Τα ΙΚΕΑ είναι μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων σε είδη σπιτιού και υγιεινής σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν είναι γνωστά μόνο γι'αυτά.
Όποιος έχει βρεθεί στο συγκεκριμένο κατάστημα, σίγουρα έχει βρεθεί στο εστιατόριο και ακόμα πιο σίγουρα έχει δοκιμάσει τα κεφτεδάκια, τα οποία κάνουν θραύση.
Φυσικά, αρκετοί είναι αυτοί που κατά διαστήματα έχουν αναρωτηθεί τι μπορεί να βάζουν μέσα και να είναι τόσο νόστιμα. Όσοι προσπάθησαν να τα φτιάξουν σπίτι δεν τα κατάφεραν.
Πρόσφατα ο σουηδικός κολοσσός καταστημάτων έδωσε στη δημοσιότητα την συνταγή την οποία μπορούμε να εκτελέσουμε στο σπίτι καθώς είναι απλή και γρήγορη περιλαμβάνοντας έξι βήματα παρασκευής. Αυτά συνοδεύονται από την κλασική σουηδική σάλτα.
Αυτή η κίνηση έγινε για να ευχαριστήσουν τον κόσμο που αυτές τις μέρες μένει στο σπίτι λόγω της πανδημίας και ψάχνει τρόπους να βάλει μία διαφορετική «πινελιά» γαστρονομίας στην κουζίνα του.
Η Lorena Lourido, manager της ΙΚΕΑ ανακοίνωσε: « Γνωρίζουμε ότι σε μερικούς ανθρώπους λείπουν τα κεφτεδάκια μας, γι’αυτό αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε μία εναλλακτική λύση για τη δημιουργία τους στο σπίτι, με μία συνταγή η οποία περιέχει εύκολα υλικά και θα βοηθήσουν όσους αναζητούν ιδέες για το τι θα μαγειρέψουν. Το να μένει κανείς στο σπίτι μπορεί να είναι δύσκολο, και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε την ζωή όλων όσο πιο εύκολη και πιο ευχάριστη γίνεται. Bon appetit ή smaκlig maltid, όπως λέμε στην Σουηδία».
Συνταγή για κεφτεδάκια:
Υλικά ( για 4 άτομα)
-500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
-250 γρ. χοιρινό κιμά
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-1 σκελίδα σκόρδο ( κομμένη ή τριμμένη)
-100 γρ. ψωμιού
-1 αυγό
-5 κουταλιές της σούπας πλήρες γάλα
-αλάτι και πιπέρι
Για τη cream sauce
-Μία δόση λάδι
-40 γρ. βούτυρο
-400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-150 ml ζωμό λαχανικών
-150 ml ζωμό βοδινού
-150 γρ. κρέμα γάλακτος
-2 κ.γ σάλτσα σόγιας
-1 κ.γ μουστάρδα ντιζόν
Εκτέλεση
Ζυμώστε τα δύο είδη κιμάδων πολύ καλά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί σε ψίχουλα, το αυγό και ζυμώστε.Προσθέστε το γάλα και αλατοπιπερώστε καλά.
Στη συνέχεια πλάστε τα κεφτεδάκια και τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο ή πιατέλα και βάλτε τα στο ψυγείο για δύο ώρες ( για να κρατήσουν το σχήμα τους)
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε απαλά τα κεφτεδάκια μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Όταν ροδίσουν, τοποθετήστε τα σε ένα πυρέξ.
Βάλτε τα στο φούρνο ( σε αέρα 180 ή 160 βαθμούς) και μαγειρέψτε τα για ακόμα 30 λεπτά.
Εκτέλεση cream sauce
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε 40 γρ. βούτυρο. Ρίξτε τα 40 γρ. αλευριού και ανακατέψτε για δύο λεπτά.
Προσθέστε τους ζωμούς και συνεχίστε να ανακατεύετε.
Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, τα δύο κουταλάκια σόγιας και τη μουστάρδα.
Αφήστε να σιγοβράσει και αφήστε τη σάλτσα να πήξει. Συνεχίστε να ανακατεύετε.
Μπορείτε να τα σερβίρετε με πατάτες
Καλή σας όρεξη!