα κρούσματα ανέλθουν σε τετραψήφιο αριθμό.

Το click away επανέρχεται

Το στίγμα των προθέσεών του έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της περασμένης Τρίτης, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, όπου τόνισε: «Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μια προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε». Αν υπάρξει επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων, το λιανεμπόριο θα επανέλθει στο click away και θα μπει τέλος στη φυσική παρουσία στα καταστήματα. Αν παρθεί απόφαση να μην ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια –αν και ακόμα δεν βρισκόμαστε εκεί‒, τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά, τουλάχιστον στην πρώτη φάση.

Προβληματισμός

Ανήσυχος για περαιτέρω επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου, εν όψει και του ανοίγματος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εμφανίστηκε και ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που ακολουθεί, ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι στο τέλος του ερχόμενου μήνα τα κρούσματα θα κυμαίνονται στα 950-1.000 την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο, ενώ ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση τον Μάρτιο, αφού στο τέλος του συγκεκριμένου μήνα τα κρούσματα αναμένεται να κινούνται στα 1.650-1.700 την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM