Αν είσαι θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αρκεί να πας στο φαρμακείο και να ζητήσεις μια «Μάσκα-19»
Η ενδοοικογενειακή βία μαστίζει πολλά σπίτια σήμερα. Πρόκειται για ένα «καρκίνωμα των κοινωνιών» που εξακολουθεί να υπάρχει και κανείς δεν τολμά να μιλήσει γι’ αυτό. Μάλιστα, η πανδημία, και κατ’ επέκταση η καραντίνα, έφερε στην επιφάνεια ακόμη περισσότερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Της Φωτεινής Σταμογιώργου
«Η περίοδος του εγκλεισμού εκτίναξε τις καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών»
Η ενδοοικογενειακή βία εις βάρος των γυναικών είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει και παραμένει ενεργό και σήμερα. Ο φόβος δεν αφήνει τα θύματα να μιλήσουν και συνεχίζουν να μένουν στην κόλαση μεταμορφωμένη σε σπιτικό για τους τρίτους.
Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό έχει λάβει ακόμη μεγαλύτερη έκταση εξαιτίας της πανδημίας και του lockdown. Σύμφωνα με δηλώσεις της Μαρίας Συρεγγέλα (γενικής γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων), οι καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών αυξήθηκαν δραματικά το τελευταίο διάστημα.
«Δυστυχώς, η περίοδος του εγκλεισμού εκτίναξε τις καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών στη γραμμή 15900 όσο και στα συμβουλευτικά κέντρα. Είναι ένα φαινόμενο που δεν συνέβη μόνο στην Ελλάδα. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο», σημείωσε η ίδια.
Πιο συγκεκριμένα, η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων έλαβε τον Απρίλιο συνολικά 1.769 κλήσεις για περιστατικά που αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία, ενώ οι αντίστοιχες κλήσεις τον Μάρτιο ήταν 325.
Μπορεί να μένουμε σπίτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μένουμε σιωπηλές. Και η «Μάσκα-19» ήρθε για να βοηθήσει.
Δεν είσαι μόνη. Και πρέπει να το ξέρεις
Αν το παραπάνω σού μοιάζει οικείο, όσο και αν φοβάσαι, υπάρχει τρόπος. Υπάρχει ελπίδα. Πήγαινε στο φαρμακείο της γειτονιάς σου και ζήτα, διακριτικά, μια «Μάσκα-19». Ο φαρμακοποιός θα ξέρει τι πρέπει να κάνει. Θα ξέρει πώς να σε βοηθήσει.
Αν, πάλι, αδυνατείς να ζητήσεις βοήθεια από τον φαρμακοποιό ή να καλέσεις στη γραμμή SOS 15900, μπορείς να στείλεις mail στο [email protected].
Πώς ξεκίνησε αυτή η δράση
Ο Σύλλογος Φαρμακοποιών κάνει έναν μεγάλο αγώνα για να σώσει τις γυναίκες που υποφέρουν αλλά σιωπούν… Γι’ αυτόν τον λόγο εντάχθηκε ενεργά σε μια διεθνή πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ισότητας των Κανάριων Νήσων και έχει ως στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες εκείνες που δεν μπορούν να έρθουν σε άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές.
Έτσι, δίνει τη λύση της «Μάσκας-19», θέλοντας να δώσει ελπίδα σε όλες τις γυναίκες που βιώνουν αυτό το μαρτύριο. Οι φαρμακοποιοί, μόλις ακούν την πελάτισσα να τους ζητά «Μάσκα-19», ξέρουν πως πρέπει να ενημερώσουν τις Αρχές ότι η γυναίκα αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ελπί-Ζω (@e.l.p.i.z.w)
Η πρωτοβουλία δίνει ελπίδα πως θα υπάρξουν γυναίκες που θα γλιτώσουν
Κάνοντας μια βόλτα στα φαρμακεία κοντά στο σπίτι μου και μιλώντας με τους ιδιοκτήτες, μου έμειναν μερικά πράγματα. Ο κ. Κώστας, ιδιοκτήτης φαρμακείου στη γειτονιά μου, μου είπε πως δεν του έχει τύχει. Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι σημαντικές τέτοιου είδους δράσεις. Δεν μου έχει τύχει ούτε έχω ακούσει κάποιο περιστατικό από τους συναδέλφους εδώ γύρω».
Από τη μια, τα λόγια του με χαροποίησαν, αλλά παράλληλα με προβλημάτισαν. Κι αυτό γιατί την ίδια ώρα αναρωτήθηκα, μέσα μου: Δεν του έχει τύχει γιατί εδώ γύρω καμία γυναίκα δεν κινδυνεύει ή γιατί καμία δεν τολμά να μιλήσει;
Από την άλλη, με ανησύχησε το γεγονός πως, ενώ αυτή η δράση ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown ‒και συνεχίζεται μέχρι τώρα‒, πολλοί είναι οι φαρμακοποιοί που δεν το γνωρίζουν. Πιο συγκεκριμένα, δύο από τα πέντε άτομα με τα οποία ήρθα σε επικοινωνία μού είπαν πως δεν είχαν ιδέα.
Και μπορεί εκείνοι να μου είπαν ότι τώρα γνωρίζουν και θα είναι ενημερωμένοι για το τι πρέπει να κάνουν αν τους τύχει, αυτό που προκαλεί ανησυχία όμως είναι τι θα γίνει αν εκείνοι που ακόμα δεν το γνωρίζουν, κληθούν να βοηθήσουν και δεν το καταλάβουν.
Ωστόσο, η γνώση είναι δύναμη, και «αυτή η πρωτοβουλία, είτε από στόμα σε στόμα είτε διαδικτυακά, φτάνει στα αυτιά όλων και όλο και περισσότεροι φαρμακοποιοί θα μπορούν να βοηθήσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης, ιδιοκτήτης φαρμακείου στο κέντρο της Αθήνας. Προτρέποντας, παράλληλα, τα θύματα να τολμήσουν και να ζητήσουν τη «σανίδα σωτηρίας» – δηλαδή τη «Μάσκα-19».
«Δεν είσαι μόνη, δεν είσαι η μόνη»
«Signal For Help»: Η σιωπηλή χειρονομία
Να σημειωθεί πως το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει viral ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται μια γυναίκα, θύμα ενδοοικογενειακής βίας, να μιλά με μια φίλη της μέσω βιντεοκλήσης. Και ενώ υποτίθεται πως συζητούν για μια συνταγή, το θύμα κάνει ένα σήμα με το χέρι του, προκειμένου η φίλη της να αντιληφθεί πως της ζητά βοήθεια καθώς υφίσταται κακοποίηση. Η φίλη φαίνεται πως αντιλαμβάνεται περί τίνος πρόκειται, δείχνει σοκαρισμένη και το βίντεο ολοκληρώνεται εκεί.
Η σκηνή που μόλις περιγράφηκε δεν ήταν αληθινή, μιας και έγινε στο πλαίσιο καμπάνιας ενημέρωσης ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών και της προώθησης του «Signal For Help» (Σήμα για βοήθεια) από την οργάνωση Canadian Women’s Foundation.
Ωστόσο, μετά από αυτό το βίντεο ακολούθησαν και άλλα και έτσι στάλθηκε ένα μήνυμα σε όλα τα θύματα που υφίστανται κακοποίηση πως υπάρχουν τρόποι να ζητήσουν βοήθεια.
Στην περίπτωση που δείτε μια γυναίκα να σχηματίζει το σήμα αυτό, καλέστε το 100 ή τη γραμμή 15900.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
«I’d like to order pizza, please»
Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει trend στα social media, και ειδικότερα στο TikTok, η ψεύτικη παραγγελία πίτσας στο 911 –γραμμή βοήθειας για τις ΗΠΑ– από κακοποιημένες γυναίκες.
Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια τα θύματα να μπορέσουν να ζητήσουν βοήθεια δίχως να γίνουν αντιληπτά από τον θύτη.
Δείτε παρακάτω:
Το συγκεκριμένο βίντεο έγινε viral μετά την κλήση πραγματικού θύματος ενδοοικογενειακής βίας στο 911, το οποίο με την πρόφαση πως ήθελε να παραγγείλει πίτσα, ζήτησε βοήθεια.
Δείτε τη σχετική είδηση παρακάτω:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Άγαλμα Μέδουσας: Η αποκατάσταση του μύθου
- Πολωνία: Η έκτρωση είναι δικαίωμα των γυναικών
- Ο άντρας της τη βίαζε ακόμα και μπροστά στα παιδιά τους
- Αθώωση βιαστή στο Περού και αντιδράσεις: «Η δαντέλα δεν είναι συγκατάθεση»
- Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών – Καμία μόνη της