Αθώωση βιαστή στο Περού και αντιδράσεις: «Η δαντέλα δεν είναι συγκατάθεση»

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί από μια ‒αδιανόητη‒ δικαστική απόφαση που αθωώνει έναν βιαστή, καθώς το θύμα τον «προκάλεσε» γιατί φορούσε… κόκκινα εσώρουχα.

Αντιδράσεις και οργή στο Περού και ειδικότερα στην πόλη Ica, έχει προκαλέσει η απόφαση του δικαστηρίου να αθωώσει έναν κατηγορούμενο για βιασμό με την αιτιολόγηση πως το θύμα τον προκάλεσε γιατί φορούσε... κόκκινα εσώρουχα.

 

«Περού, χώρα των βιαστών»

Εκατοντάδες οργισμένες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενες ενάντια στον σεξισμό έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με συνθήματα όπως: «Μην χρησιμοποιείτε τα εσώρουχα ‒#CalzonRojo‒ για να δικαιολογήσετε τον βιασμό» και «Η δαντέλα είναι απλώς μια δαντέλα, δεν είναι συγκατάθεση».

Οι γυναίκες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους φορώντας κόκκινα εσώρουχα για να εναντιωθούν σ' αυτή τη δικαστική απόφαση και φυσικά, να δείξουν την συμπαράσταση τους στο θύμα.

 

Τεκμήριο Αθωότητας τα κόκκινα εσώρουχα

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, τα κόκκινα εσώρουχα που φορούσε η νεαρή γυναίκα αποτελούν τεκμήριο αθωότητας για τον κατηγορούμενο. Γιατί; Με βάση τα λεγόμενα των δικαστών, «οι γυναίκες φορούν κόκκινα εσώρουχα μόνο όταν προτίθενται να κάνουν σεξ».

Ωστόσο, χάρη στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο Περού, η Υπηρεσία Ελέγχου της Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα για τα παραπτώματα των δικαστών, οι οποίοι και τέθηκαν προσωρινά σε αναστολή καθηκόντων. Παράλληλα, η Γενική Εισαγγελία του Περού μια ημέρα μετά την δίκη αιτήθηκε την ακύρωση της απόφασης και τη διεξαγωγή νέας δίκης σε διαφορετικό δικαστήριο.

Ας είμαστε ειλικρινής... Μιλάμε για μια απόφαση που βασίστηκε σε στερεότυπα και έμφυλες διακρίσεις εις βάρος το θύματος. Στην πραγματικότητα ‒και ίσως, κατά βάθος, το γνωρίζουν και οι δικαστές‒ δεν φταίει η νεαρή γυναίκα γιατί «προκάλεσε». Φταίνε οι αντιλήψεις, τα στερεότυπα και τα κοινωνικά πρότυπα. Το μόνο που μπορούμε να καταλογίσουμε στο θύμα, και σε κάθε θύμα σεξουαλικής βίας είναι ένα: Το ότι γεννήθηκε γυναίκα!

Γεννήθηκε γυναίκα σε μια τεχνολογική κοινωνία ανάπτυξης και προόδου, που όμως συγκαλύπτει τέτοια εγκλήματα. Γιατί μπροστά στην πρόοδο μικρή σημασία έχουν τα ατομικά δικαιώματα; Όλοι αντιμετωπιζόμαστε σα νούμερα... Και αν είσαι γυναίκα μάλιστα, έχεις και αρνητικό πρόσημο.

«Μην χρησιμοποιείτε τα εσώρουχα για να δικαιολογήσετε τον βιασμό»

 

Αν είναι δυνατόν! Το 2020 οι γυναίκες είναι εκείνες που προκαλούν! Φυσικά και δεν φταίει ο βιαστής… Μάλιστα, τέτοιες δικαστικές αποφάσεις το επιβεβαιώνουν περίτρανα. Η αντίληψη αυτή πραγματικά μας πάει πολλά χρόνια πίσω, τότε που τα θύματα σώπαιναν από φόβο και από ντροπή …

Και τώρα που μιλάνε και διεκδικούν το δικαίωμα τους στην αυτοδιάθεση και στο «Όχι», τι άλλαξε; Υπάρχουν εκείνοι που κρίνουν με γνώμονα τον σεξισμό και υπέρ του «ισχυρού φύλου», του άνδρα. Γιατί τόσα χρόνια τώρα οι γυναίκες απλά «θέλουν σεξ», απλά «προκαλούν», «δε λένε ποτέ όχι», «τα ήθελε και τα έπαθε»... Και ο σεξισμός στο μεγαλείο του... Σε όλα τα μήκη και πλάτη αυτού του πλανήτη.

zografia me esoruha kremasmena

Όπως φαίνεται, οι αγώνες της γυναίκας για ισότητα, ισότιμη μεταχείριση και δικαιώματα για τα αυτονόητα κατακρημνίζονται σε δευτερόλεπτα μπροστά στο φαλλοκρατικό δίκαιο. Γιατί ακόμα και σήμερα πάντα υπάρχουν οι δικαιολογίες.

Προς τους άνδρες: Γιατί αύριο το θύμα μπορεί να' ναι η κόρη σου

Αύριο όμως μπορεί το θύμα να είναι η κόρη, η αδελφή ή η γυναίκα σας! Και θα επιζητάτε δικαιοσύνη. Τότε θα είναι με το μέρος σας το «κράτος δικαίου»; Ή θα μιλάμε για μια ακόμη υπόθεση που μπήκε κάτω από το χαλάκι γιατί «η γυναίκα φταίει»; Τότε δεν θα σας κακοφανεί;

Μήπως ήρθε η ώρα και εσείς να αντιδράσετε και να μην ενστερνίζεστε (μερικοί έστω) άκριτα διακρίσεις εις βάρος των γυναικών;

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM