Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γίνει περίπου 33.000 καταγγελίες για περιστατικά βίας κατά γυναικών

Αδερφές Μιραμπάλ

Σοκάρουν τα στοιχεία, που θέλουν τα περισσότερα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να είναι γυναίκες όλων των ηλικιών. Στην Ελλάδα κατά το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου 2020 έγιναν 1.103 ανάλογες καταγγελίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κατά τη διάρκεια της καραντίνας και του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι η κατάσταση ξέφυγε. Παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στις τηλεφωνικές κλήσεις στη γραμμή SOS 15900.

Ειδικότερα, οι κλήσεις για περιστατικά βίας τον Απρίλιο έφτασαν τις 1.070, ενώ οι αντίστοιχες κλήσεις τον Μάρτιο ήταν 325. Παράλληλα, υπήρξε αύξηση των κλήσεων για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τον Απρίλιο, με 648 κλήσεις. Σημειώνεται ότι οι κλήσεις για τέτοιου είδους περιστατικά σχεδόν τετραπλασιάστηκαν τον μήνα της καραντίνας σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Μάρτιο, οπότε καταγράφηκαν 166 κλήσεις.

Γνωρίζατε ότι:

  • 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της;

 

  • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού;

 

  • 40-50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας;

 

  • 1.000.000-2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία;

Πώς καθιερώθηκε η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Όμως, η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί άτυπα δέκα χρόνια πριν, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ ‒πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία‒, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολή του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ